Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Κοριοί στο στρώμα: Το έξυπνο κόλπο για να τους «εξαφανίσετε» από το σπίτι

Το τέχνασμα των ειδικών

6 Οκτωβρίου 2023 23:28
Κοριοί στο στρώμα: Το έξυπνο κόλπο για να τους «εξαφανίσετε» από το σπίτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον νέο συναγερμό στην Ελλάδα για τους κοριούς, σας παρουσιάζουμε ένα έξυπνο κόλπο για να τους «εξαφανίσετε» από το στρώμα και εν γένει από το σπίτι.

Όπως αναφέρει το spiticleanandkill.gr, η αντιμετώπιση κοριών στο σπίτι ή στο στρώμα, ή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ίσως είναι η δυσκολότερη περίπτωση σε σύγκριση με άλλα παρόμοια παράσιτα υγειονομικής σημασίας.

Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα ζώων και ανθρώπων. Μπορούν να περάσουν ακόμη και από περάσματα που δεν ξεπερνούν σε πάχος μια πιστωτική κάρτα και εντοπίζουν την ανθρώπινη παρουσία από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την εκπνοή.

Έχουν οβάλ σχήμα και καφετί – κόκκινο χρώμα. Τα σώμα ενός ενήλικου κοριού είναι επίπεδο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα πέντε χιλιοστά.

Αφού τραφεί, το σώμα του κοριού διογκώνεται και το χρώμα του γίνεται κοκκινωπό. Τα ανήλια έχουν χρώμα λευκοκίτρινο και είναι σε μέγεθος ενός χιλιοστού.

Οι κοριοί πολλαπλασιάζονται σχετικά γρήγορα. Κάθε θηλυκό γεννά από 200 έως 500 αυγά (λευκού χρώματος) κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι 12 περίπου μήνες. Μέσα από αρκετά στάδια θα καταλήξει σε ενήλικο έντομο ύστερα από 4-5 εβδομάδες.

Για αυτό το λόγο πρέπει να δράσουμε γρήγορα μόλις έχουμε ενδείξεις. Επειδή οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετα τους δεν πρέπει να παρασυρόμαστε αν έχουμε αρκετό καιρό να δούμε κάποιο τσίμπημα πάνω στο σώμα μας.

Κοριοί στο στρώμα

Το τσίμπημα του κοριού

Οι κοριοί μπορούν να δαγκώσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος αλλά συνήθως δαγκώνουν περιοχές του δέρματος που εκτίθενται ενώ κοιμόμαστε, όπως το πρόσωπο, το λαιμό, την μέση, την πλάτη, τα χέρια και σπανίως τα πόδια.

Αν ένας κοριός τσιμπήσει το δέρμα σας, δεν θα το αισθανθείτε αμέσως γιατί εκκρίνουν μια μικρή ποσότητα αναισθησίας . Τα τσιμπήματα φαίνονται μετά από ώρες ωστόσο μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα.

Κοριοί στο σπίτι

Οι κοριοί συνήθως μεταφέρονται εντός σπιτιού από ένα άλλο μολυσμένο χώρο όπου επισκεφθήκαμε π.χ. Από μια άλλη κατοικία, από ένα ξενοδοχείο ή ξενώνα μέσω των αποσκευών μας.

Κοριοί τσίμπημα

Συνήθως χώροι όπου στεγάζονται και μετακινούνται πολλοί άνθρωποι (ξενοδοχεία, στρατόπεδα, τρένα, πλοία) είναι οι πιο συνηθισμένοι χώροι για να υπάρχουν οι κοριοί και με την σειρά μας να τους μεταφέρουμε στον δικό μας χώρο.

Αν έχετε αντιληφθεί την παρουσία κοριού, είτε με τα συμπτώματα στο σώμα σας είτε γιατί τον είδατε, τότε θα πρέπει αμέσως να ψάξετε για την παρουσία τους στα σημεία:

  • σε ρωγμές στο πλαίσιο του κρεβατιού και στο κεφαλάρι ή στον τοίχο
  • στο στρώμα σε όλες τις πλευρές
  • στα κλινοσκεπάσματα
  • σε βάσεις επίπλων και κρεβατιών
  • ανάμεσα σε μαξιλάρια καναπέ
  • σε αρμούς επίπλων
  • μέσα στις ηλεκτρικές πρίζες
  • κάτω από χαλαρή ταπετσαρία
  • κάτω από πίνακες και αφίσες στους τοίχους
  • σε σοβατεπί
  • σε κενά ξύλινου πατώματος
  • στα κενά μεταξύ μοκέτας και τοίχου

Χρησιμοποιήστε ένα φακό και ένα μεγεθυντικό φακό για να περάσετε από όλες αυτές τις περιοχές.

Αντιμετωπίστε τους κοριούς αποτελεσματικά

Χημική καταπολέμηση

Ξεκινάμε την διαδικασία με σχολαστικό έλεγχο για τα κρησφύγετα τους. Ψάχνουμε σχολαστικά και με λεπτομέρεια όλα τα μέρη γύρω, πάνω και κάτω από το κρεββάτι και το στρώμα. Οι κοριοί έχουν την τάση να κρύβονται κοντά στα μέρη που κοιμόμαστε.

Πλένουμε όλα τα κλινοσκεπάσματα στους 50-60 βαθμούς. Αν υπάρχει έντομο πρόβλημα πλένουμε και τα ρούχα που υπάρχουν στις ντουλάπες μας. Απομακρύνουμε βαλίτσες και άλλες αποσκευές που ίσως ήταν τα μέσα με το οποίο μεταφέρθηκαν στον χώρο μας.

Ψάχνουμε για σκοτεινές, μικρές χαραμάδες και γενικότερα μέρη όπως πόδια κρεβατιού, στηρίγματα στρώματος, προσκέφαλο κρεβατιού, σοβατεπί, μοκέτες, κάτω από αντικείμενα κ.α.

Αν χρειαστεί αποσυναρμολογούμε το κρεββάτι και άλλα έπιπλα. Κοιτάμε να εντοπίσουμε τα έντομα με κάποιο φακό και τις κηλίδες αίματος ή μαύρα στίγματα των περιττωμάτων τους που αφήνουν.

Εφόσον εντοπιστούν οι φωλιές τους προσεκτικά σκοτώνουμε τα ενήλικα με ειδικά εντομοκτόνα και τα αβγά αν υπάρχουν, ή τα καίμε με αναπτήρα ή τα περισυλλέγουμε με μια κολλητική ταινία.

Ψεκάζουμε όλες τις επιφάνειες προληπτικά και εφαρμόζουμε εντομοκτόνο αέριο στο δωμάτιο για λίγες ώρες. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.

Λόγω της ικανότητας των εντόμων αυτών να κρύβονται καλά και σε μέρη όπου είναι ακόμα και σχεδόν αδύνατο να τα εντοπίσουμε (πρίζες, κάδρα, ηλεκτρικές συσκευές) η συγκεκριμένη διαδικασία αντιμετώπισης δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματική ειδικότερα αν το πρόβλημα είναι έντονο ή ο χώρος παρέχει δυσκολίες, ωστόσο συνίσταται αρχικά σαν μια πρώτη αντιμετώπιση.

Ακόμα να τονίσουμε ότι δεν είναι όλα τα είδη των εντομοκτόνων φαρμάκων αποτελεσματικά για την καταπολέμηση κοριών. Εμπιστευόμαστε πάντα την γνώση και την εμπειρία ενός επαγγελματία.

Ατοξική καταπολέμηση

Μια μέθοδος καταπολέμησης κοριών, χωρίς φάρμακα, είναι η Θερμική Απεντόμωση. Η θερμική απεντόμωση γίνεται είτε τοπικά αν εντοπιστούν οι φωλιές τους ή γνωρίζουμε σε ποια σημεία εντοπίζονται συχνότερα, με υπέρθερμο ατμό, είτε με εξειδικευμένες θερμαντικές συσκευές.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share