Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Κοτόπουλο: 4 + 1 tips για σωστή συντήρηση από την αγορά του μέχρι το μαγείρεμα

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

23 Νοεμβρίου 2023 14:08
Κοτόπουλο: 4 + 1 tips για σωστή συντήρηση από την αγορά του μέχρι το μαγείρεμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας γρήγορος οδηγός για την αγορά, τη διατήρηση και το μαγείρεμα του κοτόπουλου. Όσα χρειάζεστε για την σωστή συντήρησή του πριν το μαγείρεμα. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τέλεια μαρινάδα κοτόπουλου.

Βήματα

  • Αγοράζουμε το κοτόπουλο λίγο πριν ολοκληρώσουμε τις αγορές μας, για να μείνει λιγότερη ώρα εκτός ψυγείου.
  • Από τη στιγμή που θα το αγοράσουμε, πρέπει να το βάλουμε στο οικιακό ψυγείο μέσα σε 45 λεπτά το πολύ, για να μην αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί.
  • Αν το αγοράσουμε κατεψυγμένο και δεν πρόκειται να το μαγειρέψουμε την ίδια μέρα, έχουμε δύο επιλογές: είτε το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη το συντομότερο είτε το αφήνουμε να αποψυχθεί στη συντήρηση του ψυγείου.

Κοτόπουλο: 4 + 1 tips για σωστή συντήρηση από την αγορά του μέχρι το μαγείρεμα

  • Δεν ξαναβάζουμε ποτέ στην κατάψυξη ένα ξεπαγωμένο κοτόπουλο. Από τη στιγμή της απόψυξης το μαγειρεύουμε μέσα σε 24 ώρες. Αν το αγοράσουμε νωπό και δεν το βάλουμε στην κατάψυξη, το διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου και το μαγειρεύουμε μέχρι την ημερομηνία λήξης.
  • Δεν βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο ακάλυπτο και κοντά σε υλικά που καταναλώνονται ωμά (φρούτα, λαχανικά ή κάποιο γλύκισμα που τυχόν έχουμε στο ψυγείο), καθώς μπορεί να μολυνθούν από τους μικροοργανισμούς του ωμού κοτόπουλου.
  • Καθαρίζουμε σχολαστικά επιφάνειες και εργαλεία μετά την επεξεργασία του ωμού κοτόπουλου και δεν τα χρησιμοποιούμε για άλλες χρήσεις προτού τα πλύνουμε σχολαστικά με ζεστό νερό, ξίδι και απορρυπαντικό πιάτων.
  • Καλό είναι, μάλιστα, να έχουμε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής. Πλένουμε, επίσης, καλά τα χέρια μας αφού πιάσουμε ωμό κοτόπουλο. Ιδανικά, φοράμε ελαστικά γάντια.

Πηγή: gastronomos.gr

Κοτόπουλο πανέ: Το μυστικό για τέλειο πανάρισμα - Η επιτυχία κρύβεται σε αυτό το υλικό

Σε ποιον δεν αρέσει το γευστικό κοτόπουλο πανέ ή οι τραγανές κοτομπουκιές που εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως από το τραπέζι; Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τέλεια μαρινάδα κοτόπουλου.

Έχουμε τα μυστικά για να πετύχετε το τέλειο πανάρισμα στο σπίτι και να ετοιμάσετε το πιο τραγανό και νόστιμο κοτόπουλο που φτιάξατε ποτέ.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε κοτόπουλο, το πανάρισμα, αυτή η τραγανή κίτρινοπορτοκαλί κρούστα, είναι ένας ωραίος τρόπος για να το απολαύσουμε τραγανό και πεντανόστιμο.

Το σωστό πανάρισμα στο κοτόπουλο γίνεται σε τρία διαδοχικά στάδια με τρία βασικά υλικά: αλεύρι, αυγό, φρυγανιά.

Το αλεύρι απορροφά την υγρασία και το αυγό ενώνεται με το αλεύρι δημιουργώντας την κατάλληλη επιφάνεια για να κολλήσει η επικάλυψη της φρυγανιάς.

Η εξωτερική επικάλυψη

Το υλικό που θα επιλέξουμε για το τελευταίο στάδιο του παναρίσματος, την εξωτερική επικάλυψη, θα δώσει και την τελική υφή στο τηγανητό κοτόπουλο.

Αν μας αρέσει η λεπτή επικάλυψη, θα χρησιμοποιήσουμε την κλασική φρυγανιά που βρίσκουμε τριμμένη και συσκευασμένη στα καταστήματα, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε κι εμείς, βάζοντας απλώς τις κλασικές φρυγανιές σίτου στο μπλέντερ.

undefined

Για πιο τραγανό πανάρισμα ιδανικό είναι το πάνκο που βρίσκουμε στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων. Πρόκειται για ένα είδος φρυγανιάς που χρησιμοποιούν πολύ στη γιαπωνέζικη κουζίνα και προέρχεται από αφράτο ψωμί χωρίς κόρα. Το πάνκο δεν απορροφά πολύ λάδι και το αποτέλεσμα που δίνει είναι ελαφρύ και τραγανό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν νιφάδες καλαμποκιού για να πανάρουν κοτόπουλο. Ναι, τα κλασικά κορν φλέικς περασμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Το αλεσμένο καλαμπόκι δεν απορροφά το λάδι και το πανάρισμα γίνεται ιδιαίτερα τραγανό.

Εννοείται ότι μπορούμε να συνδυάσουμε και τα τρία υλικά, σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Πώς να πανάρουμε το κοτόπουλο

Η οργάνωσή είναι κι εδώ η καλύτερη και πιο γρήγορη λύση. Θα συγκεντρώσουμε όλα τα σκεύη και τα υλικά στον πάγκο και θα προετοιμάσουμε τα τρία στάδια της διαδικασίας. Θα χρειαστούμε τρία μεγάλα μπολ.Οι παρακάτω αναλογίες είναι για ένα κιλό κοτόπουλο.

Στο πρώτο βάζουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μαζί με ένα κουτ. γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι και ½ κουταλάκι πάπρικα. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου για πιο πικάντικη γεύση.

Στο δεύτερο θα χτυπήσουμε με το σύρμα 3 αυγά μαζί με 2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στο τρίτο μπολ θα ρίξουμε το υλικό που έχουμε επιλέξει για το πανάρισμα: τριμμένη φρυγανιά, πάνκο και σκόνη από κορν φλέικς ή έναν συνδυασμό και των τριών.

Βήμα 1

Με λίγο χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο. Είναι σημαντικό βήμα, γιατί αν το κοτόπουλο δεν είναι στεγνό, δεν θα αλευρωθεί καλά και το πανάρισμα δεν θα είναι καλό.

Βήμα 2

Βουτάμε το κοτόπουλο στο αλεύρι μέχρι να καλυφθεί παντού ομοιόμορφα. Τινάζουμε απαλά για να φύγει η περίσσεια ποσότητα.

Βήμα 3

Βουτάμε το αλευρωμένο κοτόπουλο μέσα στο μπολ με το αυγό και προσέχουμε να καλυφθεί εντελώς. Σηκώνουμε το κοτόπουλο σιγά σιγά για να στάξει το αυτό που περισσεύει.

Βήμα 4

Βάζουμε το κοτόπουλο με το αυγό μέσα στο μπολ με τη φρυγανιά και το πιέζουμε απαλά για να καλυφθεί καλά παντού. Το χέρια μας πρέπει να είναι στεγνά στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Με το ένα χέρι παίρνουμε το κοτόπουλο από το αυγό και με το άλλο (που είναι στεγνό) πιέζουμε στη φρυγανιά.

Βήμα 5

Βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 15-20 λεπτά για να σταθεί καλά το πανάρισμα. Έτσι θα τηγανιστεί καλύτερα.

Μπορούμε να τηγανίσουμε το κοτόπουλο ή να το ψήσουμε στον φούρνο στους 200°C. Θα γίνει εξίσου τραγανό και νόστιμο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share