Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Gov.gr Wallet: Πώς θα λειτουργούν τα ψηφιακά διπλώματα και οι ψηφιακές ταυτότητες

Ένα κλικ είναι αρκετό

27 Ιουλίου 2022 18:37
Gov.gr Wallet: Πώς θα λειτουργούν τα ψηφιακά διπλώματα και οι ψηφιακές ταυτότητες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet για το ψηφιακό δίπλωμα και την ψηφιακή ταυτότητα είναι πλέον γεγονός και παρουσιάζεται επίσημα από την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, η νέα εφαρμογή, με την οποία θα μπορούμε να έχουμε στο κινητό τόσο την ταυτότητα όσο και το δίπλωμα οδήγησης, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Το «παρών» στην εκδήλωση δίνει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με βάση την τροπολογία, τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται στην εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου «να τα επιδεικνύει, για σκοπό ταυτοποίησής του, σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά έννοια περ. α’ παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), δικαστικές αρχές και φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτότητας ταυτοποίηση, στο πλαίσιο άσκησης των κατά αρμοδιοτήτων τους εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους».

Πώς θα είναι τα ψηφιακά έγγραφα

To όλο εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο της «ψηφιακής επανάστασης» που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο τιμόνι του. Σημειώνεται ότι για την ώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα δυνατότητα προσθήκης των δύο εγγράφων. Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- μετά και την επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής από τον υπουργό. Η προσθήκη των εγγράφων θα γίνει με σειρά ΑΦΜ. Ωστόσο, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη ήδη τόσο στο Google Play για κινητά Android (εδώ), όσο και στο Apple Store (εδώ) για τις συσκευές της Apple.

Κατεβάζοντας κανείς την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο μπορεί να διακρίνει πως η προσθήκη των δύο εγγράφων θα γίνεται με τον κλασικό τρόπο σύνδεσης στο gov.gr: α) είτε με τους κωδικούς του TaxisNet είτε β) μέσω e-banking. Εναλλακτικά, στους πολίτες παρέχεται η δυνατότητα σκαναρίσματος.

Σημειώνεται ότι τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγγραφα που υπάρχουν σε χάρτινη μορφή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε νόμιμη χρήση εντός της ελληνικής επικράτειας.

Όπως φαίνεται, το Gov.gr wallet είναι δομημένο στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet που χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν για να επιδεικνύουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα θα γίνεται αποδεκτή από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αφού θα περιλαμβάνει ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Τι ακολουθεί

Όπως έχει κάνει γνωστό ο κ. Πιερρακάκης, η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το διαβατήριο, η οποία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο «γιατί το διαβατήριο είναι ταξιδιωτικό έγγραφο». Επίσης, στόχος -μετά το δίπλωμα και την ταυτότητα- είναι να «μπει» στα κινητά μας και το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια.

 

Ροή ειδήσεων

Share