Στεγνά μπιφτέκια: Τα 2 υλικά «σύμμαχοι» για να παραμένουν ζουμερά και μετά το ψησιμο
Χρησιμοποιήστε τα και δεν θα χάσετε
Σου αρέσουν τα ψητά μπιφτέκια στην ψησταριά ή το γκριλ αλλά πάντα σου βγαίνουν στεγνά; Έχουμε δύο κολπάκια για να είναι πάντα ζουμερά όπως αυτά που γεύεσαι στις ταβέρνες και τα εστιατόρια.
Με την ευκαιρία, δείτε τα 5 μυστικά για μπιφτέκια μαλακά και ζουμερά σαν αφρός.
Τα κολπάκια είναι περίπου στην ίδια λογική με μια απλή διαφορά: το ένα είναι πιο γευστικό αλλά το άλλο πιο διαιτητικό.
Δυο κόλπα για ζουμερά μπιφτέκια στη σχάρα
- Βούτυρο
- Παγάκι
Ψήνεις κανονικά το μπιφτέκι στη σχάρα, αλλά τοποθετείς από πάνω λίγο βούτυρο ή ένα παγάκι που καθώς λιώνουν, θα διατηρήσουν τα μπιφτέκια σου ζουμερά κι ακαταμάχητα.
Καλοκαιρινή «λιχουδιά»: Κυκλαδίτικη συνταγή για φρουτάλια με πατάτες και κολοκύθια
Φρουτάλιες φτιάχνουν στην Ανδρο με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ανάλογα με την εποχή: χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.λπ. Αλλά αυτό που έπρεπε πάντα να περιέχει μια αξιοπρεπής παραδοσιακή φρουτάλια ήταν τα ντόπια λουκάνικα και πατάτες. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για λαχταριστές πατάτες φούρνου.
Υλικά
- 4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαριά η φρουτάλια)
- 4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες ροδέλες
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο ή ξερή μυζήθρα μαζί με κεφαλοτύρι)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 8 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
- τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
- αλάτι και πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Σε ευρύχωρο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και, όταν ζεσταθεί λίγο, τηγανίζουμε τα λουκάνικα ολόκληρα αφού τα τρυπήσουμε εδώ κι εκεί μ’ ένα πιρούνι, για περίπου 5 λεπτά από όλες τις μεριές. Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα κρατάμε ζεστά. Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αδειάζουμε το περισσότερο λάδι. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το τυρί, το δυόσμο, αλάτι και όσο πιπέρι μάς αρέσει. Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα (ολόκληρα ή κομμένα, όπως τα θέλουμε) στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.
Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια από κάτω σε μέτρια φωτιά. Ελέγχουμε ανασηκώνοντάς την με μια σπάτουλα. Ωστόσο θα έχει πήξει και στην επιφάνεια. Αν μπορούμε, αναποδογυρίζουμε το τηγάνι πάνω από το νεροχύτη ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη σπρώχνουμε προσεκτικά ώστε να γλιστρήσει ξανά στο τηγάνι και να ψηθεί και από την άλλη.
Διαφορετικά, τη μεταφέρουμε, αφού τυλίξουμε 3 – 4 φορές το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο, στο γκριλ του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και την κόβουμε σαν τούρτα. Εχω δοκιμάσει και έχω υιοθετήσει τη φρουτάλια ψητή στο φούρνο. Είναι πιο ελαφριά. Βάζω τις πατάτες αλατοπιπερωμένες και λαδωμένες σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στο φούρνο και, όταν σχεδόν ψηθούν, προσθέτω τα λουκάνικα και όταν ψηθούν τραβάω μια στιγμή το ταψί και περιχύνω το μείγμα των αυγών. Την ψήνω μέχρι να στερεοποιηθεί το αυγό.