Ξεχάστε το αυγό στα μπιφτέκια: Αυτό είναι το υλικό που θα συμβάλλει σε πιο νόστιμο και ελαφρύ γευστικό αποτέλεσμα
Η συνταγή που θα γίνει εμμονή
15 Ιουλίου 2023 15:06
Από Ανθή Κουρεντζή
Το λάθος που κάνουν πολλοί όταν φτιάχνουνμπιφτέκιαξεκινάει από τονκιμά. Αν δεν φτιαχτεί όπως πρέπει τα μπιφτέκια θα γίνουν στεγνά και όχι ζουμερά. Μάλιστα μπορεί να χαλάσει και η γεύση.
Η πρόσθεσηαυγούστη σύνθεση του μπιφτεκιού που πολλοί οικιακοί μάγειρες κάνουν (όχι σεφ), απορρίφθηκε κατόπιν δοκιμής, απ’ τη πρώτη μπουκιά. Δεν προσθέτει απολύτως τίποτα εκτός από βαρύτερη γεύση και πιο πυκνή σύνθεση, πράγματα που δεν είναι ζητούμενα στο μπιφτέκι. Μάλιστα μπορείτε ναδοκιμάσετε να προσθέσετε ρύζι αντί για ψωμί,και σίγουρα θα τα λατρέψετε με αυτό τον τρόπο. Με την ευκαιρία,δείτετη συνταγή που θα σε κάνει να τρως μπιφτέκια κάθε μέρα!
1 κ.σ. σουμάκ (θα το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών)
1 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. γιαούρτι
1 φλ. φρυγανιά χωρίς γλουτένη ή νιφάδες βρώμης
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει μια φορά τον κιμά στην μηχανή αλέσεως. Ιδανικά, για ζουμερά μπιφτέκια στη σχάρα χρειαζόμαστε κιμά από ελιά ή και λίγη λάπα μοσχαριού.
Βάζουμε σε μπολ τον κιμά από μοσχάρι, χοιρινό και αρνί.
Τρίβουμε πάνω στον κιμά τα κρεμμύδια την ζουμερή ντομάτα και το σκόρδο.
Περιχύνουμε τον κιμά με το ξίδι και το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με το σουμάκ, τη ρίγανη, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για μπιφτέκια.
Προσθέτουμε τη βρώμη ή τη φρυγανιά λίγη-λίγη, όχι όλη μαζί. Ο κιμάς για μπιφτέκια πρέπει να είναι αφράτος και εύπλαστος.
Αφού ζυμώσουμε καλά τον κιμά για τα μπιφτέκια, τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το λιγότερο για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την φωτιά για το ψήσιμο. Λαδώνουμε ελαφρά με λίγο χαρτί κουζίνας την σχάρα που θα ψήσουμε.
Πλάθουμε 10 μπιφτέκια και τα ψήνουμε στη σχάρα BBQ γκαζιού, κάρβουνα ή σχαροτήγανο.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια χωρίς να τα πιέζουμε πάνω στη σχάρα, από 5? μέχρι για 7? λεπτά από κάθε πλευρά.
Κάθε 1-1/2 με 2? γυρνάμε με σπάτουλα τα μπιφτέκια στην σχάρα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να βγουν ζουμερά.
Όταν ψηθούν τα μπιφτέκια τα βγάζουμε με σπάτουλα σε πιάτο.
Εναλλακτικά ψήνουμε στο φούρνο στους 200 ?C στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 15’ λεπτά.
Καλό θα είναι να τα βάλουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι για να ξεροψηθούν σαν μπιφτέκια σχάρας.
Μυστικά για μπιφτέκια
Αν πρόκειται να ζυμώσετεκιμάγια μπιφτέκια και να μείνει όλη την νύχτα στο ψυγείο για το αυριανό τραπέζι ο κιμάς θα πάρει βαριά μυρωδιά από τοκρεμμύδι. Γι’ αυτό, κάντε το εξής:
Αντί να τρίψετε το κρεμμύδι, ψιλοκόψτε το και περάστε το λίγο από το τηγάνι.
Αφού κρυώσει το βάζετε στον κιμά κανονικά και ζυμώνετε τα μπιφτέκια.
Ζεσταίνουμε δηλαδή ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Το αφήνουμε για 8-10 λεπτά, να γίνει διάφανο και να μαλακώσει καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στον κιμά.
Αυτό ισχύει για κάθε μείγμα κιμά που θέλετε να ζυμώσετε την προηγούμενη μέρα για το αυριανό σας τραπέζι.
Έτσι θα μπιφτέκια δεν θα βαρύνουν αλλά θα μοσχοβολούν.
Συνοδεύστε τα μπιφτέκια σας με πουρέ πατάτας ή με δροσερή σαλάτα κους κους.