Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ξύδι για όλες τις «λύσεις»: Έτσι θα καθαρίσετε σωστά τη ψησταριά σε επτά απλά βήματα!

Γιατί είναι επικίνδυνο να την αφήνετε με τα λίπη;;

7 Αυγούστου 2024 13:00
Ξύδι για όλες τις «λύσεις»: Έτσι θα καθαρίσετε σωστά τη ψησταριά σε επτά απλά βήματα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όταν σκεφτόμαστε μια ιδανική βραδιά με φίλους στο σπίτι, σίγουρα περιλαμβάνει μέσα και την λέξη «μπάρμπεκιου».

Ειδικά τώρα το καλοκαιράκι, όσοι έχουν μεγάλη αυλή ή μπαλκόνι, ευχαριστιούνται να ψήνουν παρέα με καλούς φίλους και να περνούν όμορφα.

Mε την ευκαιρία, δείτε επίσης: Πλυντήριο στην πένα: Βάλε μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με 1 ακόμα υλικό και θα αστράφτει σαν καινούργιο

Ωστόσο, η ψησταριά σας είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο; Υπάρχει μεγάλη πιθανόητητα να καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα υπολειμμάτων μαγειρεμένου φαγητού και λίπους.

Που σημαίνει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία μας, αλλά ακόμα και η περίπτωση να πάρει φωτιά!

Για αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε την ψησταριά μας σε βάθος.

Πως να την καθαρίσουμε σωστά

Η Σούζι Μπούλοκ, ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια του Hey Grill Hey, μιας διαδικτυακής πηγής για συμβουλές μπάρμπεκιου, μας εξηγεί βήμα-βήμα πώς θα μεθοδεύσουμε τον ετήσιο καθαρισμό της ψησταριάς μας.

1. Αφαιρούμε τα εξαρτήματα της ψησταριάς

Η Μπούλοκ μας προτρέπει να ξεκινήσουμε αφαιρώντας όλα τα αποσπώμενα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των σχαρών, των καλυμμάτων του καυστήρα, των δοχείων συλλογής λίπους, ακόμη και τους διακόπτες. Στη συνέχεια αφήνουμε τα συγκεκριμένα εξαρτήματα στην άκρη προκειμένου να τα καθαρίσουμε.

2. Ξύνουμε το εσωτερικό της ψησταριάς

Η Μπούλοκ συνιστά να προμηθευτούμε μία απλή σπάτουλα. Χρησιμοποιούμε την αιχμηρή άκρη της ώστε να ξύσουμε κολλημένα υπολείμματα από το εσωτερικό της ψησταριάς ή από τα αποσπώμενα εξαρτήματα.

3. Απολυμαίνουμε τα εξαρτήματα

Για να καθαρίσουμε τις σχάρες, τους δίσκους, τα καλύμματα και τα άλλα μέρη, χρησιμοποιούμε ένα φυσικό, κατάλληλο για τρόφιμα απολιπαντικό εσπεριδοειδών, με το οποίο ψεκάζουμε τα εξαρτήματα.

Διαποτίζουμε όλες τις σχάρες, τους δίσκους και τους διακόπτες με απολιπαντικό και στη συνέχεια σκουπίζουμε.
Το καλύτερο εργαλείο για αυτή τη δουλειά είναι ένα κλασικό σφουγγάρι κουζίνας.

Αντί για έτοιμο απολιπαντικό, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα υγρό αποτελούμενο από ίσα μέρη νερού και λευκού ξυδιού.

4. Καθαρίζουμε το εσωτερικό της ψησταριάς

Ενώ οι σχάρες και οι δίσκοι έχουν αφαιρεθεί από την ψησταριά, χρησιμοποιούμε το απολιπαντικό και το σφουγγάρι για να ψεκάσουμε και να σκουπίσουμε το εσωτερικό της. Αποφεύγουμε να καθαρίζουμε τα σημεία από όπου ρέει καύσιμο, ειδικά τις μικροσκοπικές τρύπες στους καυστήρες της ψησταριάς αερίου.

5. Καθαρίζουμε το εξωτερικό της ψησταριάς

Με ένα πανί από μικροΐνες σκουπίζουμε το εξωτερικό της ψησταριάς. Αν βρούμε λεκέδες λίπους ή επίμονα υπολείμματα, χρησιμοποιούμε επιπλέον απολιπαντικό ή καθαριστικό για ανοξείδωτα σκεύη.

6. Συναρμολογούμε ξανά την ψησταριά

Εφόσον τα αξεσουάρ, καθώς και το εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα της ψησταριάς μας είναι καθαρά, ήρθε η ώρα να ενώσουμε, να «συναρμολογήσουμε» και πάλι τα κομμάτια. Προσθέτουμε όλα τα καθαρά εξαρτήματα στην συσκευή μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

7. Ζεσταίνουμε την ψησταριά

Το τελευταίο βήμα για τον καθαρισμό της ψησταριάς είναι να την ανάψουμε και να τη βάλουμε σε δυνατή φωτιά. Αυτό θα βοηθήσει να κάψουμε τυχόν υπολείμματα και να διασφαλίσουμε ότι η σχάρα είναι έτοιμη για μαγείρεμα.

Εάν χρησιμοποιούμε ψησταριά με ξύλα ή ψησταριά με κάρβουνα, ο Λερόι Χάιτ, διευθύνων σύμβουλος της Cutting Edge Firewood, εταιρείας που εμπορεύεται ξύλα για το ψήσιμο, επισημαίνει ότι η υψηλή θερμότητα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να καθαρίσουμε την ψησταριά μας.

Συνιστά να δώσουμε σημασία στον σκούρο καπνό που διαχέεται σε αυτό το στάδιο. Όσο πιο σκούρος είναι ο καπνός, τόσο πιο βρώμικη είναι η ψησταριά μας. Όταν ο καπνός σταδιακά εξαφανίζεται και γίνεται άχρωμος, αυτό σημαίνει ότι πλέον η ψησταριά είναι καθαρή.

Ψησταριά

Οι κίνδυνοι μιας βρώμικης ψησταριάς

Τα υπολείμματα τροφών, η στάχτη και το λίπος ενδέχεται να μετατρέψουν την ψησταριά μας σε εστία πυρκαγιάς.

Όταν μια γεμάτη λίπος σχάρα αναφλέγεται, οι φλόγες πιθανώς εξαπλωθούν.

Τέλος, η κακή συντήρηση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share