Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Μούχλα στην ντουλάπα: Εμπόδισε την εξάπλωση της υγρασίας στα ρούχα σε 5 βήματα

Βασικά tips για να μην εξαπλωθεί η υγρασία στην ντουλάπα

28 Σεπτεμβρίου 2023 17:14
Μούχλα στην ντουλάπα: Εμπόδισε την εξάπλωση της υγρασίας στα ρούχα σε 5 βήματα
Από Ανθή Κουρεντζή

Παρατήρησες φουσκώματα στην ντουλάπα σου και άσχημες μυρωδιές στα ρούχα σου; Η μούχλα στη ντουλάπα σου μπορεί να εμφανιστεί εκεί που δεν το περιμένεις! Με την ευκαιρία, δείτε το δραστικό κόλπο για να εξαφανίσετε την μούχλα από τα πλακάκια της βεράντας.

Η αλήθεια είναι ότι για να αντιμετωπίσεις την μούχλα στη ντουλάπα θα ταλαιπωρηθείς έως ένα βαθμό, εκτός και αν αναζητήσεις έξυπνες λύσεις. Η πρόληψη, ο συχνός καθαρισμός της ντουλάπας και ορισμένα tips που θα ανακαλύψεις στη συνέχεια του άρθρου, θα εγγυηθούν ότι η μούχλα θα μείνει μακριά. Το πρώτο στάδιο είναι να την αναγνωρίσεις, έπειτα να συνειδητοποιήσεις την πηγή του προβλήματος και στο τέλος να την αντιμετωπίσεις. Οι έμπειροι επαγγελματίες της πλατφόρμας μας είναι εδώ να σου προσφέρουν τις χρήσιμες συμβουλές τους ώστε η μούχλα στη ντουλάπα σου να αποτελέσει πια παρελθόν!

Πώς θα αναγνωρίσεις την μούχλα στη ντουλάπα;

Η μούχλα στο σπίτι σου έχουμε αναφέρει ότι καταπολεμάται με το να δημιουργήσεις εμπόδια στην εμφάνιση και την ανάπτυξή της. Παρ΄ όλα αυτά, τα σημάδια είναι πλέον ορατά και δεν πρέπει να τα αγνοήσεις. Αν λοιπόν, πρόσεξες μαύρες κηλίδες στα τοιχώματα και στον πάτο της ντουλάπας, αν έχει φουσκώσει και ξεφλουδίσει το ξύλο, τότε υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση υγρασίας. Επίσης, χαρακτηριστικό της μούχλας είναι η έντονη μυρωδιά του χώρου και των ρούχων σου. Ειδικά αν τα ρούχα σου παρόλο που ήταν καθαρά, πλέον είναι νωπά και γεμάτα υγρασία, πρέπει να λάβεις δραστικά μέτρα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να καταστρέψεις όχι μόνο ένα ακριβό και μεγάλο έπιπλο αλλά και τα ρούχα σου από μία απροσεξία. Μην αφήσεις την κατάσταση να ξεφύγει από τα χέρια σου πριν να είναι πολύ αργά!

Γιατί η ντουλάπα σου είναι εύκολος “στόχος” για την υγρασία;

Έχεις ακούσει για την ύπαρξη μούχλας στο ταβάνι, στο μπάνιο και στους σωλήνες όμως αρκετά διαδεδομένη είναι και η μούχλα στη ντουλάπα. Οι υπαίτιες πηγές και οι λόγοι είναι διάφοροι και έχουν να κάνουν κυρίως λόγω κακής μόνωσης ή κατασκευής και τοποθέτησης της ντουλάπας. Πρώτα απ΄ όλα, πρέπει να κάνεις τακτικούς ελέγχους για πιθανές διαρροές και να ρυθμίζεις τα επίπεδα θέρμανσης και υγρασίας στο δωμάτιο. Μην το αφήνεις στην τύχη του αλλά φρόντισε να έχεις μία συχνή ενημέρωση.

Η ντουλάπα σου είναι εύκολο θύμα της υγρασίας και άρα της εμφάνισης μούχλας, αφού είναι ένας στενός χώρος και σκοτεινός. Η έλλειψη αέρα και φωτός αποτελούν βασικά αίτια που “τρέφουν” την μούχλα. Από τις καλύτερες συνθήκες για να συσσωρευτεί η υγρασία είναι και όταν έχεις το έπιπλο της ντουλάπας “κολλημένο” στον τοίχο. Μία μικρή απόσταση μεταξύ τους, θα την βοηθήσει να αναπνέει και θα αποτρέψει τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Όλα αυτά λοιπόν, μπορούν να εξηγήσουν την εμφάνιση της μούχλας στη ντουλάπα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί!

Μούχλα στην ντουλάπα: Εμπόδισε την εξάπλωση της υγρασίας στα ρούχα σε 5 βήματα

5 Βήματα για να καταπολεμήσεις την μούχλα στη ντουλάπα

1.Βγάλε έξω τα ρούχα σου

Δεν μπορείς να καθαρίσεις την ντουλάπα σου αν όλα σου τα ρούχα βρίσκονται στο εσωτερικό της. Εκτός από το ότι μπορεί να τα λερώσεις με τα καθαριστικά σου, θα σε εμποδίζουν στη διαδικασία καθαρισμού. Βγάλ΄τα λοιπόν από τα ράφια, τα συρτάρια και τις κρεμάστρες και βάλε στο πλυντήριο όσα έχουν τραβήξει την μυρωδιά από την μούχλα. Μπορείς να διαβάσεις εδώ τα μυστικά για να μυρίζουν τα ρούχα σου φρεσκάδα αμέσως μετά το πλύσιμο. Μην ξεγελαστείς ότι οι όμορφες μυρωδιές καταπολεμούν την μούχλα. Απλά “κουκουλώνουν” το πρόβλημα.

2. Άνοιξε τα παράθυρα

Όσο προχωράς στη διαδικασία για να απομακρύνεις την μούχλα στη ντουλάπα σου, άσε τις μπαλκονόπορτες ανοιχτές. Κατά τη διάρκεια αυτή, ο χώρος πρέπει να αερίζεται και η ατμόσφαιρα να ανανεώνεται. Η υγρασία απεχθάνεται τον καθαρό αέρα και το φως. Δεν αρκεί μόνο να αερίζεις το κρεβάτι, το στρώμα σου και το δωμάτιό σου. Είναι σημαντικό να αφήνεις ανοιχτά τα παράθυρα της ντουλάπας και να ανοίγεις που και που τα συρτάρια για να αναπνέουν τα ρούχα σου και κάθε γωνιά της ντουλάπας. Το βήμα αυτό είναι καθοριστικό στην οριστική απομάκρυνση των μουχλιασμένων επιφανειών.

3. Φόρεσε μάσκα και γάντια

Η μούχλα ευθύνεται πολλές φορές για την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων και θεμάτων υγείας. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, συνάχι, βήχα και να επιδεινώσει την κατάσταση σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα. Απέφυγε λοιπόν την άμεση επαφή μαζί της λαμβάνοντας προστατευτικά μέτρα για να μην την αγγίξεις και την εισπνεύσεις. Φόρεσε γάντια πλαστικά ή μιας χρήσεως και μάσκα για να καλύψεις το πρόσωπό σου. Πέρα από την άσχημη μυρωδιά, τα σποράκια, τα συστατικά της μούχλας δηλαδή, είναι εξαιρετικά τοξικά. Θέλει λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκαλέσεις θέματα στην υγεία σου!

4. Δημιούργησε το καθαριστικό σου

Φτιάξε μέσα σε ένα μπολ ένα μείγμα με υλικά που έχεις στο σπίτι σου για να τρίψεις την μούχλα και να την απομακρύνεις. Βάλε 4 μέρη χλιαρό νερό, ένα μέρος χλωρίνης και μερικές σταγόνες από υγρό απορρυπαντικό πιάτων χωρίς αμμωνία. Η ανάμειξή της με την χλωρίνη είναι ένας τοξικός συνδυασμός που σίγουρα θα θες να αποφύγεις. Με ένα σφουγγάρι για τα πιάτα λοιπόν, από την σκληρή μεριά του, τρίψε την επιφάνεια όπου υπάρχουν οι μαύρες κηλίδες. Οι προσεκτικές κινήσεις θα σε κάνουν να μην καταστρέψεις το ξύλινο έπιπλο. Αν δεν είσαι λάτρης της χλωρίνης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λευκό ξύδι. Η δράση του είναι εξίσου αποτελεσματική.

5. Στέγνωσε τελείως την επιφάνεια

Μπορείς να αφήσεις το μείγμα από το καθαριστικό σου να δράσει για περίπου 15 λεπτά και όχι παραπάνω για να μην ποτίσει το ξύλο. Με ένα στεγνό πανάκι έπειτα, σκούπισε τα νωπά σημεία καλά, ώστε να απομακρύνεις όλα τα περισσεύματα νερού που προκαλούν υγρασία. Χρησιμοποίησε το πιστολάκι μαλλιών για να δημιουργήσεις θερμότητα και να στεγνώσεις ολοκληρωτικά την επιφάνεια. Ο καθαρός αέρας από το παράθυρο θα συμβάλλει επίσης πάρα πολύ στην καταπολέμηση της υγρασίας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share