Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Αφράτα μπιφτέκια σε 1 κίνηση: Το αποτελεσματικό κόλπο για να γίνουν extra ζουμερά

Ένα υλικό θα κάνει όλη τη δουλειά

19 Φεβρουαρίου 2024 12:52
Αφράτα μπιφτέκια σε 1 κίνηση: Το αποτελεσματικό κόλπο για να γίνουν extra ζουμερά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα κόλπο που λίγοι γνωρίζουν και που θα βελτιώσει την ποιότητα των μπιφτεκιών σας, είναι το να βάλετε ρύζι στον κιμά πριν τα πλάσετε, αντικαθιστώντας το ψωμί ή την φρυγανιά. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό μαζί με το αλατοπίπερο που κάνει την διαφορά στα μπιφτέκια. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Ποια η αλλαγή;

Αν δεν έχουμε μπαγιάτικο ψωμί, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά (ή παξιμάδι) τριμμένη. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά παραπάνω στο μείγμα για να μην είναι πολύ στεγνό.

Όταν φτιάχνουμε μπιφτέκια με κιμά από κοτόπουλο, προτιμάμε τη φρυγανιά, γιατί ο εν λόγω κιμάς είναι πιο «αλοιφοειδής» και η φρυγανιά τον συγκρατεί καλύτερα. Αντί για ψωμί ή φρυγανιά μπορούμε να βάλουμε ρύζι παραβρασμένο, για να «λιώνει» κατά το πλάσιμο των μπιφτεκιών και να ενώνεται με τα υπόλοιπα υλικά.

Τα μπιφτέκια είναι γεύμα που βρίσκεται πολύ υψηλά στη λίστα ενός διατροφολογίου που πρόκειται για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος. Συνεπώς η πιο συνηθισμένη παραλλαγή τους για να γίνουν ακόμη πιο θρεπτικά και διαιτητικά είναι να αντικαταστήσουν το ψωμί με βρώμη. Κι όμως αυτό είναι ένα ακόμη λάθος που μπορούμε να κάνουμε σε ένα τόσο απλό φαγητό. Και λέμε ένα ακόμη καθώς αυτό δεν είναι το μόνο, δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε δυόσμο στα μπιφτέκια σας.

Αφράτα μπιφτέκια σε 1 κίνηση: Το αποτελεσματικό κόλπο για να γίνουν extra ζουμερά
Πηγή: pixabay

Για ποιο λόγο όμως δεν είναι ότι καλύτερο να βάλετε βρώμη στα μπιφτέκια σας; Η βρώμη είναι ένα υλικό στεγνό σε αντίθεση με το ψωμί το οποίο πριν το βάλετε στον κιμά σας θα το μουλιάσετε και θα προσφέρει στα μπιφτέκια σας την υγρασία που χρειάζονται για να γίνουν αφράτα σε αντίθεση με τη βρώμη που θα τα "στεγνώσει".

Το ιδανικό κόλπο για να γίνουν extra ζουμερά

Ο επόμενος λόγος είναι πως η βρώμη θα σας δυσκολέψει στο πλάσιμο με αποτέλεσμα να μην βγουν όλα τα μπιφτέκια ομοιόμορφα κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν θα ψηθούν και ομοιόμορφα.

Αν λοιπόν θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας αλλά να φάτε ένα αφράτο και ζουμερό μπιφτέκι, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε βρώμη, ένα ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο αρκεί για να φάτε ένα νόστιμο και ταυτόχρονα διαιτητικό μπιφτέκι.

Παίρνει ένα κουτάκι μπύρας και το βάζει μέσα στον κιμά - Μόλις δείτε γιατί, θα τρέξετε στην κουζίνα!
Ένα ακόμη βιντεάκι με μια πανέξυπνη και φυσικά πεντανόστιμη συνταγή σας παρουσιάζει το Athensmagazine.gr, με κιμά και... κουτάκι μπύρας!

Από το τεφτέρι της γιαγιάς: Τα 5 μυστικά κόλπα για ζουμερά και αφράτα μπιφτέκια

Για ένα αφράτο και ζουμερό αποτέλεσμα στα μπιφτέκια, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε πιστά τα παρακάτω μυστικά, που ήξερε μόνο η γιαγιά μας.

Τα μυστικά της συνταγής

Προετοιμάστε τις πατάτες και βάλτε τις στο φούρνο να ψήνονται, ενώ πλάθετε τα μπιφτέκια. Ένα από τα πιο σημαντικά τρικ της συνταγής είναι να μη βάλετε μπιφτέκια και πατάτες μαζί στον φούρνο, καθώς δε χρειάζονται τον ίδιο χρόνο προκειμένου να ψηθούν. Επίσης, «καθίστε» τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες, ώστε να μην «πανιάσουν» από την υγρασία κατά το ψήσιμο στον φούρνο.

Επίσης, «Λουκουμένια» μπιφτέκια της γιαγιάς Τασίας: Το κόλπο για να μη στεγνώνουν ποτέ και να είναι πάντα ζουμερά

Το Α και το Ω για το ιδανικό αποτέλεσμα στη συνταγή είναι φυσικά ο κιμάς. Επιλέξαμε δύο ειδών κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό, για να δώσουμε πιο αφράτη γεύση. Σε ό,τι αφορά το μοσχάρι, ζητήστε από τον χασάπη σας ελιά, που έχει τόσο-όσο λίπος. Η λιπαρότητα στον κιμά είναι σημαντική για να πετύχει η συνταγή.

Το επόμενο βήμα και αναπόσπαστο συστατικό στο μπιφτέκι είναι το ψωμί. Αποφύγετε το ψωμί του τοστ ή την τριμμένη φρυγανιά και ακολουθήστε τον πατροπαράδοτο δρόμο. Βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί, στυμμένο καλά, και θα δείτε πόσο θα προσθέσει το υλικό αυτό στην υφή των μπιφτεκιών.

Αν στην περίπτωση του ψωμιού πρέπει να ακολουθήσετε την παράδοση, καλό είναι να αποφύγετε τη συμβουλή των… παλιών αναφορικά με το αβγό στη συνταγή. Οι νοικοκυρές ορκίζονται πως είναι απαραίτητο, όμως το μόνο που θα πετύχετε είναι να σφίξει ο κιμάς και να χάσει την αφράτη του υφή. Tέλος, πριν βάλετε τα μπιφτέκια στο φούρνο κάντε μια λακκούβα στο κέντρο τους με το δάχτυλο. Με αυτόν τον τρόπο δε θα «σουρώσουν» και δε θα γίνουν μπάλα.

Τα 5 μυστικά κόλπα για ζουμερά και αφράτα μπιφτέκια

Υλικά

  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • ½ κιλό κιμάς χοιρινός
  • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένο και καλά στυμμενο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αν θέλουμε να σερβίρουμε τα μπιφτέκια με πατάτες, ετοιμάζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 20 λεπτά, πριν προσθέσουμε τα μπιφτέκια

Βάζουμε όλα τα υλικά του κιμά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε, χωρίς να παραζυμώσουμε τα υλικά μας

Πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια στο μέγεθος της παλάμης. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βάζουμε τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες κάνοντας μια λακουβίτσα στο κέντρο τους

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share