Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Netflix: Έξαλλοι οι χρήστες με την σκέψη του δικτύου να χρεώνει επιπλέον για την πολλαπλή χρήση κωδικών

Ο κολοσσός του streaming θέλει να βάλει τέλος στον διαμοιρασμό των προφίλ

18 Μαρτίου 2022 16:41
Netflix: Έξαλλοι οι χρήστες με την σκέψη του δικτύου να χρεώνει επιπλέον για την πολλαπλή χρήση κωδικών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι μέρες που μοιραζόμασταν πολλοί έναν κωδικό Netflix και πληρώναμε για ένα προφίλ μάλλον πλησιάζουν προς το τέλος τους. Στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας για την πάταξη της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης, ο γίγαντας του streaming με έδρα την Καλιφόρνια παρουσίασε τα σχέδιά του να χρεώνει επιπλέον τους κατόχους κύριων λογαριασμών για χρήστες εκτός του νοικοκυριού τους.

Peaky Blinders: Μία ανάσα μακριά η 6η και τελευταία σεζόν - Πότε θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix (video)

«Τον τελευταίο χρόνο, δουλεύουμε πάνω σε τρόπους για να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη που μοιράζονται εκτός του νοικοκυριού τους να το κάνουν εύκολα και με ασφάλεια, πληρώνοντας ταυτόχρονα λίγο παραπάνω», έγραψε σε ένα blog post ο Chengyi Long, διευθυντής καινοτομίας προϊόντων του Netflix.

Ο streamer είχε αγνοήσει προηγουμένως την εξωοικογενειακή κοινή χρήση λογαριασμών παρά την απαγόρευση της ανεξέλεγκτης πρακτικής. Η κοινή χρήση μεταξύ όσων ζουν στο ίδιο νοικοκυριό εξακολουθεί να επιτρέπεται. Ωστόσο, αποφάσισαν να κάνουν μια αλλαγή αφού έκριναν ότι «επηρέαζε την ικανότητά μας να επενδύουμε σε σπουδαίες νέες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες για τα μέλη μας».

Σε ποιες χώρες ξεκίνησε το νέο καθεστώς

Τώρα, η εταιρεία δοκιμάζει μια νέα λειτουργία στη Χιλή, το Περού και την Κόστα Ρίκα, η οποία επιτρέπει στους κατόχους προγραμμάτων Standard και Premium «να προσθέσουν υπο-λογαριασμούς για έως και δύο άτομα με τα οποία δεν ζουν μαζί – το καθένα με το δικό του προφίλ, εξατομικευμένες συστάσεις, σύνδεση και κωδικό πρόσβασης», σύμφωνα με την εταιρεία. Αυτά θα κοστίζουν στους συνδρομητές περίπου 2,99 δολάρια ΗΠΑ επιπλέον.

Επιπλέον, το πιλοτικό πρόγραμμα επιτρέπει στους συνδρομητές να μεταφέρουν προφίλ χρηστών σε νέους λογαριασμούς – κάτι που θεωρητικά θα ενέπνεε τους freeloaders να πληρώνουν για τα δικά τους προγράμματα. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί θιασώτες του streaming δεν ενθουσιάστηκαν με την προτεινόμενη πολιτική, την οποία θεώρησαν απλώς έναν ακόμη τρόπο για να εκβιάσουν τους πελάτες για επιπλέον χρήματα.

«Το Netflix θα χάσει πολλούς πελάτες αν κάνει αυτή την επιδρομή στην κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης που σχεδιάζει να κάνει», ανέφερε ένας δυσαρεστημένος πελάτης στο Twitter. «Χρεώνουν επιπλέον και βλακείες. Ειδικά όταν δεν μεταφέρουν πια πολύ καλό περιεχόμενο, όπως μερικές από τις άλλες πλατφόρμες streaming».

Ένας άλλος έκρινε το μέτρο άδικο, καθώς τιμωρεί τα μέλη της οικογένειας που δεν ζουν στο ίδιο νοικοκυριό. «Πώς περιμένετε από τις οικογένειες να χειριστούν την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης σε περίπτωση διαζευγμένων, των παιδιών τους ή φοιτητών που βρίσκονται εκτός σπιτιού;» έγραψαν. «Πληρώνουμε ήδη πολλά γι’ αυτό, τώρα απλά μας αρμέγετε για κάθε δολάριο που ξοδεύετε».

νετφλιξ-χρηστεσ

Ο Long δήλωσε ότι το Netflix «θα εργαστεί για να κατανοήσει τη χρησιμότητα αυτών των δύο χαρακτηριστικών για τα μέλη σε αυτές τις τρεις χώρες πριν προβεί σε αλλαγές οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Η δοκιμή αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας του παρόχου streaming για να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν έσοδα, καθώς ο χώρος του streaming έχει γίνει όλο και πιο ανταγωνιστικός. Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας ερευνών Parks Associates, η πειρατεία και η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης κοστίζουν στους παρόχους streaming 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2019. Η εταιρεία εκτιμά ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

Σε μια παρόμοια πολιτική αποκομιδής μετρητών πριν από δύο μήνες, το Netflix αύξησε τις μηνιαίες τιμές της συνδρομής του κατά 1 έως 2 δολάρια το μήνα στις ΗΠΑ, ανάλογα με το πρόγραμμα, προκειμένου να το βοηθήσει να πληρώσει το κόστος προγραμματισμού.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share