Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Συναγερμός στην Google: Την «χτύπησαν» χακερς - Τα κενά ασφαλείας στον Chrome και όσα πρέπει να κάνετε

Τι πρέπει να κάνετε αν χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο πρόγραμμα πλοήγησης στο ίντερνετ

28 Απριλίου 2022 11:28
Συναγερμός στην Google: Την «χτύπησαν» χακερς - Τα κενά ασφαλείας στον Chrome και όσα πρέπει να κάνετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«SOS» σήμανε στην Google και σε δισεκατομμύρια χρήστες του ίντερνετ που χρησιμοποιούν το δημοφιλές πρόγραμμα πλοήγησης, Chrome.

Στην ανακοίνωση για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε, προχώρησε ο ίδιος ο κολοσσός. Όπως έγινε γνωστό δέχθηκε επίθεση από χάκερς που βρήκαν 30 κενά ασφαλείας, επτά εκ των οποίων θεωρούνται υψηλού ρίσκου για τους χρήστες και επηρεάζουν λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows, το macOS, και την Linus.
Ο browser πρόκειται να κάνει αυτόματα update μέσα σε λίγες ημέρες, εκτός και αν κάνετε χειροκίνητα update.

Δείτε επίσης: Προσοχή στις νέες απάτες! Οι 2+1 τρόποι που «αρπάζουν» τις καταθέσεις μέσω τράπεζας

Αυτό που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα είναι το αν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι οι χρήστες, αυτό όμως ακόμη παραμένει άγνωστο, όπως και από ποιους δέχθηκε η Google το «χτύπημα».

ιντερνετ-γκουγκλ

Πως να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με 4 βήματα

Μπορείτε να κάνετε μόνοι σας update στον browser και έτσι να μην περιμένετε να γίνει αυτόματα τις επόμενες ημέρες.

  • Μπείτε στον chrome
  • Κάντε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά στην οθόνη σας
  • Κάντε κλικ στο Settings > Help > About Google Chrome.
  • Περιμένετε από τον Chrome να βρει και να εγκαταστήσει την ενημέρωση
  • Τέλος, κάντε επανεκκίνηση του browser

Προσοχή: Μεγάλη απάτη με μήνυμα στο κινητό - Χρεώνει πάνω από 10.000 ευρώ!

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μηνύματα που δέχονται για ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς καλούνται να είναι οι πολίτες, με αφορμή τη περίπτωση απάτης στην Πιερία, μέσω κινητού τηλεφώνου με τη χρήση μηνύματος.

Συγκεκριμένα, από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, διεξάγεται έρευνα για υπόθεση εξαπάτησης πολίτη, απ’ τον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου αφαιρέθηκαν 18.530 ευρώ.

Το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει υπερσύνδεσμο (link) που εμφανιζόταν στο μήνυμα και τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e-banking).

ιντερνετ-γκουγκλ

Έτσι κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου πραγματοποίησαν 4 εμβάσματα σε τραπεζικό τους λογαριασμό, συνολικού ποσού 18.530 ευρώ.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η ΕΛ.ΑΣ προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού.

 

Ροή ειδήσεων

Share