Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

James Webb: Αυτή είναι η βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ - Πως ήταν πριν 13 δισ. χρόνια (Video)

Ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία

12 Ιουλίου 2022 08:31
James Webb: Αυτή είναι η βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ - Πως ήταν πριν 13 δισ. χρόνια (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μια ιστορική στιγμή, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb. Η έγχρωμη φωτογραφία αποτυπώνει το Σύμπαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Επίσης, φωτογραφήθηκε η μεγάλη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που, κατά την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο (ξημερώματα Τρίτης 11.07.2022, ώρα Ελλάδας) παρουσίασε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του πανίσχυρου τηλεσκοπίου της NASA. Αργότερα θα δοθούν στη δημοσιότητα κι άλλες φωτογραφίες από το James Webb.

Η πρώτη φωτογραφία του James Webb είναι η «βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ» ανέφερε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον. Όπως σημείωσε, αυτό που δείχνει η φωτογραφία είναι ένα μέρος του Σύμπαντος, σαν ένας κόκκος άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού!

Τα μικροσκοπικά φώτα, πορτοκαλί, λευκά και κίτρινα είναι γαλαξίες που, σύμφωνα με τη NASA, κάποτε ήταν αόρατοι σε εμάς.

Η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 (4,6 δισεκατομμυρίων ετών), του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, αναφέρει το Reuters.

«Φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα από το δικό μας. Το παλαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος από πάνω από 13 δισεκατομμύρια, επιτρέψτε μου να το ξαναπώ, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια», τόνισε εκστασιασμένος ο Τζο Μπάιντεν.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που κοστίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτοξεύθηκε στο τέλος του 2021. Είναι το ισχυρότερο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα. Σε μόνιμη τροχιά τέθηκε τον Ιανουάριο σε απόσταση 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share