Συνταγή για γεμιστά κουλούρια με σάλτσα και τυρί

Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει πώς να μετατρέψουμε το κλασικό κουλούρι σε μια χορταστική, πρωτότυπη αλμυρή απόλαυση γεμιστή με σάλτσα ντομάτας και λιωμένα τυριά
Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης αποτελούν έναν διαχρονικό γαστρονομικό θησαυρό, συνώνυμο του γρήγορου και χορταστικού πρωινού ή κολατσιού. Ωστόσο, ο σεφ Γιώργος Ζώλης ανεβάζει τον πήχη, παρουσιάζοντας μία εντελώς πρωτότυπη συνταγή: κουλούρια με σουσάμι που, αντί για κενό, φιλοξενούν μια λαχταριστή γέμιση από σπιτική σάλτσα ντομάτας και ένα πλούσιο μιξ τυριών, μεταμορφώνοντάς τα σε ατομικές, χορταστικές «πίτσες»! Πρόκειται για μια ιδέα που επιτρέπει πολλές παραλλαγές στη γέμιση, ανάλογα με τα γούστα σας.
Η ζύμη: Η βάση της τελειότητας
Η επιτυχία της συνταγής ξεκινά από τη σωστή προετοιμασία της ζύμης. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
- 400 ml χλιαρό νερό
- 40 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ελαιόλαδο
- 10 γραμμάρια αλάτι
Η εκτέλεση είναι απλή: Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη ξερή μαγιά. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και ζυμώνουμε για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Αφού καθαρίσουμε τα τοιχώματα του μπολ, βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί», σκεπασμένη με μια πετσέτα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το μυστικό της γέμισης και του αλείμματος
Ενώ η ζύμη φουσκώνει, ετοιμάζουμε τις υπόλοιπες παρασκευές. Για το χαρακτηριστικό γυαλιστερό και τραγανό σουσάμι των κουλουριών, ετοιμάζουμε ένα μπολ με το ζεστό νερό και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη – αυτό είναι το ζαχαρόνερο που θα βοηθήσει το σουσάμι να κολλήσει.
Για την αρωματική σπιτική σάλτσα ντομάτας, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 150 ml σάλτσα ντομάτας με ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και 30-40 ml ελαιόλαδο. Η γέμιση ολοκληρώνεται με 250 γραμμάρια μιξ τυριών που λιώνουν.
Η τελική μεταμόρφωση
Μόλις η ζύμη έχει διπλασιαστεί, την ξεφουσκώνουμε απαλά με τα χέρια και την χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε κάθε κομμάτι, το βουτάμε στο ζαχαρόνερο και έπειτα το καλύπτουμε γενναιόδωρα με τα 100 γραμμάρια σουσάμι.
Χρησιμοποιώντας ένα καπάκι (ή τη βάση ενός ποτηριού), πιέζουμε δυνατά στο κέντρο κάθε κουλουριού, δημιουργώντας μία βαθιά «φωλιά» που θα υποδεχθεί τη γέμιση. Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί με λαδόκολλα και γεμίζουμε την κάθε φωλιά με 1 κουταλιά σάλτσα ντομάτας και μία γενναία κουταλιά μιξ τυριών. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και ψήνουμε για 20-22 λεπτά, μέχρι τα κουλούρια να ροδίσουν και τα τυριά να λιώσουν. Το αποτέλεσμα είναι μία μοναδική, αλμυρή έκπληξη που θα λατρέψουν όλοι!





