Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Βρόμικο στρώμα: «Τέλος» στους λεκέδες με 2 υλικά που έχουμε στην κουζίνα

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος

27 Σεπτεμβρίου 2023 11:39
Βρόμικο στρώμα: «Τέλος» στους λεκέδες με 2 υλικά που έχουμε στην κουζίνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πάντοτε τα βρόμικα στρώματα των υπνοδωματίων αποτελούσαν πρόβλημα. Υπάρχουν όμως μερικά βήματα, που αν τα ακολουθήσετε ο καθαρισμός τους, θα σας φανεί παιχνιδάκι. Με 2 υλικά που έχουμε στην κουζίνα μπαίνει «τέλος» στους λεκέδες. Με την ευκαιρία, δείτε πώς να εξαφανίσετε τον σκόρο στα ρούχα.

1. Αφού βγάλετε τα σεντόνια από το στρώμα, σκουπίστε το στρώμα καλά, φροντίζοντας φυσικά η ηλεκτρική σκούπα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καθαρή. Αμέσως μετά το σκούπισμα ρίξτε πάνω σε όλο το στρώμα σκόνη μαγειρικής σόδας και αφήστε την εκεί για 30 λεπτά.

2. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, σκουπίστε τη σόδα προσεκτικά. Αν υπάρχουν λεκέδες στο στρώμα σας, φτιάξτε μια πάστα που θα αποτελείται από αλάτι, μαγειρική σόδα και κρύο νερό, και τρίψτε ταμποναριστά με το μείγμα τους λεκέδες σας.

3. Αφήστε την πάστα να κάνει τη δουλειά της για λίγα λεπτά και καθαρίστε με κρύο νερό.

4. Αν υποπτεύεστε πως στο στρώμα σας υπάρχουν ζωύφια, τότε καλύτερα να καλέσετε κάποιον επαγγελματία που θα μπορέσει να τα εξουδετερώσει αποτελεσματικά.

5. Kαλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε προστατευτικό στρώματος για να διατηρήσετε το στρώμα σαν καινούριο για περισσότερα χρόνια.

Δείτε το βίντεο

«Σανίδα σωτηρίας» από τον Σπύρο Σούλη: Παρελθόν οι λεκέδες από μπογιές στα πλακάκια

«Σανίδα σωτηρίας» από τον Σπύρο Σούλη για να ξεμπερδέψετε μια και καλή από δύσκολες δουλειές του σπιτιού, όπως είναι οι λεκέδες από χρώματα και μπογιές που πέφτουν στα πλακάκια. Η τεχνική που θα ακολουθήσετε για να τους αφαιρέσετε, εξαρτάται από την διάρκεια και την «συνεκτικότητα» της μπογιάς.

Για απλούς λεκέδες, μπορείτε αν θέλετε να δοκιμάσετε τη λύση της μαγειρική σόδας. Καλύψτε τον λεκέ με μια πάστα από σόδα και νερό και αφήστε την λίγη ώρα για να απορροφήσει το χρώμα. Έπειτα ξεβγάλτε με ένα μαλακό πανί – ωστόσο αυτή η λύση δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει. Παράλληλα, θυμίζουμε το κόλπο για να καθαρίσετε το στρώμα σας με ένα μόνο υλικό

Είναι πολύ πιθανό να μπορέσετε να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα πλακάκια αν τους ξύσετε με μια σπάτουλα. Κρατήστε την σπάτουλα σε γωνία 45 μοιρών και προσεκτικά αφαιρέστε τον στερεοποιημένο λεκέ. Αν δείτε ότι η μέθοδος δεν λειτουργεί, μην επιμείνετε γιατί υπάρχει περίπτωση να καταστρέψετε τα πλακάκια σας. Αν, ωστόσο, οι λεκέδες φύγουν, περάστε το πλακάκι με ένα βρεγμένο πανί και αφήστε να στεγνώσει.

undefined

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πιο ειδική κατηγορία, που περιλαμβάνει τα γρανιτοπλακάκια και γενικά τα πλακάκια από πετρώματα. Πρόκειται για πορώδη υλικά τα οποία απορροφούν τους λεκέδες. Οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να αφαιρεθούν, εκτός αν το πέτρωμα έχει υποστεί διάβρωση.

Η καλύτερη λύση είναι να αναζητήσετε στην αγορά ειδικά χημικά σκευάσματα που είναι κατάλληλα για αφαίρεση βερνικιών (όπως για παράδειγμα μεθυλοχλώριο ή χλωριούχους υδρογονάνθρακες). Θα εφαρμόσετε μια ποσότητα πάνω στον λεκέ και θα τον καλύψετε με κάποιο απορροφητικό υλικό. Μπορείτε να επαναλάβετε μέχρι ο λεκές να απορροφηθεί. Αν δεν καταφέρετε να τον αφαιρέσετε, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Για να εξασφαλίσετε πάντως ότι δεν θα δημιουργηθούν βλάβες στα πλακάκια σας, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού και να κάνετε μια δοκιμή στο πέτρωμα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share