Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Κι όμως το WhatsApp μπορεί να μας… ηχογραφεί χωρίς να το ξέρουμε!

18 Ιανουαρίου 2018 07:45
Κι όμως το WhatsApp μπορεί να μας… ηχογραφεί χωρίς να το ξέρουμε!

Ένα νέο εξελιγμένο malware για Android μπορεί να μετατρέψει το smartphone σε συσκευή καταγραφής αλλά και να κλέψει μηνύματα του χρήστη στο WhatsApp όταν δεν είναι κρυπτογραφημένα!

Tο malware, που ανακάλυψαν οι υπεύθυνοι του antivirus Kapersky Lab έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις περιβάλλουσες συνομιλίες στον χώρο που βρίσκεται η συσκευή και να συνδέεται σε δίκτυα Wi-Fi που ελέγχονται από τους εισβολείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Παράλληλα, μπορεί να τραβά φωτογραφίες και βίντεο, να κλέβει τα ιστορικά των τηλεφωνικών κλήσεων, SMS, τη γεωγραφική θέση της συσκευής και πληροφορίες από το ημερολόγιο.

Επιπλέον, προσθέτει τον εαυτό του στη λίστα των «προστατευμένων εφαρμογών» έτσι ώστε να μην απενεργοποιείται αυτόματα όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη.

«Το λογισμικό αυτό έχει διάφορες δυνατότητες, μερικές από τις οποίες είναι μοναδικές και τις οποίες δεν είχαμε εντοπίσει ξανά. Για παράδειγμα μπορεί να παρακολουθεί την τοποθεσία της συσκευής να ενεργοποιεί την εγγραφή ήχου, όταν ο κάτοχος της συσκευής προσεγγίζει συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι οι χρήστες του κακόβουλου λογισμικού μπορούν να ακούν τον περίγυρο του θύματος, για παράδειγμα όταν μπαίνει στο γραφείο του ή πηγαίνει να επισκεφθεί κάποιον γνωστό του οικονομικό διευθυντή», επισημαίνουν οι ειδήμονες της Kaspersky Lab.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky Lab ο ιός μεταδίδεται μέσω πλασματικών ιστοσελίδων των μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες προτείνουν στους χρήστες να εγκαταστήσουν «πρόγραμμα πιο γρήγορου ιντερνέτ».

Η Kaspersky Lab, επισημαίνει ότι ο ιός αυτός υπάρχει από το 2014, τελειοποιείται συνεχώς, αλλά ανακαλύφθηκε μόνο στα τέλη του 2017.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share