Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Κοριοί στα ρούχα: 4 «αθάνατα» σπιτικά κόλπα για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά ακάρεα

Θα σας λύσουν τα χέρια!

22 Οκτωβρίου 2023 16:21
Κοριοί στα ρούχα: 4 «αθάνατα» σπιτικά κόλπα για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά ακάρεα
Από Ανθή Κουρεντζή

Οι κοριοί και οι κατσαρίδες στο σπίτι είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης κάθε νοικοκυράς, καθώς όχι απλώς είναι αηδιαστικά, αλλά φωλιάζουν μέσα στο σπίτι σου. Επιπλέον, η εξολόθρευση τους είναι αρκετά δύσκολη, για να την αναλάβεις μόνος/ -η. Με την ευκαιρία, δείτε πως θα απαλλαγείτε από τα σπυράκια που προκαλούν τα ακάρεα.

Υπάρχει, λοιπόν, χειρότερο συναίσθημα, από το να δεις ότι κάποιο από αυτά τα δύο είδη εντόμων, έχει φωλιάσει σπίτι σου; Δυστυχώς ναι, υπάρχει! Υπάρχει ένα συναίσθημα που το νιώθεις, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι είναι πάνω σου, ή σε τσιμπάει και δεν ξέρεις τι είναι, όπου απλά προσεύχεσαι να μην είναι κάποιο από αυτά. Γιατί όμως να έρθουν πάνω σου; Γιατί τα προσελκύσουν τα ρούχα σου; Τι πρέπει να κάνεις αν εντοπίσεις, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν κοριοί στα ρούχα σου; Δες όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να αντιμετωπίσεις τους κοριούς στα ρούχα σου!

Υπάρχουν κοριοί στα ρούχα σου; Μάθε τα πάντα για να τους εξολοθρεύσεις αποτελεσματικά!

Τι ισχύει για τους κοριούς; Πώς μεταφέρονται;

Οι κοριοί εκτός από αηδιαστικοί, τσιμπούν τον άνθρωπο και δημιουργούν μία σειρά από τσιμπήματα που μοιάζει με “γαζί”. Ενώ δεν ισχύει ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, μερικοί άνθρωποι παθαίνουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κοριών. Παράλληλα, υπάρχει και το ενδεχόμενο δευτερογενούς μόλυνσης στα σημεία του δαγκώματος. Λόγω του μικρού μεγέθους τους όμως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους διακρίνεις εγκαίρως για να τους εξοντώσεις. Η ανίχνευση τους γίνεται, συνήθως, αφού έχουν εξαπλωθεί ήδη αρκετά σε ένα χώρο.

Οι κοριοί όμως δεν έρχονται στο σπίτι σου από την φύση, όπως τα άλλα έντομα. Μεταφέρονται στο χώρο σου κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα και τα υφάσματα. Γι' αυτό το λόγο, μπορούν να βρεθούν όπου γίνεται μεταφορά ρούχων και αποσκευών. Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι τα σπίτια, τα νοσοκομεία, οι στρατώνες, οι κατασκηνώσεις, ακόμα και τα καλύτερα ξενοδοχεία.

Γιατί ελκύονται οι κοριοί από τα ρούχα;

Οι κοριοί ελκύονται στα ρούχα, από τις οσμές που υπάρχουν πάνω τους. Αν λοιπόν έχεις πεταμένα τα φορεμένα σου ρούχα ή έχεις ξεχάσει μια ανοιχτή βαλίτσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, η οσμή θα τους τραβήξει. Είναι καλύτερο να κρατάς τα φορεμένα ρούχα σε μία κλειστή σακούλα και στη συνέχεια να τα πλένεις σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι θα είσαι απολύτως σίγουρος/ -η ότι δεν υπάρχουν κοριοί στα ρούχα σου.

Κοριοί στα ρούχα: 4 «αθάνατα» σπιτικά κόλπα για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά ακάρεα

Πώς να απαλλαγείς από τους κοριούς στα ρούχα σου;

Ίσως να έχεις ακούσει, ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος απαλλαγής από τους κοριούς είναι να πετάξεις τα έπιπλα και τα ρούχα στα οποία εντοπίστηκαν. Είναι μία λύση κι αυτό. Είναι όμως πάντα εφικτό; Ο κοριός εξαπλώνεται παντού, θα κάψεις όλα σου τα έπιπλα και τα ρούχα; Σαφώς όχι, υπάρχουν κι άλλες λύσεις για να απομακρύνεις τους κοριούς από τα ρούχα.

  • Βάλε κύμινο σε σκόνη.

Το κύμινο σε σκόνη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κουρκουμίνη, μειώνει τα αποθέματα οξυγόνου των κοριών και τους κάνει να μετακινηθούν σε άλλο σημείο. Συνεπώς, γίνεται ευκολότερη και η εξολόθρευση τους.

  • Ψέκασέ τα με μέντα

Φτιάξε ένα μείγμα με νερό και μέντα και ψέκασε τα με ένα σπρέι. Η μέντα απελευθερώνει μια μυρωδιά που απωθεί τα παράσιτα και τα μικρά έντομα επειδή τους προκαλεί έντονη αλλεργική αντίδραση.

  • Ρίξε με ένα σπρέι, οινόπνευμα για εντριβές.

Το οινόπνευμα για εντριβές είναι μία πολύ αποτελεσματική λύση για να απαλλαγείς από τους κοριούς. Αυτό οφείλεται, στο ότι τα συγκεκριμένα έντομα δεν αντέχουν τα όξινα περιβάλλοντα. Βάλτο λοιπόν σε ένα σπρέι και ψέκασε τα ρούχα, το κρεβάτι και τα έπιπλα.

  • Χρησιμοποίησε για όπλο τη λεβάντα

Ένα άλλο πολύ καλό, φυσικό απωθητικό, για τους κοριούς είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ανάμειξε 4 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας με 120ml περίπου νερό. Με το μείγμα αυτό ψέκασε το σώμα σου, τα ρούχα και τα σκεπάσματα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μείγμα για να κάνεις ένα τελευταίο ξέβγαλμα στα ρούχα σου, ή να τα ψεκάσεις πριν τα σιδερώσεις. Τη λεβάντα όμως,μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και αλλιώς. Πάρε φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντας, πρόσθεσε λίγο δενδρολίβανο και βάλτο σε τούλινα σακουλάκια μέσα στη ντουλάπα ή τη βαλίτσα σου.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share