ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Από τις πιο παραδοσιακές συνταγές: Γίγαντες με λουκάνικα χωριάτικα στον φούρνο από τον Πέτρο Συρίγο

Η συνταγή από τον Πέτρο Συρίγο

Ένα υγιεινό και απολαυστικό γεύμα

Οι γίγαντες στο φούρνο είναι μία τις πιο αγαπημένες συνταγές της ελληνικής κουζίνας, καθώς συνδυάζουν νοστιμιά, θρεπτική αξία και απλότητα. Στην εκδοχή του Πέτρου Συρίγου, η προσθήκη χωριάτικου λουκάνικου απογειώνει το αποτέλεσμα, κάνοντάς το ακόμα πιο χορταστικό και γευστικό.

Τα υλικά και η εκτέλεση

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 3 χωριάτικα λουκάνικα
  • 4 ντομάτες ή 400 γρ. κονκασέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 50 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ή σέλινο
  • 400 ml νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τους γίγαντες σε αρκετό νερό. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε και τους βράζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό τους. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το λουκάνικο σε κομμάτια, το σκόρδο, τη δάφνη και τις πιπεριές. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι σε κύβους και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις τριμμένες και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τους βρασμένους γίγαντες, τον ζωμό που κρατήσαμε, το νερό, τη ζάχαρη και τον κύβο ζωμού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει βράση. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί (περίπου 25×35 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40–50 λεπτά. Ελέγχουμε την υφή των φασολιών και αν χρειάζεται συνεχίζουμε το ψήσιμο λίγο ακόμη, μέχρι να αποκτήσουν όμορφο χρώμα. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο για φρεσκάδα.