Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

Προσοχή! Δείτε πώς μπορούν να σας κλέψουν το PIN της πιστωτικής σας μέσω iPhone!

Τι πρέπει να κάνετε!

1 Μαρτίου 2020 16:03
Προσοχή! Δείτε πώς μπορούν να σας κλέψουν το PIN της πιστωτικής σας μέσω iPhone!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές φορές ακούμε για διάφορους τρόπους που βρίσκουν οι επιτήδειοι για να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό μας λογαριασμό ή πως μπορούν να μάθουν τους προσωπικούς μας κωδικούς.

Σήμερα (1/3), λοιπόν, θα σας μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μας κλέψουν το PIN από την πιστωτική ή την χρεωστική μας κάρτα, με την βοήθεια της τεχνολογίας των υπερύθρων και ενός iPhone. Δείτε, επίσης, την απάτη-σοκ με τις ανέπαφες συναλλαγές.

Όπως επισημαίνει ο Mark Rober στο σχετικό βίντεο, οι κλέφτες μπορούν να αγοράσουν απλά μια θήκη θερμικής απεικόνισης για το iPhone τους – όπως το μοντέλο FLIR ONE, για το οποίο περισσότερα μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ – και να κλέψουν οποιονδήποτε κωδικό εισάγετε σε κάποιο πλαστικό πληκτρολόγιο.

πώς μπορούν να σας κλέψουν το PIN της πιστωτικής μέσω iPhone

Φυσικά και η θήκη δεν κυκλοφόρησε με αυτό το σκεπτικό, αλλά πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Μάλιστα αν η εικόνα είναι πολύ πρόσφατη, τότε οι επιτήδειοι έχουν πάνω από 80% πιθανότητες να βρουν τον σωστό κωδικό – σύμφωνα και με μελέτη του UC San Diego. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Μια λύση σύμφωνα με τον Mark είναι να ακουμπήσουμε – χωρίς να πατήσουμε – και τα υπόλοιπα πλήκτρα, ενώ δεν διατρέχουμε αυτόν τον κίνδυνο όταν χρησιμοποιούμε μεταλλικά πληκτρολόγια από ΑΤΜ τραπεζών, τα οποία από την φύση τους αντανακλούν τις υπέρυθρες. Αν διαβάζετε την είδηση μέσω της εφαρμογής μας για το iOS, τότε πατήστε το κουμπί ενεργειών που υπάρχει επάνω και δεξιά και επιλέξτε “Open as Web View” ώστε να μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα πιο πάνω links.

Τι θα γίνει αν βάλουμε ανάποδα το PIN μας στο ATM;

Λέγεται ότι αν κάποιος εισάγει τον κωδικό PIN του ανάποδα στο ATM, τότε ειδοποιείται η αστυνομία, μέσω του σήματος κινδύνου και η μέθοδος αυτή αποτελεί έναν τρόπο υπεράσπισης σε περίπτωση ληστείας.

Κάτι τέτοιο όμως, δεν ισχύει αφού υπάρχει μόνο ως φήμη, η οποία μάλιστα ξεκίνησε από την Αμερική περισσότερο από δέκα χρόνια πριν. Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου από το 2010, δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια συστήματα στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Παράλληλα ένας νέος τρόπος κλοπής υπάρχει στα ΑΤΜ! Δεν φαντάζεστε που μπορεί να έχουν κρύψει κάμερα!

Η αναφορά μάλιστα έκανε λόγο για ενίσχυση του κινδύνου του χρήστη, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης κατάστασης ληστείας. Επίσης, θα αυξάνονταν οι λανθασμένοι συναγερμοί για την αστυνομία.

κωδικός ΑΤΜ ανάποδα

Η συγκεκριμένη ιδέα του ανάποδού PIN όμως έχει μια βάση. Ο Joseph Zingher, ένας επιχειρηματίας από το Σικαγο, είχε εφεύρει ένα SafetyPIN σύστημα, που θα λειτουργούσε κατά αυτόν τον τρόπο.

Στην ουσία, εισάγοντας το PIN ανάποδα θα ενεργοποιούνταν μια κατάσταση "πανικού", που θα έστελνε αθόρυβα το σήμα κινδύνου στην αστυνομία για το ενδεχόμενο έγκλημα. Ο Zingher προσπάθησε ιδιαίτερα να προωθήσει το σύστημα αυτό στις τράπεζες, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Το 2009 είχε προταθεί νομοσχέδιο στην πολιτεία του Ιλινόι, με τον Γερουσιαστή του Los Angeles City, Greig Smith, θα δηλώνει υπέρ της εφαρμογής, όμως το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε ποτέ.

Αυτός είναι ο σημαντικός λόγος που τα PIN στα ATM έχουν 4ψήφιο κωδικό!

Αυτός είναι ο σημαντικός που τα PIN στα ATM έχουν 4ψήφιο κωδικό, που πολλοί από μας δεν το ξέραμε αλλά πρέπει να το μάθουμε.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα περισσότερα PIN έχουν μόνο 4 ψηφία ή γιατί απαγορεύονται να μπαίνουν κάποιοι αριθμοί για κωδικοί; Δεδομένου ότι ένα ΑΤΜ κάνει συναλλαγές χρημάτων δε θα έπρεπε οι κατασκευαστές των ΑΤΜ να ζητούν ένα πιο μεγάλο PIN, εξαψήφιο ή οκταψήφιο όπως γίνεται και με το email μας;

Υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό. Το ATM “εφευρέθηκε” από το Σκωτσέζο John Adrian Shepherd-Barron, τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των μηχανημάτων. Κατά τις δοκιμές ο Barron είχε προτείνει και ένα 6-ψήφιο κωδικό PIN.

Ωστόσο, το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποίησε την “εφεύρεση” ήταν η σύζυγός του Caroline, η οποία όμως απέρριψε την ιδέα της χρήσης ενός εξαψήφιου PIN για την εφεύρεσή του συζύγου της, επειδή μπορούσε να θυμηθεί μόνο μέχρι τέσσερις αριθμούς.

 4ψήφιο PIN στα ATM

Όταν ο Barron επινόησε την ιδέα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να θυμηθεί τον εξαψήφιο αριθμό που είχε στο στρατό. Αλλά αποφάσισε να το ελέγξει με τη σύζυγό του Caroline.

“Πάνω στο τραπέζι της κουζίνας είπε ότι θα μπορούσε να θυμηθεί μόνο τέσσερις αριθμούς, οπότε χάρη σε εκείνη, τα τέσσερα στοιχεία έγιναν το παγκόσμιο πρότυπο», είπε γελώντας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές τράπεζες στις μέρες μας που προσφέρουν 6 ψήφιο PIN, για λόγους ασφαλείας, όσοι από εσάς χρησιμοποιούν 4ψήφιο PIN, θα έπρεπε να ευγνωμονούν την Caroline!

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share