Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Έρευνα:Νανορομπότ στοχεύουν και εξοντώνουν καρκινικούς όγκους!

13 Φεβρουαρίου 2018 18:44
Έρευνα:Νανορομπότ στοχεύουν και εξοντώνουν καρκινικούς όγκους!

Μια νέα επιστημονική μέθοδος με νανορομπότ που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα δημιουργεί ελπίδες στους πάσχοντες.

Μερικά ακόμα καλά νέα στην… αιώνια μάχη των επιστημόνων με τον καρκίνο. Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ειδικά νανορομπότ, προγραμματισμένα να εντοπίζουν τους όγκους στο σώμα, να αποκόπτουν την κυκλοφορία του αίματος σε αυτούς και έτσι να τους συρρικνώνουν ή και να τους εξαφανίζουν τελείως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DWTS - Παρασκήνιο: Ο χαμός με την Πηνελόπη Αναστασοπούλου! Τα νεύρα, τα ντιβιλίκια, τα καλάμια και οι συμπεριφορές που δεν περίμενε κανείς!

Τα νανορομπότ αυτά δοκιμάστηκαν επιτυχώς σε ποντίκια και χοίρους με καρκίνο του μαστού, τον πνευμόνων, των ωοθηκών και με μελάνωμα στο δέρμα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν δοκιμές και σε ανθρώπους.

Εντός 48 ωρών, τα νανορομπότ κατάφεραν να προσδεθούν στα αγγειακά κύτταρα των όγκων, να προκαλέσουν θρόμβωση και κόψουν έτσι την παροχή αίματος, προκαλώντας συρρίκνωση των όγκων.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως όλη η διαδικασία έγινε χωρίς να προκληθεί βλάβη ή θρόμβωση σε υγιή κύτταρα του σώματος, παρά μόνο στα καρκινικά τα οποία είχαν μπει «στον στόχο».

Κάθε νανορομπότ αποτελείται από ένα επίπεδο «οριγκάμι DNA» ορθογώνιου σχήματος, με διαστάσεις 60 επί 90 δισεκατομμυριοστών του μέτρου. Ένα ένζυμο-κλειδί, η θρομβίνη, προσαρτάται στην επιφάνεια του νανορομπότ, καθώς και μια άλλη ουσία που καθοδηγεί το νανορομπότ να επιτίθεται μόνο σε καρκινικά κύτταρα και όχι σε υγιή. Η θρομβίνη προκαλεί ένα είδος μίνι εμφράγματος στους όγκους, με συνέπεια την καταστροφή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θυμάστε την Έφη Πίκουλα; Θα πάθετε πλάκα μόλις δείτε πως είναι σήμερα (Photos)

Οι ερευνητές δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η νέα θεραπεία θα έχει πρακτικές εφαρμογές στη μάχη κατά του καρκίνου στο μέλλον, αλλά και ότι θα είναι δυνατό να προσαρμοσθεί και για άλλες παθήσεις

Πηγή:In2life

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share