Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια: 18 τρόποι να εντάξεις το λεμόνι στην κουζίνα σου
Αποκλείεται να ξέρεις αυτούς τους 18 τρόπους
Κάθε νοικοκύρης άνθρωπος έχει κάποιες βαθιά ριζωμένες συνήθειες και ιδιαίτερα, αν περνάς πολύ χρόνο στην κουζίνα, σίγουρα γνωρίζεις το εξής σχετικά με τα λεμόνια: κόβεις ένα λεμόνι, χρησιμοποιείς το μισό και το άλλο… παραμένει στο ψυγείο για εβδομάδες μέχρι να ξεραθεί!
Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Εκτός από την κλασική χρήση τους σε σάλτσες ή λεμονάδες, τα λεμόνια είναι εκπληκτικά πολυχρηστικά στην κουζίνα και για αυτό, διάβασε 18 τρόπους με τους οποίους τα λεμόνια θα σου φανούν χρήσιμα στην κουζίνα σου.
Διαβάστε επίσης: Το ξέρουν μόνο τα καθαριστήρια: Το σπρέι που ρίχνεις μόλις στρώσεις τα χαλιά σου και θα μυρίζουν υπέροχα όλο τον χειμώνα!
Οι 18 σωτήριες λύσεις
Για καθαρισμό
Φτιάξε απολυμαντικό στο σπίτι: Ανάμειξε νερό με φλούδες λεμονιού και ξύδι, άφησέ το να ζυμωθεί για τρεις εβδομάδες και θα έχεις ένα ισχυρό απολυμαντικό για τις επιφάνειες της κουζίνας.
Καθάρισε τον φούρνο μικροκυμάτων: Ένα λεμόνι μπορεί να καθαρίσει και να αφήσει χωρίς μυρωδιές το φουρνάκι σου. Κόψε το σε φέτες (ή χρησιμοποίησε το μισό που έχει μείνει) και βάλε το σε ένα δοχείο με νερό, στη συνέχεια βάλε το μικροκύμα σε λειτουργία για περίπου 15 λεπτά σε πλήρη ισχύ. Άφησέ το να κλείσει για άλλα 5 λεπτά ώστε οι ατμοί να "μολύνουν" τον χώρο, και μετά σκουπίσ’ το με ένα υγρό πανί.
Λάμψη για τον νεροχύτη: Πασπάλισε λίγο μαγειρική σόδα στον νεροχύτη και τρίψε τον με μισό λεμόνι. Ξέπλυνε με νερό και σκούπισέ τον για να λάμψει.
Καθαρισμός ξύλινων επιφανειών: Αν η ξύλινη επιφάνεια της κοπής σου έχει αλλάξει χρώμα ή μυρίζει έντονα, τρίψε την με μισό λεμόνι και λίγο αλάτι χοντρό. Μετά πλύνε την κανονικά και άφησέ την να στεγνώσει.
Αφαίρεση σκουριάς: Φτιάξε μια πάστα αναμειγνύοντας 1 μέρος χυμό λεμονιού με 2 μέρη αλάτι και τρίψε την πάνω σε σκουριασμένα μαχαιροπίρουνα με την φλούδα του λεμονιού. Η σκουριά θα εξαφανιστεί.
Καθαρισμός πλαστικών δοχείων: Αν τα πλαστικά δοχεία σου έχουν λεκέδες από σάλτσα ντομάτας ή άλλες τροφές, βράσε νερό και πρόσθεσε το χυμό από δύο-τρία λεμόνια, μαζί με τα μισά λεμόνια.
Σωτηρία για καμένο σκεύος: Κάλυψε τον πάτο του καμένου σκεύους με νερό και χυμό λεμονιού και άφησέ το να σιγοβράσει για 10-20 λεπτά. Η καμένη περιοχή θα βγει πιο εύκολα και θα μπορέσεις να καθαρίσεις πιο εύκολα το σκεύος.
Απωθητικά για κουνούπια και μυρμήγκια: Αν έχεις πάρα πολλά κουνούπια στην κουζίνα, βράσε χυμό λεμονιού, νερό και μια κανέλα (4-5 λεμόνια για κάθε λίτρο νερού). Ρίξ’ το σε μπολ και τοποθέτησέ το στις περιοχές που θέλεις να προστατεύσεις. Για να κρατήσεις τα μυρμήγκια μακριά, ψέκασε με νερό λεμονιού στις περιοχές που εμφανίζονται.
Για αποσμητικά
Ανακούφιση για τις μυρωδιές στο ψυγείο: Βάλε μια σπόγγο ή ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με χυμό λεμονιού σε ένα πιάτο και άφησέ το στο ψυγείο. Οι έντονες μυρωδιές, όπως αυτή από το αγαπημένο σου τυρί, θα απορροφηθούν.
Αφαίρεση οσμών από το πλυντήριο πιάτων: Βάλε μισό λεμόνι στο πλυντήριο πιάτων για να απομακρύνει τις οσμές καθώς πλένονται τα σκεύη. Δεν χρειάζεται να το βγάλεις κατά την πλύση, γιατί βοηθά και στον καθαρισμό.
Για μαγειρική
Διατήρηση φρούτων: Φρούτα όπως τα μήλα, οι μπανάνες ή τα αβοκάντο οξειδώνονται γρήγορα και παίρνουν καφέ χρώμα. Για να το αποφύγεις, ρίξε λίγο χυμό λεμονιού πάνω τους (το ίδιο ισχύει αν θέλεις να αποξηράνεις φρούτα).
Μαγείρεψε τέλειο ρύζι: Αν το ρύζι σου κολλάει συνέχεια, πρόσθεσε μερικές σταγόνες λεμονιού στο νερό που βράζει και δες το ρύζι να αποκτά καλύτερη υφή χάρη στο ασκορβικό οξύ του λεμονιού.
Απόφυγε τη συμπίεση της καστανής ζάχαρης: Η μελάσα στην καστανή ζάχαρη εξατμίζεται με τον καιρό και προκαλεί το σκληρό δέσιμο της ζάχαρης. Για να την κρατήσεις πιο αφράτη, βάλε μια φλούδα λεμονιού (χωρίς τη σάρκα) μέσα στο βάζο της.
Μείωσε το αλάτι: Το λεμόνι είναι εξαιρετική εναλλακτική στο αλάτι, προσθέτοντας γεύση χωρίς υπερβολές. Συνδυάζεται πολύ καλά με ψάρια, πουλερικά, σαλάτες και λαχανικά.
Για να αποφεύγουμε τη σπατάλη
Φτιάξε γλυκίσματα από φλούδες λεμονιού: Αφαίρεσε τις φλούδες από το λεμόνι (καλύτερα με ένα αποφλοιωτή για να πάρεις λεπτές φλούδες χωρίς την πικρή άσπρη μεμβράνη) και βράσε τις για 5 λεπτά. Στράγγιξε τες, βάλε τες ξανά στη φωτιά με νερό και ζάχαρη και όταν το σιρόπι αρχίσει να βράζει, αφαίρεσέ το από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει. Κάλυψε τις φλούδες με ζάχαρη και άφησέ τις να σκληρύνουν σε μια σχάρα.
Φτιάξε σιρόπι λεμονιού: Δεν πάει τίποτα χαμένο – χρησιμοποίησε το σιρόπι από την παραπάνω συνταγή για να το χρησιμοποιήσεις σε κέικ, τηγανίτες, γιαούρτι ή ποτά.
Φτιάξε σπιτική πηκτίνη: Οι σπόροι λεμονιού περιέχουν πηκτίνη, μια ουσία που βοηθά στο πήξιμο και στη συντήρηση τροφών, όπως οι μαρμελάδες. Βάλε 15 σπόρους σε δύο ποτήρια νερό και βράσε τους για μισή ώρα.
Φτιάξε κέικ: Χρησιμοποίησε τον χυμό ενός λεμονιού για να φτιάξεις ένα υπέροχο κέικ, χωρίς φλούδες ή σπόρους.