Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Κεραμική εστία σαν καινούργια: Φυσικά tip για να την καθαρίσετε

Θα σας λύσουν τα χέρια

16 Απριλίου 2024 09:57
Κεραμική εστία σαν καινούργια: Φυσικά tip για να την καθαρίσετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η καθαριότητα της κουζίνας σου πρέπει να είναι η προτεραιότητά σου. Στο δωμάτιο αυτό ετοιμάζεις το φαγητό που καταναλώσεις τόσο εσύ, όσο κι η οικογένειά σου. Με τη μαγειρική όμως, ο φούρνος και τα μάτια της κουζίνας γεμίζουν με καμένα λίπη, τα οποία δεν μπορείς να τα ξεφορτωθείς εύκολα.

Καθαρισμός της κεραμικής εστίας από τα Καμένα Λίπη

Ο πιο φυσικό τρόπος, για να καθαρίσεις τις κεραμικές σου εστίες είναι με τη χρήση της μαγειρικής σόδας. Το υλικό αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό, μιας και έχει ισχυρή δράση. Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την καθαριότητα των εμαγιέ εστιών.

Διαβάστε επίσης: Σκουριά στα πλακάκια μπάνιου: Το καθαριστικό μείγμα με μαγειρική σόδα και 2 ακόμα υλικά για αστραφτερό αποτέλεσμα

Για τη διαδικασία του καθαρισμού της κεραμικής σου εστίας θα χρειαστείς 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και δύο μαλακά πανάκια. Το ένα πανάκι πρέπει να είναι τελείως στεγνό, ενώ το δεύτερο πρέπει να είναι νωπό. Ας δούμε όμως βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνεις:

Καθάρισμα με μαγειρική σόδα

  • Σκόρπισε τη μαγειρική σόδα πάνω από τις εστίες σου. Δώσε μεγάλη προσοχή να ρίξεις τη σόδα σε όλη την επιφάνεια των εστιών.
  • Χρησιμοποίησε το στεγνό πανάκι, για να τρίψεις τη μαγειρική σόδα σε ολόκληρη την επιφάνεια της κεραμικής εστίας.
  • Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το νωπό πανάκι, για να τρίψει όλους τους λεκέδες. Βρέξε και χρησιμοποίησε ξανά το πανάκι, όσες φορές χρειαστεί.
  • Με ένα ακόμα νωπό πανάκι, καθάρισε την κεραμική σου εστία από τη μαγειρική σόδα.

Καθαρισμός της κεραμικής εστίας από το Γάλα

Οι λεκέδες από το καμένο γάλα πάνω στην κεραμική εστία είναι πολύ επίμονοι. Για να τους καθαρίσεις, θα πρέπει να δράσεις με το που χυθεί το γάλα στην εστία. Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Όσο το μάτι είναι ακόμα ζεστό, ρίξε λίγο λευκό ξύδι, για να μην κολλήσουν χειρότερα αυτοί οι λεκέδες.
  • Άφησε το λευκό ξύδι να δράσει, μέχρι να κρυώσει η εστία, και στη συνέχεια τρίψε το λεκέ με την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες.
  • Τέλος, ξεβγάζεις με ένα νωπό πανί.

Επιπλέον Tips

Ας δούμε όμως, όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να προστατέψεις τις κεραμικές σου εστίες, ώστε να αποφύγεις το πολύ τρίψιμο.

Σκούπιζε τις εστίες κάθε φορά που Μαγειρεύεις

Κάθε φορά που μαγειρεύεις, φρόντισε να σκουπίζεις τις εστίες, ώστε να φεύγουν οι λεκέδες όσο είναι μαλακοί. Αν μαγειρέψεις σε μια εστία, που έχει ήδη λεκέδες, τότε η κατάσταση θα χειροτερέψει. Γι' αυτήν την καθημερινή καθαριότητα, χρησιμοποίησε ένα μαλακό σφουγγάρι.


Πώς να τις Προστατέψεις από τις Γρατζουνιές

Οι κεραμικές εστίες γρατζουνίζονται εύκολα. Για να αποφύγεις τη δημιουργία τους, χρησιμοποίησε καλά μαγειρικά σκεύη με λείες επιφάνειες. Αν τα τηγάνια σου είναι παλιά και ταλαιπωρημένα, τότε έχει έρθει η ώρα να επιλέξεις καινούργια, για να προστατέψεις την κουζίνα σου. Επίσης, προσπάθησε να μη σέρνεις τα σκεύη πάνω στα μάτια και να μαζεύεις με ένα μαλακό σφουγγάρι ό,τι μπορεί να τη γρατζουνίσει, όπως το αλάτι και η ζάχαρη.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share