Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Πιο νόστιμα από τον κιμά: Αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια λαχανικών που θα «μουρλάνουν» όποιον δοκιμάσει

«Λιώνουν» στο στόμα

19 Απριλίου 2024 17:05
Πιο νόστιμα από τον κιμά: Αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια λαχανικών που θα «μουρλάνουν» όποιον δοκιμάσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μπιφτέκια λαχανικών είναι μία νόστιμη συνταγή, ιδανική για όσους νηστεύουν από κρέας την περίοδο της Σαρακοστής.

Μπιφτέκια λαχανικών για όσους νηστεύουν ή και όχι

Πρόκειται για μία χορταστική συνταγή, μπορεί πιο νόστιμη από την κανονική εκδοχή, η οποία θα αρέσει και στα παιδιά, τα οποία δεν θα καταλάβουν τη διαφορά.

Πιο νόστιμα από τον κιμά: Αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια λαχανικών που θα «μουρλάνουν» όποιον δοκιμάσει

Υλικά

  • 1 μελιτζάνα κυβάκια
  • 1 κολοκύθι τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κυβάκια
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1 αυγο
  • Λίγο μαϊντανό
  • Λίγο βασιλικό
  • Φρυγανιά τριμμένη (με το μάτι)
  • Λίγο φέτα (με το μάτι)
  • Τυρί κίτρινο τριμμένο (με το μάτι)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε τα λαχανικά μας (μελιτζάνα, κολοκύθι, καρότο, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, πιπεριές) σε λίγο ελαιόλαδο και τέλος προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε λίγα λεπτά να πιει τα ζουμιά.
  • Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε μπόλ και προσθέτουμε το αυγό, την φέτα, το κίτρινο τυρί, την φρυγανιά, το μαϊντανό, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο.
  • Πλάθουμε μπιφτέκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις
  • Μπορούμε να φτιάξουμε και μία σως με γιαούρτι, λαδάκι, αλάτι και σκόρδο σε σκόνη για να συνοδεύσουμε τα μπιφτέκια λαχανικών.

Καν'το όπως η γιαγιά: Μπιφτέκια ζουμερά και πεντανόστιμα σε 3 βήματα

Για ένα αφράτο και ζουμερό αποτέλεσμα στα μπιφτέκια, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε πιστά τα παρακάτω μυστικά, που ήξερε μόνο η γιαγιά μας.

Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών.

Τα μυστικά της συνταγής

Προετοιμάστε τις πατάτες και βάλτε τις στο φούρνο να ψήνονται, ενώ πλάθετε τα μπιφτέκια. Ένα από τα πιο σημαντικά τρικ της συνταγής είναι να μη βάλετε μπιφτέκια και πατάτες μαζί στον φούρνο, καθώς δε χρειάζονται τον ίδιο χρόνο προκειμένου να ψηθούν. Επίσης, «καθίστε» τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες, ώστε να μην «πανιάσουν» από την υγρασία κατά το ψήσιμο στον φούρνο.

Το Α και το Ω για το ιδανικό αποτέλεσμα στη συνταγή είναι φυσικά ο κιμάς. Επιλέξαμε δύο ειδών κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό, για να δώσουμε πιο αφράτη γεύση. Σε ό,τι αφορά το μοσχάρι, ζητήστε από τον χασάπη σας ελιά, που έχει τόσο-όσο λίπος. Η λιπαρότητα στον κιμά είναι σημαντική για να πετύχει η συνταγή.

Το επόμενο βήμα και αναπόσπαστο συστατικό στο μπιφτέκι είναι το ψωμί. Αποφύγετε το ψωμί του τοστ ή την τριμμένη φρυγανιά και ακολουθήστε τον πατροπαράδοτο δρόμο. Βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί, στυμμένο καλά, και θα δείτε πόσο θα προσθέσει το υλικό αυτό στην υφή των μπιφτεκιών.

Αν στην περίπτωση του ψωμιού πρέπει να ακολουθήσετε την παράδοση, καλό είναι να αποφύγετε τη συμβουλή των… παλιών αναφορικά με το αβγό στη συνταγή. Οι νοικοκυρές ορκίζονται πως είναι απαραίτητο, όμως το μόνο που θα πετύχετε είναι να σφίξει ο κιμάς και να χάσει την αφράτη του υφή. Tέλος, πριν βάλετε τα μπιφτέκια στο φούρνο κάντε μια λακκούβα στο κέντρο τους με το δάχτυλο. Με αυτόν τον τρόπο δε θα «σουρώσουν» και δε θα γίνουν μπάλα.

Καν'το όπως η γιαγιά: Μπιφτέκια ζουμερά και πεντανόστιμα σε 3 βήματα

Υλικά

  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • ½ κιλό κιμάς χοιρινός
  • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένο και καλά στυμμενο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αν θέλουμε να σερβίρουμε τα μπιφτέκια με πατάτες, ετοιμάζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 20 λεπτά, πριν προσθέσουμε τα μπιφτέκια

Βάζουμε όλα τα υλικά του κιμά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε, χωρίς να παραζυμώσουμε τα υλικά μας

Πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια στο μέγεθος της παλάμης. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βάζουμε τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες κάνοντας μια λακουβίτσα στο κέντρο τους

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share