Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

Έξυπνο κόλπο: Εξαφανίστε τα αυγά της κατσαρίδας από το σπίτι σας πριν εκκολαφθούν!

Δεν είναι μόνο αηδιαστικά, αλλά και επικίνδυνα για την υγεία μας

22 Ιουνίου 2024 11:04
Έξυπνο κόλπο: Εξαφανίστε τα αυγά της κατσαρίδας από το σπίτι σας πριν εκκολαφθούν!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κανείς δε θέλει να δει κατσαρίδα να «βολτάρει» μέσα στην κουζίνα ή το μπάνιο του σπιτιού του. Αυτό είναι δεδομένο!

Τα πολύ κακά νέα, ωστόσο, δεν είναι ότι εισέβαλε στο σπίτι σου, αλλά ότι σίγουρα κάπου έχει αφήσει και τα αυγά της!

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Δείξτε προσοχή: Αυτά είναι τα 5 πιθανότερα μέρη για να κάνουν φωλιά οι κατσαρίδες μέσα στο σπίτι σας

Τα αυγά κατσαρίδας δεν είναι μόνο αντιαισθητικά, αλλά μπορούν επίσης να κρύβουν κινδύνους για την υγεία.

Οι κατσαρίδες δεν θα προκαλέσουν άμεση ζημιά στο σπίτι σας, παρά που τις φοβάστε, και δεν θα φέρουν τους ίδιους κινδύνους με ασθένειες, όπως άλλα έντομα λέει ο Σκοτ Ο Νιλ, εντομολόγος καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Αλλά πρέπει να εντοπίζετε και να απαλλαγείτε από τα αυγά των κατσαρίδων!

Η μόλυνση θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να ξεκινήσετε να κάνετε απεντόμωση.

Στην πραγματικότητα, μια θηλυκή κατσαρίδα και οι απόγονοι της μπορούν να μολύνουν ένα σπίτι με περισσότερους από 30.000 κατσαρίδες μέσα σε ένα χρόνο.

Για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες, πρέπει να αποτρέψετε να γεννηθούν νέες κατσαρίδες στο σπίτι σας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μάθετε να εντοπίζετε και να απαλλαγείτε από τα αυγά των κατσαρίδων.

Πώς μοιάζουν τα αυγά των κατσαρίδων

Κάθε είδος κατσαρίδας γεννάει αυγά, τα οποία μοιάζουν με ένα “μικρό πορτοφόλι” και είναι οι θήκες των αυγών, λέει ο Ντίνι Μίλλερ, PhD, καθηγητής της εντομολογίας στο πανεπιστήμιο Virginia Tech. «Αν δείτε αυτές τις αυγοθήκες, έχουν βασικά δύο σειρές εμβρύων που είναι αντικριστές», σημειώνει ο καθηγητής.

«Τα έμβρυα κατσαρίδων αναπτύσσονται εκεί με την πάροδο του χρόνου, και έπειτα από μερικές εβδομάδες, η πίεση των αναπτυσσόμενων εμβρύων θα προκαλέσει τα αυγά να ανοίξουν και οι νεογέννητες κατσαρίδες βγαίνουν από εκεί».

Συνήθως, αυτές οι καστανόχρωμες αυγοθήκες έχουν μήκος 1-2 εκατοστών και είναι ελαφρώς καμπυλωτές σαν μπανάνα, λέει ο Μάικλ Σάρφ, PhD, καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, που μελετά κατσαρίδες. Στο ανθρώπινο μάτι, τα αυγά φαίνονται σαν οριζόντιες γραμμές, και συνήθως μέσα υπάρχουν 30 -50 αυγά,” λέει ο Σάρφ.

Που γεννούν οι κατσαρίδες τα αυγά τους;

Το μέρος και ο χρόνος που οι κατσαρίδες γεννούν τα αυγά τους θα μπορούσε να υποδείξει το είδος της κατσαρίδας που αντιμετωπίζετε.

Μια θηλυκή γερμανική κατσαρίδα, για παράδειγμα, μεταφέρει στην πραγματικότητα τα αυγά στο σώμα της για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου ανάπτυξης των εμβρύων. 2+1 φυσικοί τρόποι για να ξεφορτωθείτε τις κατσαρίδες για πάντα!

Η θηλυκή κατσαρίδα κουβαλάει μαζί της τα αυγά, επειδή της επιτρέπει να προσφέρει στα έμβρυα την υγρασία που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης.

«Η γερμανική κατσαρίδα είναι μια πολύ καλή μητέρα στην πραγματικότητα», λέει ο Κόμπυ Σαλ , ερευνητής που διευθύνει το εργαστήριο Σαλ στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το οποίο εστιάζει στη μελέτη των κατσαρίδων.

Έπειτα, περίπου μια ώρα πριν τα έμβρυα είναι έτοιμα να εκκολαφτούν, η γερμανική κατσαρίδα θα εναποθέσει τα αυγά, συνήθως σε μια προστατευμένη τοποθεσία, όπως οι ρωγμές στην κουζίνα ή στο μπάνιο που συνήθως ζουν. «Συνήθως αφήνουν τα αυγά στα σημεία που κυκλοφορούν», λέει ο Μίλλερ.

Άλλα είδη κατσαρίδων που βρίσκονται συνήθως στο σπίτι, θα εναποθέσουν τα αυγά τους στα ίδια σημεία όπως και η γερμανική κατσαρίδα. Αλλά η διαφορά είναι ότι θα αφήσουν τα αυγά τους αρκετό διάστημα πριν είναι έτοιμα να εκκολαφτούν, συχνά εβδομάδες ή ακόμη και μήνες πριν από την εκκόλαψη.

Αυτά τα είδη κατσαρίδων κολλάνε τις θήκες των αυγών τους σε επιφάνειες, όπως στον τοίχο κάτω από το νεροχύτη. Πολλές φορές επίσης το καφέ είδος κατσαρίδας εναποθέτει τα αυγά της σε συγκεκριμένο σημείο μαζί με άλλες κατσαρίδες.

Αυγά κατσαρίδας

Πώς να σκοτώσετε και να απαλλαγείτε από αυγά κατσαρίδας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα αυγά κατσαρίδων – ή για να σκοτώσετε τα αυγά κατσαρίδων αν έχετε να αντιμετωπίσετε μια μόλυνση – είναι να βάλετε στόχο τη μητέρα.

Ο ευκολότερος τρόπος να το κάνετε είναι να αγοράσετε δολώματα κατσαρίδων, το οποίο θα πρέπει να αρκούν για να απαλλαγείτε από τη μόλυνση, λέει ο Σαλ.

Μόλις έχετε το δόλωμα, απλά τοποθετήστε το σε μέρη όπου έχετε δει κατσαρίδες να εμφανίζονται, πιθανότατα στην κουζίνα ή το μπάνιο, όπου υπάρχει γενικά τροφή και υγρασία.

Ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη των αυγών κατσαρίδων είναι η αγορά εντομοκτόνων, που αναστέλλουν την αναπαραγωγή στις θηλυκές κατσαρίδες, όπως οι ρυθμιστές ανάπτυξης των εντόμων. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος εντομοκτόνου που ονομάζονται παρεµποδιστές σύνθεσης χιτίνης.

Οι παρεµποδιστές σύνθεσης χιτίνης παρεμβαίνουν στην παραγωγή χιτίνης και προκαλούν στα θηλυκά να παράγουν αυγά με μη βιώσιμα αυγά”, λέει.

Αυτό συμβαίνει επειδή η χίτινη είναι αυτό που αποτελεί το εξωσκελετό της κατσαρίδας, και χωρίς αυτό, τα έμβρυα της κατσαρίδας δεν θα επιβιώσουν.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι έχετε ήδη βρει μια θήκη αυγών κάτω από το νεροχύτη σας. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, μπορείτε να αγοράσετε μια σκόνη που ονομάζεται γη διατομών ή διατομική γη, που είναι μη τοξική ουσία, που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με γεωπονικά είδη και αυτό θα αφυδατώσει τα αυγά, με αποτέλεσμα να τα σκοτώσει. Ζέστη και υγρασία φέρνουν τις κατσαρίδες στο σπίτι.

Το συμπέρασμα είναι: «Σκοτώστε τη θηλυκιά, έτσι ώστε να μην γεννηθούν αυγά», λέει ο Σαλ. Αλλά αν υπάρχουν ήδη κρούσματα αυγών, η καλύτερη λύση είναι να ρίξετε διατομική γη, που θα βοηθήσει να εξοντώσετε τις κατσαρίδες και τα αυγά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share