Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023

Πανέξυπνες γιαγιάδες: Το «τρικ» των παλιών για να εξαφανίσουν τους λεκεδές στην κεραμική εστία

Δώστε βάση!

30 Σεπτεμβρίου 2023 20:12
Πανέξυπνες γιαγιάδες: Το «τρικ» των παλιών για να εξαφανίσουν τους λεκεδές στην κεραμική εστία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πλέον εξοπλισμένα με κουζίνες που διαθέτουν κεραμικές εστίες, αφού εκτός του ότι υπερέχουν αισθητικά, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Παρελθόν το λιωμένο πλαστικό από την κεραμική εστία - Το κόλπο με το ασετόν που θα σώσει την κουζίνα σας

Μετά, όμως, απ’ το μαγείρεμα οι κεραμικές εστίες χρειάζονται καθάρισμα, γιατί όσο κι αν προσέχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αυτές θα λερωθούν. Πώς, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούνται πάντα λαμπερές και πεντακάθαρες;

Τι θα χρειαστείτε

Το μόνο που θα χρειαστείτε για το καθάρισμα της κεραμικής εστίας είναι 1 φλ. μαγειρική σόδα σε σκόνη και δύο πανάκια (ένα στεγνό και ένα νωπό). Ξεκινήστε ρίχνοντας στην κεραμική εστία τη μαγειρική σόδα. Φροντίστε να ρίξετε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια με το στεγνό πανί αρχίστε να τρίβετε τη μαγειρική σόδα πάνω σε όλη την επιφάνεια της εστίας. Στο τέλος πάρτε ένα νωπό πανί και συνεχίστε το τρίψιμο.

Σόδα για τα καμένα λίπη

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καθαριστικά για κεραμικές εστίες που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά προτιμάτε τους πιο φυσικούς τρόπους, η σόδα μπορεί να σας βοηθήσει. Συγκεκριμένα, ρίχνετε μαγειρική σόδα πάνω στην κεραμική εστία και με ένα στεγνό πανάκι τρίβετε ελαφρά. Στη συνέχεια, τρίβετε ελαφρά με νωπό πανάκι την εστία, για να απομακρύνετε τη σόδα και να καθαρίσει.

Ξύδι για το καμένο γάλα

Το καμένο γάλα στις κεραμικές εστίες είναι από τους πιο δύσκολους λεκέδες. Σύμμαχος σας σε αυτή την περίπτωση είναι το λευκό ξίδι, το οποίο ρίχνετε πάνω στον λεκέ, αφήνετε να κρυώσει η εστία και στη συνέχεια, απομακρύνετε τον λεκέ χρησιμοποιώντας την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Δείτε το βίντεο για τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας:

Κεραμική εστία: Προστασία από τις γρατζουνιές

Για την προστασία της κεραμικής εστίας από γρατζουνιές υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας -ποτέ και για κανένα λόγο δεν την τρίβεις με συρματάκι κουζίνας, όπως κάναμε με τις παλαιότερες ηλεκτρικές κουζίνες, εκείνες με τα μάτια. Κατά τα άλλα, καλό είναι όταν την καθαρίζεις να χρησιμοποιείς νωπά πανάκια ή βρεγμένο σφουγγάρι κουζίνας και στη συνέχεια να στεγνώνεις την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας ή βαμβακερό πανί και για τους επίμονους λεκέδες να προτιμάς την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share