Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023

Μπιφτέκια σαν «αφρός»: Τα 5 μυστικά για την ζύμη του κιμά που θα απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα

Θα λιώνουν στο στόμα

20 Σεπτεμβρίου 2023 09:43
Μπιφτέκια σαν «αφρός»: Τα 5 μυστικά για την ζύμη του κιμά που θα απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα
Από Ανθή Κουρεντζή

Για να γίνουν ζουμερά τα μπιφτέκια, πρέπει το μείγμα που θα φτιάξουμε να είναι αφράτο. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ υδαρές. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να μην μυρίζει κρεμμύδι η ζύμη.

Πρέπει γενικά να γνωρίζουμε πως το αφράτον του μείγματος έχει να κάνει (και) με το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς. Αν φτιάξουμε μπιφτέκια με λιγότερο λιπαρό κιμά, θα χρειαστεί να προσθέσουμε υλικά που θα αφρατέψουν το μείγμα. Αυτό ισχύει και αν χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά τριμμένη (αντί για ψωμί μουσκεμένο), καθώς έτσι το μείγμα θα γίνει πιο σφιχτό. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε έναν ή συνδυασμό ορισμένων από τους τρόπους που ακολουθούν και να τον εφαρμόσουμε στις δικές μας παρασκευές.

Μπιφτέκια σαν «αφρός»: Τα 5 μυστικά για την ζύμη του κιμά που θα απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα

  • Κατά το ζύμωμα του μείγματος, λοιπόν, βοηθάει ιδιαίτερα αν βρέχουμε τα χέρια μας με νερό, μπίρα ή ελαιόλαδο.
  • Η σόδα (το αναψυκτικό) ή το φυσικό μεταλλικό ξινό νερό και το μπέικιν πάουντερ θεωρείται ότι αφρατεύουν το κιμαδένιο μείγμα. 1/2 φλιτζ. τσαγιού ή 1/2 κουτ. γλυκού, αντίστοιχα, σε 1/2 κιλό κιμά αρκούν.
  • Ιδιαίτερα ωφέλιμα για το αφράτεμα των μπιφτεκιών είναι το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα μαζί με τα υγρά τους (για 1 κιλό κιμά, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 2 μέτριες ντομάτες είναι αρκετά).
  • Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λιπαρή ουσία αλλά ούτε ψωμί ή φρυγανιά, τότε ρίχνουμε τον μοσχαρίσιο κιμά στον πολυκόφτη με τα μαχαίρια μαζί με 2 – 3 παγάκια και τον «χτυπάμε» για 3 – 4 λεπτά μέχρι ν’ ασπρίσει και να «σπάσουν» οι ίνες του.
  • Αν έχουμε προσθέσει περισσότερα υγρά απ’ ό,τι πρέπει και το μείγμα δεν πλάθεται, τότε «διορθώνουμε» το μείγμα προσθέτοντας λίγη φρυγανιά.

Μπιφτέκια σαν εστιατορίου: Τα 2 άγνωστα υλικά που θα τα κάνουν αφράτα και ζουμερά

Σε κανέναν δεν αρέσει να τρώει σφιχτά και άνοστα μπιφτέκια. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν τα κόλπα και τα μυστικά των σεφ, που μπορούν να τα κάνουν αφράτα και ζουμερά με 2 άγνωστα υλικά.

Για ένα λαχταριστό μπιφτέκι έχει σημασία και τα tips για το μαγείρεμα, όπως θα δείτε και παρακάτω! Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα κόλπα για το ψήσιμό τους, δείτε εδώ τις συμβουλές των σεφ για τα πιο αφράτα και καλοψημένα μπιφτέκια για μπέργκερ.

Για αφράτα και ζουμερά μπιφτεκάκια

  • Για να φουσκώσουν και να γίνουν τρυφερά τα μπιφτέκια μας, προσθέτουμε στον κιμά 1 κουτ. σούπας ξίδι, 1 κουτ. σούπας λευκό κρασί, 2 κουτ. σούπας μπίρα ή 1 μικρή ντοματούλα τριμμένη χωρίς τη φλούδα της.
  • Eναλλακτικά, για να βγουν ζουμερά τα μπιφτέκια, μπορούμε να γεμίσουμε την»καρδιά» τους με 2 κουτ. γλυκού σάλτσα ντομάτας, που θα τα ενυδατώσει και θα τα νοστιμίσει. H σάλτσα ντομάτας μπορεί να αντικατασταθεί με κέτσαπ
  • Στον κιμά ταιριάζει και η λιαστή ψιλοκομμένη ντομάτα, ενώ πιο πικάντικο, μεσογειακό αποτέλεσμα θα του δώσει η ψιλοκομμένη ελιά.
  • Tο γάλα, περίπου 3 κουτ. σούπας φρέσκο ή εβαπορέ, θα κάνει τα μπιφτέκια αφράτα. Aφράτα γίνονται, επίσης, αν προσθέσουμε στη ζύμη 4-5 κουτ. σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο ή τον χυμό από 1 πορτοκάλι ή 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Μπιφτέκια σαν εστιατορίου: Τα 2 άγνωστα υλικά που θα τα κάνουν αφράτα και ζουμερά

Αφράτα μπιφτέκια: Επιπλέον συμβουλές για να γίνουν λουκούμι

Η μείξη χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος είναι εξαιρετική για κεφτεδάκια

Σε οποιαδήποτε αναλογία κι αν τα αναμείξεις, φρόντισε να ζητήσεις λίγο πιο μαλακά κομμάτια από τον χασάπη, από τον λαιμό ή το στήθος των ζώων. Ο λιγότερος χρόνος μαγειρέματος που χρειάζονται, θα τα κάνει αφράτα, χωρίς προσθήκη σόδας ή άλλων, όχι και τόσο χρήσιμων τεχνικών.

Ψωμί η φρυγανιά;

Τίποτα…. Το άμυλο ναι μεν βοηθάει να δέσει το μείγμα, αλλά σε σημείο που να χαλάει τη φυσική του υφή. Χρησιμοποίησε καλύτερα ασπράδια αυγού, ελαιόλαδο και αλάτι. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών θα βοηθήσει το μείγμα να δέσει, αφού “ξεκουραστεί” από το πλάσιμο, αλλά και κατά το ψήσιμο. Τέρμα πια στα κεφτεδάκια που αναπηδούν όταν πας να τα τρυπήσεις, σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ!

Πλάσιμο δε σημαίνει βγάζω τα νεύρα μου στον κιμά

Καμιά φορά μπορεί να βοηθάει, σίγουρα όχι όμως τον κιμά. Αν θες να προσθέσεις μυρωδικά, μπαχαρικά, λάδι κ.α. ανακάτεψέ τα σε ένα μπολ και πρόσθεσέ τα όλα μαζί στον κιμά, ανακατεύοντας όσο το δυνατόν λιγότερο για να ομογενοποιηθούν. Όσο λιγότερο τον ζυμώσεις, τόσο περισσότερο θα μείνουν ανέπαφες οι φυσικές ίνες των πρωτεϊνών και δε θα καταλήξεις με τα προαναφερθέντα μπαλάκια στο στόμα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share