Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Μπριζόλα: Το μυστικό για να την κόψετε σωστά σαν επαγγελματίες χωρίς να χάσει τα ζουμιά της

Θα σας λύσει τα χέρια!

18 Απριλίου 2024 10:06
Μπριζόλα: Το μυστικό για να την κόψετε σωστά σαν επαγγελματίες χωρίς να χάσει τα ζουμιά της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορείς να κάνεις θαύματα με ένα καλό μαχαίρι. Και να απογειώσεις την γεύση της αν γνωρίζεις το παρακάτω τρικ. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για ζουμερή σταβλίσια μπριζόλα.

Ίσως μέχρι τώρα να έχεις μάθει μερικά βασικά. Ότι η μπριζόλα σου πρέπει να είναι ζουμερή, πως για να το κάνεις σωστά πρέπει να μάθεις να την ψήνεις medium rare και πως η «ξεκούραση» για δέκα λεπτά με ένα τέταρτο είναι καίρια, έτσι ώστε οι ίνες να κρατήσουν όλους τους χυμούς. Και με το κόψιμο τι γίνεται;

Οι χασάπηδες της Νέας Υόρκης ήταν οι πρώτοι διδάξαντες, αν και οι εστιάτορες που παραδοσιακά σέρβιραν ένα καλομαγειρεμένο steak είχαν μπει ήδη στη διαδικασία να ψάξουν πως ακριβώς θα προσφέρουν στο μέγιστο την γεύση. Και η αλήθεια είναι πως το κόψιμο έχει την χρήση του.

Ουσιαστικά ο σωστός τρόπος κοπής, είναι ο αντίθετος από την φορά που ακολουθούν οι ίνες. Αν κοιτάξεις προσεχτικά το τοίχωμα του κρέατος, θα δεις τις παράλληλες γραμμές και την φορά που ακολουθούν. Αυτό που κάνεις είναι κόβεις κόντρα προς την φορά. Τα γραμμάτια που προκύπτουν είναι λιγότερα, αλλά είναι πιο ζουμερά και πρέπει να κόβεται σε λεπτές μικρές μπουκιές ώστε να κάνουν το μάσημα και την κατάποση ευκολότερη. Αν κόψεις προς την φορά που ακολουθούν οι ίνες, ουσιαστικά κάνεις δυσκολότερο το μάσημα.

Είναι λεπτομέρεια για κάποιους, αλλά αν θες να μετατρέψεις το φαγητό σε ιδανική εμπειρία, μπορείς να το δοκιμάσεις και να δεις την διαφορά. Γιατί θα την δεις. Και τώρα που επεξηγήθηκε αυτό, οφείλεις να περάσεις στο επόμενο βασικότατο στάδιο: Ένα καλό μαχαίρι.

Ηχηρό «STOP» για την μπριζόλα: Μην κάνετε ποτέ αυτή τη κίνηση αν θέλετε να παραμείνει ζουμερή

Εάν τρυπήσω το κρέας με το θερμόμετρο ή το γυρίσω με πιρούνι καταλήγει ένα κρέας να χάσει τους χυμούς του. Με την ευκαιρία, δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μην στεγνώνει το κρέας.

Εάν χρησιμοποιήσεις θερμόμετρο τρυπώντας το κρέας χάνεις χυμούς, εάν γυρίσεις μια μπριζόλα με ένα πιρούνι χάνεις χυμούς ενώ για να δεις εάν κάποιο κρέας είναι έτοιμο το κόβεις έτσι ώστε να δεις τι χρώμα έχει. Λάθος!!

Δεν υπάρχει καμία ασπίδα χυμών στο εξωτερικό του κρέατος κάθε φορά που αυτό εκτίθεται στη φωτιά οι χυμοί του εξατμίζονται ή πέφτουν στη θράκα. Άρα το να ανοίξεις μια μικρή τρύπα δεν χαλάει όλη τη μπριζόλα !! Δεν είναι μπαλόνι όπου αν το τρυπήσεις θα σκάσει !

Ξέροντας ότι μια μπριζόλα έχει περίπου 70% νερό άρα ας πούμε ότι εμπεριέχει 36 κουταλάκια του γλυκού νερό τρυπώντας με ένα θερμόμετρο για να δεις την εσωτερική θερμοκρασία χάνεις ούτε το 1 κουταλάκι του γλυκού ειδικότερα με της νέας τεχνολογίας θερμόμετρα τα οποία είναι εξαιρετικά λεπτά χάνεις απειροελάχιστα. Άρα σταματήστε να αγχώνεστε για την απώλεια υγρών καθώς μετράτε τη θερμοκρασία.

Ηχηρό «STOP» για την μπριζόλα: Μην κάνετε ποτέ αυτή τη κίνηση αν θέλετε να παραμείνει ζουμερή

Ακριβώς το ίδιο γίνεται και εάν γυρίσεις τη μπριζόλα με ένα πιρούνι. Βέβαια μια λαβίδα ή μια σπάτουλα είναι πολύ ποιο εύχρηστα απλά την επόμενη φορά που δεν θα έχετε λαβίδα ή σπάτουλα να ξέρετε μην πανικοβληθείτε το steak σας δεν θα πάθει τίποτα εάν το γυρίσετε με πιρούνι!!

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος στο να χάσετε υγρασία είναι να ψήσετε μια μπριζόλα μέχρι και 3°C παραπάνω από αυτό που θα θέλατε. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη απώλεια υγρών!

Εάν κόψεις μια μπριζόλα για να δεις εάν έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία πάλι δεν θα την καταστρέψεις ολοσχερώς βέβαια χάνεις πολύ περισσότερη υγρασία από το να την ελέγξεις με θερμόμετρο η να τη γυρίσεις με πιρούνι.

Ο βασικότερος λόγος βέβαια που το αποφεύγουμε αυτό είναι ότι μπορείς εύκολα να ξεγελαστείς από το χρώμα κόβοντας μια μπριζόλα καθώς από το οξυγόνο η μπριζόλα μετά από λίγο θα έχει πολύ πιο σκούρο κόκκινο χρώμα από αυτό που είχε όταν την έκοβες. Ακόμα χειρότερα ο φωτισμός του χώρου στον οποίο βρίσκεσαι μπορεί επίσης να σε ξεγελάσει !

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να ελέγξεις την εσωτερική θερμοκρασία είναι ένα θερμόμετρο και τίποτα άλλο !!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share