Συνταγή για χταπόδι με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια – Το θαλασσινό φαγητό που θα λατρέψετε

Ο συνδυασμός του φρέσκου χταποδιού με τη φάβα απογειώνει το πιάτο σας
Το χταπόδι με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια είναι ένα από τα πιο εκλεκτά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που συνδυάζει τη θαλασσινή γεύση με τη γήινη απλότητα των οσπρίων. Η φάβα, απαλή και βελούδινη, λειτουργεί ως ιδανική βάση για το μαλακό και καλομαγειρεμένο χταπόδι, ενώ τα καραμελωμένα κρεμμύδια προσθέτουν γλυκύτητα στο πιάτο.
Διαβάστε επίσης
Πρόκειται για μια συνταγή με ρίζες στη νησιώτικη παράδοση, που παντρεύει αρμονικά τα υλικά της ελληνικής γης και θάλασσας, δημιουργώντας ένα πιάτο τόσο απλό όσο και εντυπωσιακό. Είτε ως κυρίως είτε ως μεζές, αυτό το πιάτο είναι μια ωδή στη μεσογειακή νοστιμιά. Ο Χρήστος Μοίρας παρουσιάζει αναλυτικά τα βήματα της συνταγής.
Υλικά και εκτέλεση συνταγής
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 χταπόδι μεσαίο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- Πιπέρι
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- Ελαιόκαδο
- Λίγο βαλσάμικο
Για τη φάβα:
- 500 γρ. φάβα
- 1 ξηρό κρεμμύδι
- 1 φύλλο δάφνης
- 80 ml ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
- 3-4 κρεμμύδια μεγάλα
- 3 κτλ σ. ζάχαρη
- 1κτλ. σ. βαλσάμικο
Οδηγίες για τη συνταγή:
Αρχικά, κόβεται σε λεπτά κομμάτια τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε σε μέτρια φωτιά για πέντε λεπτά. Έπειτα προσθέτετε τη ζάχαρη και σβήνετε με λίγο βαλσάμικο. Βράζετε τη φάβα και μετά ρίχνετε ένα ξερό κρεμμύδι και με ένα μπίμερ τα ομογενοποιείτε. Στο ίδιο μπολ, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδα και το χυμό από λεμόνι.
Στη συνέχεια, αφού βράσετε το χταπόδι για μία ώρα σε μέτρια φωτιά, κόβετε τα πλοκάμια και τα τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά. Τέλος βάζετε στο πιάτο πρώτα την φάβα, ρίχνετε τα πλοκάμια από το χταπόδι και πασπαλίζετε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Καλή σας επιτυχία!





