Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί στο διάστημα θα πηγαίνουν μόνο γυναίκες;

Ποια είναι η ασθένεια του διαστήματος που επηρεάζει τους άνδρες;

20 Μαΐου 2019 08:49
Γιατί στο διάστημα θα πηγαίνουν μόνο γυναίκες;

Απίστευτο κι όμως αληθινό το Διάστημα κάνει κακό στους άνδρες! Υπάρχει μια ασθένεια που πλήττει μόνο αυτούς και για αυτόν τον λόγο οι γυναίκες θα είναι εκείνες που θα πηγαίνουν στο Διάστημα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA η μακροχρόνια παραμονή των αστροναυτών στο διάστημα προκαλεί αρκετές και ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα με πιο ανησυχητική, με διαφορά, τη ζημιά που προκαλείται στην όραση των αστροναυτών. Ωστόσο για λόγους που ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν η διαταραχή στην όραση «χτυπά» μόνο τους άνδρες αστροναύτες όχι τις γυναίκες!

Θηλυκού γένους θα είναι το πρώτο διαστημικό πλήρωμα που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στον πλανήτη Άρη, και θα πατήσει για πρώτη φορά την επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη, τουλάχιστον αν δεν εξακριβωθούν τα αίτια και δεν βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης μιας μυστηριώδους διαστημικής ασθένειας που πλήττει μόνο τους άνδρες!

Διάστημα

Από τις πρώτες αποστολές του πλαίσιο του προγράμματος Apollo εμφανίζονταν προβλήματα στην όραση των αστροναυτών αλλά δεν θεωρούνταν σοβαρά. Αρχικά στις πρώτες, μικρής διάρκειας, διαστημικές πτήσεις οι διαταραχές στην όραση θεωρούνταν παροδικές, ωστόσο όσο περισσότερο οι άνθρωποι πετούσαν προς το διάστημα και όσο περισσότερο διαρκούσαν οι αποστολές τόσο πιο σοβαρές διαταραχές εκδηλώνονταν στη όραση. Σε μερικούς αστροναύτες τα συμπτώματα υποχωρούσαν σταδιακά και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, με την επιστροφή στη γη, σε άλλους όμως η βελτίωση ήταν μικρή και οι διαστημικές επιπτώσεις στην όραση έμοιαζαν μόνιμες.

Όπως διηγείται ο αστροναύτης Scott Kelly, ο άνθρωπος που έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ παραμονής στο διάστημα, στο βιβλίο του «Αντοχή. Ένας Χρόνος στο Διάστημα. Μια ζωή Ανακαλύψεων». Το 2007 κατά τη διάρκεια των Αποστολών 25 και 26 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η όραση του Kelly επηρεάστηκε κατά πολύ. Η αποστολή είχε διάρκεια 159 ημέρες και εκτός των σοβαρών προβλημάτων στην όραση ο Kelly εμφάνισε πολλά άλλα: αρκετή μείωση οστικής μάζας, οι μύες του ατρόφησαν και αδυνάτησαν τα τοιχώματα της καρδίας του.

Ωστόσο τα προβλήματα όρασης ήταν τα σημαντικότερα: η όρασή του χειροτέρεψε σχεδόν από τις πρώτες ημέρες της αποστολής και είχε ανάγκη από γυαλιά με πιο ισχυρούς φακούς.

Αν οι επιστήμονες της NASA δεν καταφέρουν να εντοπίσουν τους λόγους και τον τρόπο αντιμετώπισης της δυσλειτουργίας της όρασης που «χτυπάει» μόνον τους άνδρες η πρώτη αποστολή στον Άρη θα αποτελείται από αποκλειστικά γυναικείο πλήρωμα! Με τόσο σοβαρές δυσλειτουργίες στην όραση των ανδρών αστροναυτών δεν γίνεται να αποσταλούν άντρες στις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Θα είναι αδύνατο να πιλοτάρουν το διαστημικό όχημα, να χειρίζονται πολύπλοκα συστήματα και να εξερευνούν την επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη, αν δεν βλέπουν καλά!

Στα πολλά μυστήρια που προσπαθούν να επιλύσουν οι επιστήμονες της NASA με τις μακροχρόνιες αποστολές και με πολλά πειράματα που πραγματοποιούν σε τρωκτικά είναι να εντοπιστούν οι αιτίες των αρνητικών επιπτώσεων των διαστημικών πτήσεων στη φυσιολογία των θηλαστικών. Σχεδόν όλη η καταπόνηση που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό το διάστημα αντανακλά την γήρανση: μυϊκή ατροφία, μείωση οστικής μάζας, καρδιαγγειακά προβλήματα και οι λύσεις που θα προκύψουν, και οι οποίες θα καταστήσουν εφικτό το ταξίδι στον Άρη, θα έχουν πληθώρα οφελών για την ανθρωπότητα στη γη!

Εντυπωσιακό! Δείτε live εκτόξευση πυραύλου από το pc σας!

Πύραυλος διάστημα

Μια φοβερή εμπειρία μπορούμε να ζήσουμε όλη μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας! Πως θα σου φαινόταν να επισκευπτόσουν μια διαστημική υπηρεσία και να δεις τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο;

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos παρουσίασε μια νέα ιστοσελίδα, στην οποία κάποιος μπορεί να δει πανοραμικά το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, αλλά και την εκτόξευση του διαστημοπλοίου που μετέφερε στον διάστημα τον πρώτο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, άλλους κοσμοναύτες και προσωπικότητες που επισκέφθηκαν το κοσμοδρόμιο, όπως και τις μεταφορές και εκτοξεύσεις πυραύλων Soyuz-FG.

Η ανακοίνωση της Roskosmos η οποία αναρτήθηκε στην σελίδα της κρατικής αυτής εταιρείας στο Τwitter, λέει : «Ονειρεύεστε να επισκεφθείτε το Μπαϊκονούρ και να παρακολουθήσετε μια εκτόξευση πυραύλου; Σας προτείνουμε έναν πανοραμικό ‘περίπατο’ στο κοσμοδρόμιο με το πρόγραμμα ‘Το ρωσικό διάστημα 360’».

Στη σχετική ιστοσελίδα υπάρχουν 25 πανοραμικές παρουσιάσειςμε μουσική υπόκρουση η κάθε μία.

Το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ βρίσκεται στο Καζαχστάν. Καταλαμβάνει μια έκταση 6.717 τ.χ. Ο 1994 η Ρωσική Ομοσπονδία και το Καζακστάν σύναψαν συμφωνία για την μίσθωση του κοσμοδρομίου, διάρκειας 20 ετών. Το 2004 η μίσθωση του αεροδρομίου παρατάθηκε έως το 2050.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share