Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τι αλλάζει υπέρ των καταναλωτών στην κινητή τηλεφωνία - Ανατροπή και στις χρεώσεις

Ο νέος κανονισμός θέτει νέους όρους και υποχρεώσεις στους παρόχους

22 Ιουνίου 2021 14:13
Τι αλλάζει υπέρ των καταναλωτών στην κινητή τηλεφωνία - Ανατροπή και στις χρεώσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μία πολύ σημαντική παρέμβαση υπέρ των καταναλωτών, προέβη η ΕΕΤΤ, με την έκδοση του νέου Κανονισμού Γενικών Αδειών που εξέδωσε.

Ο Κανονισμός αυτός θέτει νέους όρους και υποχρεώσεις στους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών υπηρεσιών τηλεφωνίας και Διαδικτύου.

Τι αλλάζει υπέρ των καταναλωτών στην κινητή τηλεφωνία

Οι βασικότερες αλλαγές στις συμβάσεις των παρόχων με τους καταναλωτές και οι κυριότερες υποχρεώσεις των παρόχων, είναι οι εξής:

  • Να παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσίας στον συνδρομητή σε περίπτωση προσωρινής ή μόνιμης διακοπής υπηρεσιών λόγω οφειλών, όπως λήψη εισερχόμενων κλήσεων, πραγματοποίηση εξερχόμενων κλήσεων που δεν συνεπάγονται χρέωση για τον συνδρομητή, πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα τουλάχιστον 256 Κbps ή πρόσβαση κατ’ ελάχιστον στις ιστοσελίδες gov.gr, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • Να προειδοποιούν τον συνδρομητή για την επικείμενη λήξη της σύμβασής του το αργότερο δύο μήνες πριν την λήξη αυτής, ενώ τον συνδρομητή καρτοκινητής, 15 ημέρες πριν την λήξη της προπληρωμένης αξίας υπηρεσιών.
  • Να μην προβαίνουν σε αύξηση του παγίου σε σύμβαση ορισμένου χρόνου, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση τεχνολογικών αλλαγών στο δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση, ο συνδρομητής διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει αζημίως τη σύμβαση λόγω της συγκεκριμένης αύξησης. Αντίθετα, ο συνδρομητής δεν έχει δικαίωμα καταγγελίας, αν οι προτεινόμενες αλλαγές στην σύμβασή του δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτόν.
  • Να παρέχουν συμβουλές στον συνδρομητή για καλύτερα τρέχοντα τιμολόγια, σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που λαμβάνει, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την λήξη της σύμβασής του.
  • Να ενημερώνουν τον συνδρομητή υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όταν υπάρχει υπέρβαση της κατανάλωσης του προγράμματός του (στο 80% και στο 100% της κατανάλωσης).
  • Να αναφέρουν στην σύνοψη της σύμβασης πληροφορίες σχετικά με τα κύρια προϊόντα και τις υπηρεσίες για τους τελικούς χρήστες με αναπηρία (π.χ. ταχύτητες της υπηρεσίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο).

Ανατροπή και στις χρεώσεις

Κινητή τηλεφωνία: Τούμπα όλα στις τιμές - Cosmote, Wind και Vodafone στα κάγκελα με τον νέο παίκτη

Φαίνεται πως οι μεγάλες εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας, ήτοι η Cosmote, η Wind και η Vodafone θα βρουν ανταγωνισμό, καθώς όλα έρχονται... τούμπα με τον νέο παίκτη που μπαίνει στην αγορά.

Η μητρική της Forthnet και πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, United Group, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής μονάδας με στόχο τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τηλεπικοινωνιών χονδρικής σε ολόκληρο τον Όμιλο, με σκοπό να καταστεί ηγέτης της αγοράς για τέτοιες υπηρεσίες, τη στιγμή που μια τηλεοπτική ανατροπή ευνοούσα την Cosmote έχει έρθει από το Netflix.

Ποια είναι η νέα εταιρεία

Η νέα εταιρεία, με την επωνυμία UGI Wholesale, εδρεύει στην Ελλάδα και πρόκειται να ενοποιήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων χονδρικής σε μία μονάδα, καλύπτοντας υπηρεσίες δεδομένων, υπηρεσίες περιαγωγής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και υπηρεσίες φωνής.

Η ίδρυση της UGI Wholesale αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της United Group και σηματοδοτεί την αυξημένη σημασία της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου στην τεχνολογική αγορά.

Η εμπιστοσύνη της United Group υπογραμμίζει και την αξία του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, το οποίο αποτελείται από ταλαντούχους και εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Η εταιρεία -όπως λέει- είναι σε θέση να γίνει ο κορυφαίος παίκτης στην αγορά τηλεπικοινωνιών χονδρικής της ευρύτερης περιοχής.
Το δίκτυο οπτικών ινών του Group εκτείνεται σε χιλιάδες χιλιόμετρα. Διαθέτει πρόσβαση σε μια συνολική αγορά άνω των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, καλύπτει κέντρα δεδομένων (data centers) και οι αγορές της Ελλάδας και Βουλγαρίας βρίσκονται στην κύρια διαδρομή για την κίνηση μεταξύ Δυτικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Μεσογείου.

«Είμαστε ο μόνος ανεξάρτητος πάροχος στην περιοχή με τέτοιο αποτύπωμα. Η εταιρία μας είναι γνωστή για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις. Πλέον, επεκτεινόμαστε στο χονδρικό εμπόριο για να επιτύχουμε την ίδια υπεροχή», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag.

«Η United Group είναι ο φυσικός συνεργάτης για οποιαδήποτε εταιρία που σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή ή για μετάβαση προς ή από το κύριο ευρωπαϊκό σημείο πρόσβασης (POP). Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τις ανάγκες του δικτύου κορμού έως μια ευρεία ποικιλία υπηρεσιών για εταιρικούς πελάτες», πρόσθεσε.

Η United Group θεωρεί ότι ένας ισχυρός παίκτης στην περιοχή θα είναι ελκυστικός, προσφέροντας στους συνεργάτες ένα μοναδικό σημείο πρόσβασης στις κορυφαίες τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες της UGI με μία ενιαία συμφωνία, εξαιρετική ποιότητα και ευελιξία υπηρεσιών, με ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης λειτουργιών από την αρχή έως το τέλος.

Η United Group όρισε τον Paolo Ficini στη θέση του CEO της νέας εταιρείας.

Ο Ficini εντάσσεται στη United Group προερχόμενος από την Telecom Italia Sparkle, που ανήκει στην Telecom Italia Group, στην οποία τα τελευταία 8 χρόνια κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης του CEO για θυγατρικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Forthnet United Group κινητά

Η μεγάλη «μάχη» των εταιρειών για το 5G

Χρειάστηκε ένα ρυθμιστικό και νομοθετικό σπριντ με περισσότερες από 70 διαφορετικές παρεμβάσεις μέσα σε 1,5 χρόνο, αλλά με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για το φάσμα του 5G που πραγματοποίησε την Τετάρτη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με τη συμμετοχή και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (OTE, Vodafone και Wind), η χώρα μας μπαίνει στην εποχή των νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ήδη η Cosmote έγινε η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη την εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 13 πόλεις της Ελλάδας (Λάρισα, Βόλος, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη).

Πλέον πρόσβαση στο δίκτυο 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές της εταιρείας, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν ένα από 5G μοντέλα smartphone που έχουν πιστοποιηθεί από την Cosmote. Ο εξοπλισμός της Cosmote δίνει τη δυνατότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο, που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων.

Μια ημέρα αργότερα η Wind ανακοίνωσε τη λειτουργία του 5G δικτύου της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η πρόσβαση δίνεται χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και με μόνη προϋπόθεση τη χρήσης 5G συσκευής που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο της εταιρείας. Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει και η Vodafone.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι η εποχή του 5G βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Αρχικά όλες οι εταιρείες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή για να αναπτύξουν τα πρώτα δίκτυα 5G, με στόχο να παρέχουν σε πρώτη φάση βελτιωμένη εμπειρία στους καταναλωτές. Ωστόσο θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια προκειμένου να αναπτυχθεί το πυκνό δίκτυο κεραιοσυστημάτων που απαιτείται για να «ξεκλειδώσουν» όλες οι επαναστατικές δυνατότητες των νέων δικτύων όπως μικρός χρόνος καθυστέρησης δικτύου (γνωστό ως latency), η σταθερότητα της σύνδεσης, και η υποστήριξη πολλαπλών ταυτόχρονων συνδέσεων συγκεντρωμένων σε κοντινή απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση, το 5G ξεκλειδώνει άμεσα επενδύσεις σε υποδομές που θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2025, καθώς οι πάροχοι έχουν δεσμευτεί ότι θα καλύψουν το 60% του πληθυσμού της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, από το βήμα του συνεδρίου Capital Link την περασμένη Τετάρτη, ο όμιλος δρομολογεί επενδύσεις ύψους 2 δισ. μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο η Cosmote θα ξεκινήσει σύντομα την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, στοχεύοντας μάλιστα "σε πληθυσμιακή κάλυψη 50% έως το τέλος του 2021".

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024 σχεδιάζει η Vodafone Ελλάδας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Χάρη Μπρουμίδη, να δηλώνει ότι το πλάνο της εταιρείας έχει στόχο το Vodafone Giga Network 5G να προσφέρει νέες δυνατότητες για όλους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, σταδιακά για όλο και περισσότερους Έλληνες.

Αντίστοιχο είναι το ύψος των επενδύσεων που δρομολογεί και η Wind, με τον επικεφαλής της, Νάσο Ζαρκαλή, να δηλώνει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα υλοποιήσει ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο 5G. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Wind από τις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, με την κάλυψη να αγγίζει το 60% του πληθυσμού κατά την διάρκεια της πρώτης τριετίας.

Εκτός όμως από την ανάπτυξη των υποδομών, οι επενδύσεις σε εφαρμογές που θα αναπτυχθούν πάνω σε διάφορους κλάδους της οικονομίας με βάση τα νέα δίκτυα κινητής αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ μέσα στην δεκαετία σύμφωνα με τη μελέτη για την ψηφιακή στρατηγική του 5G που εκπονήθηκε από την ΕΥ για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάστηκε η συμβουλευτική εταιρεία, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) από τις επενδύσεις για την ανάπτυξη κινητών δικτύων πέμπτης γενιάς και τη δημιουργία σχετικών εφαρμογών αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2030 τα 12,4 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η δημιουργία 50.000 με 60.000 θέσεων εργασίας.

Τα έσοδα και το Ταμείο Φαιστός

Το συνολικό τίμημα της δημοπρασίας για τις άδειες χρήσης των συχνοτήτων για 15 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα πέντε χρόνια, έφτασε τα 372,3 εκατ. ευρώ, με την Cosmote να διαθέτει το ποσό των 123 εκατ. ευρώ, τη Vodafone το ποσό των 130,2 εκατ. ευρώ και η Wind τα 119,1 εκατ. ευρώ.

Οι Cosmote και Vodafone ανακοίνωσαν ότι θα πληρώσουν το σύνολο του τιμήματος μέχρι το τέλος του έτους, ενώ πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η Wind θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνεται για αποπληρωμή με τμηματικές καταβολές (30% του τιμήματος και στη συνέχεια εννέα ετήσιες δόσεις με τριετή περίοδο χάριτος), όπως έχει κάνει εξάλλου και σε προηγούμενες δημοπρασίες φάσματος.

Το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων της δημοπρασίας θα κατευθυνθεί προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες δημοπρασίες συχνοτήτων από το πρώτο Μνημόνιο και έπειτα. Ωστόσο, μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αφού έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από την ΕΕ, το 25% των εσόδων, δηλαδή περίπου 93 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν για το επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, το οποίο θα χρηματοδοτήσει εταιρείες και εφαρμογές που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων δικτύων.

Η εξαίρεση αυτή από τις μνημονιακές και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας επετεύχθη με τη λογική πως για την ουσιαστική ανάπτυξη των δικτύων 5G θα απαιτηθεί η ανάπτυξη εφαρμογών που θα αξιοποιούν τις δυνατότητές του, ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με κλάδους της οικονομίας όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές, το εμπόριο, ο τουρισμός και άλλα.

Έτσι, στόχος του Ταμείου Φαιστός, στο οποίο θα συμμετάσχουν και ιδιώτες επενδυτές με ποσοστό 30%, είναι να οδηγήσει στη δημιουργία ενός "οικοσυστήματος 5G" με τη συμμετοχή μικρών και μεγαλύτερων εταιρειών, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Εξάλλου, πέρα από τη χρηματοδότηση θα παρέχεται στα μέρη του οικοσυστήματος και κομμάτι του φάσματος για την δοκιμή των εφαρμογών, ενώ υπάρχει μέριμνα ώστε οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν από εταιρείες του Φαιστός να μπορούν να δοκιμαστούν σε εταιρείες και οργανισμούς του Δημοσίου.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share