Τεράστια ανακάλυψη της NASA στο βυθό της Σαντορίνης!
Ποια είναι τα σημαντικά ευρήματα;
Στον βυθό της Σαντορίνης βρέθηκαν ερευνητές της NASA και έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη! Η αποστολή, που αποτελείτο από 30 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Γερμανία, δοκίμασε νέες «έξυπνες» τεχνολογίες με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (Autonomous Underwater Vehicles - AUVs), τα οποία στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε μακρινούς δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, όπου θα αναζητηθούν υποθαλάσσια ίχνη ζωής σε ακραία και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα. Συναγερμός στη NASA: Αστεροειδής θα συγκρουστεί με τη Γη! (Video)
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεθνής ωκεανογραφική έρευνα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος βορειοανατολικά της Σαντορίνης, η οποία χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκαν από τα αμερικανικά ρομπότ στο βυθό του ηφαιστείου νέες άγνωστες μέχρι σήμερα υδροθερμικές πηγές («καμινάδες»), γύρω από τις οποίες υπάρχουν ανθούσες κοινότητες βακτηρίων.
Οι ερευνητές έμειναν ικανοποιημένοι από τις δυνατότητες των ρομποτικών υποθαλάσσιων οχημάτων να λαμβάνουν εντολές και στη συνέχεια να τις εκτελούν με επιτυχία αυτόνομα σε ένα άγνωστο περιβάλλον όπως αυτό του Κολούμπου. Ο κώνος του ηφαιστείου έχει διάμετρο βάσης τριών χιλιομέτρων και σχηματίζει ένα κρατήρα διαμέτρου 170 μέτρων, ο οποίος υψώνεται από βάθος 504 μέτρων έως βάθος 18 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η υποθαλάσσια αυτή καλδέρα βρίσκεται πολύ κοντά στην καλδέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ενώ διαθέτει ένα σημαντικό υδροθερμικό σύστημα, από όπου εκλύεται σχεδόν καθαρό αέριο διοξείδιο του άνθρακα.
Οι Έλληνες και ξένοι ερευνητές σκοπεύουν να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους ξανά σε χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα της NASA, ώστε μελλοντικά να επανέλθουν στον Κολούμπο για νέες δοκιμές και έρευνες. Στο μεταξύ, θα κάνουν μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων για να παρουσιάσουν αναλυτικά τα ευρήματα τους.
Στην αποστολή συμμετείχαν το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης (με επικεφαλής τον αρχηγό της αποστολής δρα Ρίτσαρντ Καμίλλι), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
«Το υποθαλάσσιο αυτό ηφαίστειο», πρόσθεσε, «πρέπει να παρακολουθείται σε μόνιμη βάση με μηχανήματα που θα εγκατασταθούν στον πυθμένα του, όπως παρακολουθείται και το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Αποτελεί πόλο έλξης επιστημονικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο και οι Έλληνες επιστήμονες πρέπει πάντα να πρωταγωνιστούν και να συμμετέχουν σε κάθε έρευνα στον Ελλαδικό χώρο».
Η φωτογραφία από τη NASA που προκαλεί ανατριχίλα!
Το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τράβηξε μια φωτογραφία στον Άρη, όπου φαίνεται μια μυστηριώδης λάμψη σε ένα μακρινό λόφο.
NASA: Νερό θα αναζητήσει το ρόβερ Viper στη Σελήνη το 2020!
Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, μπροστά από ένα βραχώδες τοπίο, μια μακριά και ακανόνιστη λευκή λάμψη φαίνεται να περνάει από πάνω.
NASA: Αυτό είναι το σχέδιο "Άρτεμις" για την εξερεύνηση της Σελήνης!
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάμερες του ρόβερ έχουν τραβήξει φωτογραφίες με ανωμαλίες, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση μια φωτογραφία του 2014. Η ανωμαλία αυτή τη φορά ήταν μάλλον αστραπιαία, καθώς οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ένα λεπτό πριν και ένα λεπτό μετά την επίμαχη φωτογραφία, δεν δείχνουν καμία λάμψη.
Οι συνωμοσιολόγοι και οι μονίμως καχύποπτοι για μια ακόμη φορά πιστεύουν ότι πρόκειται για εξωγήινους, αλλά η NASA θεωρεί σαφώς πιθανότερο ότι η λάμψη προέρχεται από κάποια ηλιακή αντανάκλαση στους βράχους ή από την κοσμική ακτινοβολία ή από μια αναλαμπή στον ίδιο το φακό της κάμερας.
Δείτε τη φωτογραφία που έχει προκαλέσει πανικό:
NASA: Ο πρώτος στα χρονικά "γυναικέιος περίπατος" στο διάστημα!
Ο περίπατος στο διάστημα από γυναίκες, δεν θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου όπως είχε προγραμματισθεί, αλλά νωρίτερα όπως γνωστοποίησε η NASA, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα μπαταριών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα!
Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο Αλεξέι Λεόνοφ! Ο άνθρωπος που έκανε πρώτος διαστημικό περίπατο!
Μέχρι τώρα, όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (όλες Αμερικανίδες πλην μίας).
Οι δύο αστροναύτες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της NASA
Δύο αστροναύτες της NASΑ, η έμπειρη Κριστίνα Κοχ και η πρωτάρα Τζέσικα Μέιρ, καλούνται να επισπεύσουν την ιστορική έξοδο τους στο διάστημα, κάνοντας δουλειά…ηλεκτρολόγου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις τρεις ώρες.
Οι δύο γυναίκες δεν θα αλλάξουν μπαταρίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά θα αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμποδίζει να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του ΔΔΣ, η οποία είχε τοποθετηθεί προ ημερών.
Αρχικά, ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για φέτος τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium), πρόβλημα που πλέον λύθηκε.
Μάλιστα η NASA, σε εκδήλωση στην έδρα της σε Ουάσιγκτον, παρουσίασε δύο νέες στολές για τις μελλοντικές αποστολές των αστροναυτών της. Οι στολές θα φορεθούν και από την πρώτη γυναίκα που -αν όλα πάνε καλά- σχεδιάζεται να πατήσει το πόδι της στη Σελήνη το 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρτεμις».
Οι νέες στολές της NASA
Είναι οι πρώτες νέες στολές που σχεδιάζει η NASA μετά από περίπου 40 χρόνια. Η μία στολή, φωτεινού πορτοκαλί χρώματος, θα φοριέται μέσα στο σκάφος Orion και η άλλη, που είναι πολύ μεγαλύτερη, λευκού, κόκκινου και μπλε χρώματος, θα φοριέται κατά τις εξόδους στη Σελήνη.
Οι στολές είναι πιο άνετες από τις υπάρχουσες και, μεταξύ άλλων, χάρη στο νέο σχεδιασμό τους, θα διευκολυνθούν οι αστροναύτες να λειτουργήσουν ως επιστήμονες στην επιφάνεια του φεγγαριού, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή του νοτίου πόλου της Σελήνης όπου θα στοχεύσει η NASA για προσελήνωση.
Η νέα εξωτερική διαστημική στολή έχει το πλεονέκτημα ότι προσαρμόζεται σε διάφορα μεγέθη σώματος, τόσο ανδρικού όσο και γυναικείου. Θα επιτρέπει στους αστροναύτες να μένουν εκτός του σκάφους τους για οκτώ έως εννέα συνεχόμενες ώρες. Η νέα στολή για το διάστημα θα σταλεί για δοκιμή στον ΔΔΣ μέσα στην επόμενη διετία, ενώ θα συνεχίσει να βελτιώνεται μέχρι να φθάσει η στιγμή για τη χρησιμοποίηση της στο νέο σεληνιακό πρόγραμμα.