Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Απόφαση «σεισμός» από το Netflix: Τέλος οι «δανεικοί» κωδικοί - Δείτε τι θα πρέπει να πληρώσετε πλέον

Περίπου 100 εκατομμύρια νοικοκυριά υπολογίζεται ότι παραβιάζουν τους κανόνες!

24 Απριλίου 2022 22:00
Απόφαση «σεισμός» από το Netflix: Τέλος οι «δανεικοί» κωδικοί - Δείτε τι θα πρέπει να πληρώσετε πλέον
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο… μάτι του Netflix μπαίνουν οι «τζαμπατζήδες», οι χρήστες που μοιράζονταν τους κωδικούς τους, καθώς η πλατφόρμα γνώρισε μια μεγάλη μείωση των συνδρομητών της για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια ενώ παράλληλα κατέρρευσε και η μετοχή της στη Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, το Netflix ανακοίνωσε πως έχασε 200.000 συνδρομητές το πρώτο τρίμηνο του 2022 και, όπως έκανε γνωστό, περιμένει ακόμα μία μείωση το επόμενο τρίμηνο, η οποία αυτή τη φορά πιθανόν να ανέλθει σε 2 εκατομμύρια χρήστες που ακυρώνουν τη συνδρομή τους.

Όμως, παράλληλα, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα και τους «τζαμπατζήδες», αυτούς που παραβιάζουν τον κανόνα και μοιράζονται τον κωδικό τους σε παραπάνω από μία συσκευή. Ειδικότερα, το Netflix υπολογίζει ότι περίπου 100 εκατομμύρια νοικοκυριά παραβιάζουν τους κανόνες της υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας δανεικούς κωδικούς, δηλαδή περίπου οι μισοί, καθώς ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ανέρχεται στα 220 εκατομμύρια.

νετφλιξ-χρηστεσ

Έως τώρα υπήρχε μια ανέχεια από πλευράς Netflix, με τον συνιδρυτή και πρόεδρο της Netflix, Ριντ Χέιστινγκς, να περιγράφει στο παρελθόν την πρακτική αυτή σαν «κάτι με το οποίο πρέπει να μάθεις να ζεις», δικαιολογώντας όσους το κάνουν, λέγοντας ότι σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για δικαιολογημένη πρακτική ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

Μάλιστα, υπήρχε και η ιδέα ότι όσοι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ή χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, τόσο περισσότερο θα αναπτυχθεί. Όμως, αυτή η ανάπτυξη έχει – για την ώρα – σταματήσει, που σημαίνει ότι οι δανεικοί κωδικοί είναι ένα πρόβλημα. Ο Χέιστινγκς το παραδέχθηκε ανοικτά: «Όταν είχαμε υψηλή ανάπτυξη, δεν ήταν προτεραιότητά μας να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Και τώρα, δουλεύουμε πολύ σκληρά σε αυτό», είπε.

Έξτρα προφίλ με έξτρα κόστος

Άρα, τι τακτική θα ακολουθήσει η εταιρεία Netflix; Μέχρι στιγμής, έχει λανσάρει ένα σύστημα στη Λατινική Αμερική, με σκοπό να το προωθήσει και παγκοσμίως αν διαπιστώσει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Έτσι, από τον περασμένο Μάρτιο, όσοι συνδρομητές από τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα και το Περού θέλουν να προσθέσουν έναν λογαριασμό στο προφίλ τους (για άτομα έξω από το νοικοκυριό τους), τότε θα πληρώσουν και ένα μικρό αντίτιμο τον μήνα. Αναλογούν 2-3 έξτρα δολάρια για δύο επιπλέον προφίλ.

«Ο βασικός τρόπος που έχουμε είναι να ζητήσουμε από τα μέλη μας να πληρώνουν λίγο παραπάνω για να μοιράζονται την υπηρεσία έξω από το σπίτι τους», εξηγεί ο Γκρεγκ Πίτερς, chief product officer του Netflix. Προσωρινά, τα άτομα που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, επιτρέπεται να μοιράζονται τον ίδιο λογαριασμό.

νετφλιξ-χρηστεσ

Αλλά, ένας αναλυτής της Kantar προειδοποιεί ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, ειδικά την εποχή της ακρίβειας, όταν οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο για να εξοικονομήσουν χρήματα.

«Εάν τα σχέδια κατά των δανεικών κωδικών εφαρμοστούν πολύ γρήγορα και πολύ επιθετικά, κινδυνεύουν να αποξενώσουν ένα πιθανό μελλοντικό κοινό, καθώς πολλοί από αυτούς που μοιράζονται κωδικούς έξω από το σπίτι δεν γνωρίζουν πραγματικά ότι παραβιάζουν τους κανόνες της συνδρομής τους», εξηγεί.

 

Ροή ειδήσεων

Share