Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Στο καλό και να μην μας γράφετε: Πως να εξοντώσετε τις κατσαρίδες από την κουζίνα σας

Άντε και πολύ μας παίδεψαν!

16 Απριλίου 2024 14:02
Στο καλό και να μην μας γράφετε: Πως να εξοντώσετε τις κατσαρίδες από την κουζίνα σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η επιδρομή κατσαρίδων στην κουζίνα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού, δεν είναι ποτέ ευχάριστη υπόθεση. Το να εμφανιστούν κατσαρίδες στην κουζίνα είναι πολύ πιθανό να συμβεί, τουλάχιστον μια φορά, ειδικά σε αστικά περιβάλλοντα. Μπορούν εύκολα να εισβάλουν στον χώρο, μέσα από αεραγωγούς, σωληνώσεις, ακόμα και συσκευασίες τροφίμων και οικιακών συσκευών.

Ο douleytaras.gr δίνει όμως μοναδικές λύσεις για να σταματήσουμε να παιδευόμαστε με τις κατσαρίδες!

Δείτε επίσης: Κατσαρίδες στο σπίτι: 9 απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε μια για πάντα

Όταν εμφανιστούν κατσαρίδες στην κουζίνα, το πιο σημαντικό είναι να βρεις πώς ήρθαν και τι τις προσέλκυσε στο χώρο σου. Έτσι, αφού τις εξολοθρεύσεις θα μπορέσεις να λάβεις μέτρα προστασίας για να μην εμφανιστούν ξανά. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να τις απωθήσεις ή και να τις εξολοθρεύσεις, υπάρχουν σπιτικές λύσεις και φυσικά, συνεργεία απεντόμωσης που μπορούν να φέρουν πιο σίγουρα αποτελέσματα. Ας δούμε συνοπτικά τι πρέπει να γνωρίζεις για να απαλλαγείς από τις κατσαρίδες στην κουζίνα σου.

Πώς εισέρχονται οι κατσαρίδες στο σπίτι μου;

Πως να εξοντώσετε τις κατασαρίδες από την κουζίνα σας

Δεν έρχονται όλες οι κατσαρίδες να εγκατασταθούν στο χώρο σου με τον ίδιο τρόπο. Κάποιες κατσαρίδες πετούν και έτσι εισέρχονται όπως και τα μυρμήγκια στην κουζίνα από ανοιχτά παράθυρα. Κάποιες άλλες κατσαρίδες μπαίνουν στην κουζίνα ή στο μπάνιο, από σωληνώσεις και από την αποχέτευση.

Τέλος, υπάρχει το ψιλό κατσαριδάκι ή ξανθιά κατσαρίδα, η οποία συνήθως προσβάλλει κουζίνες, είναι μικρότερη σε μέγεθος από τις άλλες δύο και μπορεί να μπει στο χώρο σου με ποικίλους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να έρθει με τη μεταφορά χαρτόκουτων και ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, μπορούν να μπουν από χαραμάδες στους τοίχους.

Λύση:

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι για να απαγορεύσεις την είσοδο τους ένα πρώτο βήμα είναι να κλείσεις τις πιθανές εισόδους. Για παράδειγμα, μπορείς να αποκλείσεις την είσοδο από φρεάτια, τοποθετώντας πάνω τους τάπες και ασφαλίζοντας τις. Επίσης, μπορείς να σφραγίσεις τυχόν ρωγμές στους τοίχους χρησιμοποιώντας σιλικόνη.

Όσο για τα παράθυρα σου, μια μόνιμη/ σταθερή σίτα χωρίς κενά ανάμεσα σε αυτή και τα παράθυρα, θα πρέπει να κάνει τη δουλειά. Γενικά, θα πρέπει να ασφαλίσεις το χώρο όσο καλύτερα γίνεται.

Γιατί η κουζίνα μου ελκύει τις κατσαρίδες;

Οι κατσαρίδες χρειάζονται ένα περιβάλλον υγρό, ζεστό και σχετικά σκοτεινό για να επιζήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά κάνουν φωλιές στην κουζίνα, αλλά και στο μπάνιο. Ιδιαίτερα το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση τους, ενώ η τροφή είναι λιγότερο αναγκαία, αν και επιθυμητή.

Μάλιστα, τα υπολείμματα τροφών στην κουζίνα μπορεί να τις οδηγήσουν εκεί, λόγω της έντονης μυρωδιάς. Λίγη ζάχαρη που χύθηκε στο τραπέζι, μερικά ψίχουλα στον πάγκο της κουζίνας και άλλα τόσα απλά πράγματα μπορεί να κάνουν τις κατσαρίδες να θεωρήσουν την κουζίνα σου ως ιδανικό χώρο εγκατάστασης.

Λύση:

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να κάνεις το χώρο σου μη ελκυστικό για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Για αρχή, πρέπει κάθε υδραυλική βλάβη να διορθωθεί. Ένας σωλήνας που έχει διαρροή, ή μια βρύση που στάζει είναι αρκετά για να προσφέρουν νερό στις κατσαρίδες στην κουζίνα. Ομοίως, η μπανιέρα και η ντουζιέρα πρέπει να αδειάζουν εντελώς μετά από κάθε μπάνιο και να μη μένουν λιμνάζοντα νερά πουθενά.

Όσο για τα τρόφιμα στην κουζίνα, θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και σε ερμητικά κλειστές συσκευασίες. Επίσης, τα ψίχουλα και υπολείμματα τροφών πρέπει να καθαρίζονται άμεσα και τα σκουπίδια να πετιούνται κάθε μέρα. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να δείξεις στις κατσαρίδες ότι ο χώρος σου δεν έχει νερό και τροφή για αυτές, ώστε να μην επιθυμούν να εγκατασταθούν εκεί.

Πώς να εξολοθρεύσω τις κατσαρίδες στην κουζίνα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσπαθήσεις να αντιμετωπίσεις τις κατσαρίδες στο σπίτι με φυσικό τρόπο. Το πρόβλημα είναι πως αν έχεις μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που νομίζεις, ίσως οι σπιτικές λύσεις δε μπορέσουν να εξολοθρεύσουν ολόκληρο τον πληθυσμό των κατσαρίδων.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, υπάρχουν εξειδικευμένα συνεργεία που έχουν σαν στόχο να απεντομώσουν το χώρο σου, εύκολα και γρήγορα. Όμως, ας δούμε πιο αναλυτικά τι μπορείς να κάνεις.

Σπιτικές/ Φυσικές Λύσεις:

Δείτε επίσης: «Αχίλλειος πτέρνα» για τις κατσαρίδες: Το φυσικό μείγμα με 3 υλικά που θα τις κάνει «περελθόν»

Ένα υλικό που έχει τη φήμη του ισχυρού κατσαριδοκτόνου είναι το βορικό οξύ ή βόρακας. Το υλικό αυτό μπορείς να το βρεις στα φαρμακεία και είναι εξαιρετικά τοξικό. Αυτό σημαίνει, πως δεν πρέπει να το αγγίξεις χωρίς γάντια για να φτιάξεις τις παγίδες σου. Επίσης, δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις σε σημεία όπου παίζουν παιδιά, ή κατοικίδια στο σπίτι. Η εκτέλεση είναι απλή. Φτιάχνεις μικρά μπαλάκια από βορικό οξύ και ψωμί, πατάτα, ή αλεύρι. Η κατσαρίδα έρχεται για να φάει το φαγητό και δηλητηριάζεται από το οξύ.

Επίσης, τα φύλλα δάφνης θεωρείται ότι απωθούν με το άρωμα τους τις κατσαρίδες. Συνεπώς, μπορείς να τοποθετήσεις μερικά φύλλα μπροστά στα σημεία, από όπου θεωρείς ότι εισέρχονται τα ζωύφια. Το ίδιο θεωρείται ότι μπορείς να πετύχεις και με σκελίδες σκόρδου ή κομμάτια αγγουριού.

Ωστόσο, πιο σίγουρη θεωρείται η λύση του να αγοράσεις από το φαρμακείο ένα ειδικό gel για την εξολόθρευση κατσαριδών. Τα gel αυτά θεωρούνται ως ο καλύτερος τρόπος να εξοντώσεις τις ψιλές/ ξανθές κατσαρίδες στην κουζίνα. Για να το πετύχεις αυτό, βάζεις λίγο gel σε όσα σημεία θεωρείς ότι μπορεί να κινούνται κατσαρίδες. Στη συνέχεια, αυτές προσελκύονται από τη μυρωδιά και το τρώνε, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται.

Επαγγελματική απεντόμωση

Η απεντόμωση σπιτιού από εξειδικευμένους επαγγελματίες είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να απαλλαγείς από τις κατσαρίδες στην κουζίνα. Ιδανικά, πρέπει να γίνεται 2 φορές το χρόνο, μια φορά στις αρχές της άνοιξης και μια το φθινόπωρο. Αυτές είναι οι εποχές αναπαραγωγής τους, γι’ αυτό και η απεντόμωση τότε φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν κάνεις αυτό και ταυτόχρονα φροντίσεις να διατηρείς καθαρή από υπολείμματα τροφών την κουζίνα, τότε θα σταματήσουν να εμφανίζονται κατσαρίδες μια και καλή.

Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για μικρό κατσαριδάκι;

Το μικρό ή ψιλό κατσαριδάκι είναι ένα πολύ ενοχλητικό είδος που μπορεί να συναντήσεις στην κουζίνα. Συνήθως, το κατάλληλο φάρμακο για μικρό κατσαριδάκι είναι ένας συνδυασμός από δολώματα σε μορφή gel και ειδικά εντομοκτόνα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share