Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Ξεπάγωμα μπριζόλας σε 3': 4 βήματα για να το πετύχετε στο πι και φι

Θα σας λύσει τα χέρια!

26 Σεπτεμβρίου 2023 14:17
Ξεπάγωμα μπριζόλας σε 3': 4 βήματα για να το πετύχετε στο πι και φι
Από Ανθή Κουρεντζή

Το ξεπάγωμα μπριζόλας δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο καθώς υπάρχει ένα κόλπο που σας έχει ξεφύγει. Διαβάστε παρακάτω και δείτε ποιο είναι το λάθος που (ενδεχομένως) κάνετε ως τώρα με αποτέλεσμα οι μπριζόλες σας να μην είναι τόσο πετυχημένες. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό με την σάλτσα για μπριζόλα σκέτο λουκούμι.

Σύμφωνα με τον Senior Editor του Cook Illustrated, Dan Souza, αλλά και την ερευνητική ομάδα Test Kitchen, το να μαγειρεύετε τις μπριζόλες σας αφού πρώτα έχουν ξεπαγώσει είναι λάθος. Παρόλο που οι ξεπαγωμένες μπριζόλες τρώγονται μια χαρά, αν δοκιμάσετε να μαγειρέψετε τις μπριζόλες σας χωρίς να τις ξεπαγώσετε προηγουμένως, η διαφορά στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση θα είναι αισθητή.

Ξεπάγωμα μπριζόλας σε 3': 4 βήματα για να το πετύχετε στο πι και φι

Ας δούμε πως θα μαγειρέψετε μια παγωμένη μπριζόλα:

  • Ξεκινήστε βγάζοντας την μπριζόλα από την κατάψυξη και βάζοντας ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Μόλις το λάδι ζεσταθεί βάλτε την μπριζόλα κατευθείαν μέσα σε αυτό προσθέτοντας τα απαραίτητα μπαχαρικά που θέλετε. Μετά από 90 δευτερόλεπτα γυρίστε την μπριζόλα από την άλλη πλευρά.
  • Μόλις περάσουν ακόμα 90 δευτερόλεπτα, βγάλτε την μπριζόλα και τοποθετήστε την σε ένα ταψάκι στον φούρνο όπου θα την ψήσετε πλέον στους 200 βαθμούς για 18-20 λεπτά (ανάλογα με το πόσο καλά ψημένη τη θέλετε).
  • Φροντίστε να τυλίξετε τις μπριζόλες σας με λαδόκολλα πριν τις βάλετε στην κατάψυξη.

Παραψήθηκε το κρέας στον φούρνο; Κόλπο της στιγμής το κάνει πάλι έξτρα ζουμερό!

Είτε ξεχάστηκες με την ώρα, είτε από λάθος έψησες το κρέας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιοτικό. Βέβαια, εκτός από το να παραψηθεί υπάρχει και το ενδεχόμενο το κρέας να στεγνώσει, δείτε εδώ πώς θα το σώσετε.

Όταν το κρέας παραψηθεί γίνεται σκληρό και σχοινιασμένο ενώ δε δίνει την καλύτερη εντύπωση κατά το σερβίρισμα. Επειδή όμως μαγειρικά λάθη πάντα γίνονται, το παν είναι να γνωρίζεις πως θα τα διορθώσεις για να σώσεις το φαγητό και να μην πάει χαμένο. Λύσεις υπάρχουν διάφορες, μεταξύ των οποίων και η εξής:

Κόψε το κρέας σε μικρές λωρίδες, τοποθέτησε το σε μια ρηχή πιατελίτσα και από πάνω περίχυσε ντοματοπολτό ή ψιλοκομμένη ντοματούλα και κρεμμύδι. Από πάνω περίχυσε με λαδολέμονο ή καλύτερα λαδάκι με λάιμ, που έχει πιο γλυκιά γεύση και σέρβιρε το.

Το ζουμάκι από τη ντομάτα θα δώσει υγρασία και θα μαλακώσει το το κρέας, ενώ το κρεμμύδι, το λαδάκι και το λάιμ θα δώσουν γεύση και κανείς δε θα αντιληφθεί τη μαγειρική καταστροφή.

Tip: Για ζουμερό ψητό φούρνου, καθώς ψήνεται το κρέας, τοποθέτησε μέσα στο φούρνο ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με νερό. Η εξάτμιση του νερού θα εμποδίζει την πλήρη αφυδάτωση του κρέατος.

Σου λύνουμε την απορία: Μπορείς ή όχι να ξαναπαγώσεις το ωμό κρέας;

Κρέας στον φούρνο

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν είσαι σωστό να καταψύξουμε ξανά το κρέας που ξεπαγώσαμε; Μπορεί να μας περίσσεψε ή τελικά να αλλάξαμε γνώμη για το τι θα μαγειρέψουμε, όπως και να έχει πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στο πάγωμα όσο και στο ξεπάγωμα του κρέατος, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζουμε το κρέας στο ψυγείο.

Η αλήθεια είναι πως όταν το ωμό κρέας έχει αποψυχθεί στο ψυγείο και όχι έξω από αυτό, μπορείς να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη χωρίς να το έχεις μαγειρέψει αρκεί να έχουν ακολουθηθεί κάποιοι κανόνες. Ο καλύτερος τρόπος για να αποψύξεις ένα κομμάτι κρέας είναι να το βάλεις σε κρύο νερό στο ψυγείο και να γίνει η απόψυξή του ομαλά και σιγά σιγά.

Αν από την άλλη μεριά αγοράσεις από ένα σούπερ μάρκετ ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέας, δεν υπάρχει πρόβλημα να το βάλεις στην κατάψυξη όταν φτάσεις στο σπίτι σου ακόμα και να έχει αποψυχθεί λίγο.

Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να κάνεις είναι να έχει ξεπαγώσει εντελώς το κρέας σου εκτός ψυγείου και να το βάλεις ξανά στην κατάψυξη. Θα αλλοιωθεί η γεύση και η υφή του και θα χάσει και αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share