Τέρμα στα αντικουνουπικά του εμπορίου: Η θαυματουργή σπιτική λοσιόν για να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια με μπύρα και 2 ακόμα υλικά
Το πανέξυπνο και δραστικό tip που θα σας σώσει
Οι φίλοι μας τα κονούπια και τα έντομα, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καλοκαιρινή και ήδη άρχισαν να κάνουν ήδη δειλά-δειλά την εμφάνισή τους. Πρόκειται για ένα μεγάλο και ενοχλητικό πρόβλημα για κάθε χρόνο οπότε αν θες να τα κρατήσεις μακριά από το χώρο σου, εμείς σου βρήκαμε λύσεις. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να διώξετε οριστικά τις κατσαρίδες από το σπίτι.
Φτιάξε ένα DIY σπιτικό απωθητικό spray, το οποίο θα χρησιμοποιείς στο μπαλκόνι, στην αυλή, ή μέσα στο σπίτι. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά απλά υλικά που πιθανότατα έχεις ήδη στην κουζίνα σου.
Τα κουνούπια βρίσκουν ορισμένες μυρωδιές αποκρουστικές και έτσι απομακρύνονται από το χώρο. Η σιτρονέλλα, η μέντα, ο βασιλικός, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και ο ευκάλυπτος είναι μόνο μερικά από τα καλύτερα συστατικά που μπορείς να βάλεις στο φυσικό απωθητικό σου.
Μάλιστα είναι απόλυτα ασφαλές αφού δεν περιέχει χημικά.
Πώς θα φτιάξεις DIY φυσικό απωθητικό κουνουπιών
Θα χρειαστείς ένα στοματικό διάλυμα με γεύση μέντας, 3 φλιτζάνια αλάτι,3 κουτάκια μπύρα
Πώς θα το κάνεις: Αφού βάλεις μαζί όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατέψεις μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλάτι, τότε χρησιμοποίησε ένα χωνί για να βάλεις το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
Λήγουν τα μπαχαρικά; Έτσι θα τα διατηρήσετε στο ντουλάπι σας για χρόνια
Από την αρχαιότητα τα μπαχαρικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής, όχι μόνο γιατί χαρίζουν νοστιμιά στο φαγητό αλλά και γιατί προλαμβάνουν αλλοιώσεις, μπορούν να σκοτώσουν μικρόβια και επιβλαβείς μικροοργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα προωθούν την υγεία μέσω ιδιοτήτων όπως αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις.
Απαραίτητος σύμμαχος λοιπόν στην διεθνή μαγειρική, έχουν παρουσία στις κουζίνες όλου του κόσμου, αλλά το ερώτημα είναι εάν λήγουν και μετά από πόσο καιρό. Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως η μείωση της έκθεσής τους στη θερμότητα, τον αέρα, το φως και την υγρασία είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των μπαχαρικών.
Δείτε επίσης: Καρύκευμα μπαχαρικών: Το εξαιρετικό μείγμα που θα απογειώσει τα μπιφτέκια σου
Αλλά ας μην κρυβόμαστε… Δεν είναι ντροπή να το ομολογήσουμε. Σε όποιο μέρος της κουζίνας και αν τα έχετε τοποθετήσει, υπάρχουν βαζάκια με μπαχαρικά ξεχασμένα για χρόνια, και η ημερομηνία λήξης έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Πόσο ασφαλές είναι λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα ληγμένα; Πρέπει να τα πετάξουμε; Είναι χαμένη υπόθεση ή μήπως όχι; Και μπορούμε να τα αναστήσουμε;
Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα, πως τα ληγμένα μπαχαρικά δεν είναι επικίνδυνα. Δηλαδή εάν καταναλωθούν, δεν θα προκαλέσουν δηλητηρίαση ή κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια.
Τι σημαίνει λοιπόν ότι λήγουν;
Καταρχήν τα μπαχαρικά δεν λήγουν με τον ίδιο τρόπο που λήγει το γάλα ή το γιαούρτι, ούτε μουχλιάζουν ή σαπίζουν με τον ίδιο τρόπο που λήγουν τα φρέσκα προϊόντα. Για τα μπαχαρικά, διάρκεια ζωής σημαίνει το χρονικό διάστημα που είναι πιο αρωματικά και νόστιμα για μαγείρεμα. Όταν ένα μπαχαρικό υποτίθεται ότι έχει χαλάσει, σημαίνει απλώς ότι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δραστικότητας, της γεύσης των αρωμάτων και του χρώματός του. Εάν δηλαδή προσθέσετε ρίγανη 5 ετών σε μία σάλτσα θα είναι σαν να προσθέσατε… «αέρα κοπανιστό».
Η διάρκεια ζωής των μπαχαρικών
Γενικά, τα αποξηραμένα μπαχαρικά, διαρκούν περίπου 1-3 χρόνια. Μιλάμε για βασιλικό, ρίγανη, δενδρολίβανο, φύλλα δάφνης, άνηθο, θυμάρι, μαϊντανό, κόλιαντρο, μέντα και μαντζουράνα.
2-3 χρόνια ζωής έχουν τα αλεσμένα ή σε σκόνη μπαχαρικά όπως τζίντζερ σε σκόνη, σκόνη σκόρδου, μείγματα καρυκευμάτων, κανέλα, τσίλι σε σκόνη, αλεσμένος κουρκουμάς, αλεσμένο κάρδαμο, αλεσμένη πάπρικα, αλεσμένο μπαχάρι και, θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.
Τα ολόκληρα μπαχαρικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και μπορεί να φτάσουν και τα 4 χρόνια, καθώς λιγότερη από την επιφάνεια τους εκτίθεται σε υγρασία, αέρα και φως. Έτσι διατηρούν περισσότερο τις γευστικές τους ενώσεις και τα αρωματικά έλαια από τα αντίστοιχα αλεσμένα.
Πώς να «αναστήσετε» τα ξεχασμένα σας μπαχαρικά
Υπάρχουν 2 τρόποι για να δώσετε λίγη ακόμα ζωή στα μπαχαρικά
1. Το τηγάνι μπορεί να αναβιώσει μια σκόνη κάρυ ή ένα μείγμα πέντε μπαχαρικών. Ρίξτε όλο το περιεχόμενο του βάζου σε ένα στεγνό τηγάνι. Ζεστάνετε σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να γίνει αισθητά πιο αρωματικό. Τα αλεσμένα μπαχαρικά θα καούν εύκολα, οπότε μην το αφήσετε για πολύ ώρα στη φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει πριν το ξαναβάλετε στο βάζο.
2. «Τηγανίζουμε» τα μπαχαρικά σε καυτό λάδι λίγο πριν τα προσθέσουμε στο φαγητό. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για αρωματικά μείγματα όπως σκόνη κάρυ ή μεμονωμένα μπαχαρικά όπως κόλιανδρο ή κύμινο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε μπαχαρικά, ανακατεύοντας καθώς αρχίζουν να ζεσταίνονται και βγάζουν το άρωμα. Στη συνέχεια, συνεχίστε κανονικά με το μαγείρεμα του φαγητού στο οποίο θα προσθέσετε τα… “τηγανιτά” μπαχαρικά σας.