Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

«Εξαφανιζόλ» η μούχλα στα πλακάκια της βεράντας - Μείγμα με μαγειρική σόδα βάζει τέλος στους λεκέδες

Εύκολα και φυσικά!

25 Σεπτεμβρίου 2023 12:37
«Εξαφανιζόλ» η μούχλα στα πλακάκια της βεράντας - Μείγμα με μαγειρική σόδα βάζει τέλος στους λεκέδες
Από Κυριάκος Μελλίδης

Τα πλακάκια της βεράντας είναι ένα σημείο του σπιτιού με μεγάλες ανάγκες για καθαρισμό. Αν το καλοσκεφτείς, η καταπόνηση που δέχονται τα δάπεδα εξωτερικού χώρου είναι καθημερινή.

Δυσμενή καιρικά φαινόμενα και βαριά αντικείμενα, όπως γλάστρες, επιβουλεύονται την υγεία των πλακιδίων σου, για την τοποθέτηση των οποίων αφιέρωσες τόσο χρόνο και χρήμα. Πάμε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα: “ πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου, χωρίς να τα φθείρω παραπάνω, αλλά με τη σιγουριά ότι θα λάμψουν; “ Με την ευκαιρία, δείτε το σπιτικό κόλπο για να καθαρίσετε τους αρμούς του μπάνιου.

Υπάρχουν εύκολες συνταγές για τον καθαρισμό των πλακιδίων εξωτερικών χώρων, αλλά συχνά απαιτούνται επαναλήψεις και αρκετή υπομονή για να έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όσο πιο δύσκολοι είναι οι λεκέδες στα πλακάκια, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να καθαριστούν εντελώς. Συνεπώς, οπλίσου με επιμονή και θέληση και ετοιμάσου να κάνεις τα πλακάκια της βεράντας να λάμψουν και πάλι!

Πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου;

Πλακάκια μπαλκονιού
Πλακάκια μπαλκονιού

Προετοιμασία της βεράντας

Πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό και τη συντήρηση στα πλακάκια εξωτερικού χώρου, πρέπει να προετοιμάσεις το έδαφος. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ελευθερώσεις το μπαλκόνι σου από κάθε τι που στηρίζεται στο πάτωμα. Γλάστρες, καρέκλες, τραπεζάκια και σύνεργα κηπουρικής θα πρέπει να τοποθετηθούν κάπου, όπου να μη σε ενοχλούν. Όπως καταλαβαίνεις, πρέπει τα πλακάκια δαπέδου να είναι ελεύθερα να καθαριστούν σε όλη τους την έκταση, για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσεις να λάβεις υπόψιν σου το υλικό κατασκευής των πλακιδίων. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν όλα τα υλικά τις ίδιες ανάγκες για να διατηρούνται καθαρά και λαμπερά. Για παράδειγμα, ο καθαρισμός μαρμάρων στο μπαλκόνι απαιτεί καθαριστικά με ουδέτερο pH και πολλή προσοχή για να μην καταστραφούν. Από την άλλη πλευρά, τα πορσελανάτα πλακάκια και τα γρανιτοπλακάκια ίσως χρειαστούν λιγότερη προσπάθεια για να καθαριστούν σωστά.

3 σπιτικά κόλπα για να καθαρίσετε την μούχλα από το μπαλκόνι

  • Καθαρισμός με λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι ένα ισχυρό καθαριστικό, το οποίο έχει πολλές εφαρμογές στο σπίτι. Χάρη σε αυτό, μπορείς να καθαρίσεις και τους δύσκολους λεκέδες από τα πλακάκια της βεράντας. Το μόνο υλικό που δε συστήνεται να καθαρίσεις με λευκό ξύδι, είναι το φυσικό μάρμαρο. Το φυσικό μάρμαρο δεν επιδέχεται καθαρισμό με όξινα διαλύματα, καθώς αυτά το διαβρώνουν ανεπανόρθωτα.

Πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου με λευκό ξύδι; Για αρχή, πρέπει να φτιάξεις ένα διάλυμα από ζεστό νερό και λευκό ξύδι. Μέσα στον κουβά της σφουγγαρίστρας, βάλε αρκετό ζεστό νερό και μια κούπα ξύδι. Στη συνέχεια, σφουγγάρισε τα πλακάκια του μπαλκονιού σου, χωρίς να έχεις στραγγίσει εντελώς τη σφουγγαρίστρα. Άφησε το καθαριστικό σου να δράσει για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια τρίψε καλά τα πλακάκια με ένα σφουγγάρι. Ξέβγαλε με νερό και αν οι λεκέδες δεν έχουν απομακρυνθεί, επανάλαβε τη διαδικασία.

  • Καθαρισμός με λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένα κατεξοχήν υλικό που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, οπότε η χρήση του ενδείκνυται για περιστάσεις έκτακτης ανάγκης. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιείται όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολους λεκέδες σε επιφάνειες του σπιτιού, αλλά δεν έχουμε ειδικά καθαριστικά για να χρησιμοποιήσουμε άμεσα, δηλαδή πριν ξεραθεί ο λεκές. Αντί για λεμόνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάιμ, ή ξινό με κοινά αποτελέσματα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το λεμόνι μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τη σκουριά στα πλακάκια, κάτι που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο για τη βεράντα. Όμως πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας με λεμόνι; Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Άπλωσε πάνω στα σημεία που παρουσιάζουν δύσκολους λεκέδες χυμό λεμονιού και λίγο χοντρό αλάτι. Άφησε τα υλικά να δράσουν για περίπου μια ώρα, εκτός κι αν πρόκειται για μάρμαρα, οπότε 10 λεπτά είναι αρκετά. Στη συνέχεια, τρίψε τα σημεία με ένα σφουγγάρι και ξέβγαλε με άφθονο νερό. Οι λεκέδες θα πρέπει να υποχωρήσουν άμεσα.

  • Καθαρισμός ενάντια στη σκουριά με σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι σε δύσκολους λεκέδες. Είναι φιλική απέναντι στις περισσότερες επιφάνειες, ακόμα και στις μαρμάρινες. Αν αντιμετωπίζεις λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια του μπαλκονιού σου, η σόδα είναι κατάλληλη επιλογή. Ιδιαίτερα αν τη συνδυάσεις με λευκό ξύδι, η δράση της θα είναι ακόμα πιο σίγουρη. Άλλο ένα πλεονέκτημα του καθαρισμού με σόδα, είναι πως δε χρειάζεται πολύ χρόνο για να δράσει.

Πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου; Άπλωσε μια στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στα πλακάκια και άφησε τη να δράσει για μερικά λεπτά. Έπειτα, φτιάξε ένα μείγμα από χλιαρό νερό και λευκό ξύδι, βρέξε με αυτό ένα λεπτό σύρμα, ή μια βούρτσα και τρίψε τα πλακάκια. Τέλος, ξέβγαλε με καθαρό νερό. Αν η διαδικασία δεν πετύχει με την πρώτη προσπάθεια, μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις, ή να δοκιμάσεις τον τοπικό καθαρισμό με λεμόνι, όπως περιγράφεται παραπάνω.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share