Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

Νοικοκυρά με γνώσεις: Η έξυπνη χρήση του λεμονιού μέσα στο πλυντήριο ρούχων

Μόνο για λευκά υφάσματα

5 Ιουλίου 2023 15:25
Νοικοκυρά με γνώσεις: Η έξυπνη χρήση του λεμονιού μέσα στο πλυντήριο ρούχων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν χυμό λεμονιού στο πλυντήριο προκειμένου να αποφύγουν τα χημικά συστατικά της χλωρίνης. Έτσι, καταφέρνουν να διατηρούν αστραφτερά και καθαρά, τα λευκά ρούχα.

Το Athensmagazine.gr σας έχει δείξει διάφορα κόλπο που αφορούν το πλυντήριο σας και το καλύτερο πλύσιμο των ρούχων σας, ένα εξ' αυτών ήταν και το "πείραμα" με τη μπάλα από αλουμινόχαρτο στον κάδο του πλυντηρίου! Μπορεί να σε βοηθήσει και να φρεσκάρεις τα λευκά ρούχα, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις χλωρίνη ή κάποιο άλλο χημικό λευκαντικό για υφάσματα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις ¼ – ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού μαζί με το απορρυπαντικό ρούχων στην πλύση των λευκών. Εναλλακτικά, μπορείς να ρίξεις χυμό λεμονιού σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και να αφήσεις τα ρούχα να μουλιάσουν μέσα για μισή ώρα τουλάχιστον.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε το κιτρίνισμα των λευκών και τα ασπρόρουχα θα αποκτήσουν και ένα ευχάριστο άρωμα λεμονιού.

Νοικοκυρά με γνώσεις: Η έξυπνη χρήση του λεμονιού μέσα στο πλυντήριο ρούχων

Προσοχή όμως, καθώς ο χυμός λεμονιού μπορεί να ξεθωριάσει τα χρώματα, καλό είναι αυτό το τρικ να το χρησιμοποιείς μόνο για λευκά υφάσματα.

Μικρόβια στα ρούχα μετά το πλυντήριο: 4 βασικές αιτίες και πως να τις αντιμετωπίσετε

Μπορεί να γνωρίζετε με απόλυτη ακρίβεια πώς να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων, ωστόσο, δε σημαίνει ότι έχετε (κυριολεκτικά) καθαρίσει! Για να αποκτήσετε ρούχα καθαρά όχι μόνο από τους λεκέδες, αλλά και από παθογόνα μικρόβια, καλό είναι να προσέχετε τα ακόλουθα σημεία. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με τα ρούχα για να απωθήσετε τα κουνούπια.

Κάδος πλυντηρίου

Τα μικρόβια αναπτύσσονται σε σημεία με υγρασία. Κι αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς αν έχετε ξεχάσει τα βρεγμένα ρούχα μέσα στον κάδο για περισσότερο από μισή ώρα. Με άλλα λόγια, αν τα έχετε αφήσει κλεισμένα σε αυτόν για παραπάνω από μία ώρα, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα πλύνετε ξανά. Γιατί; Σύμφωνα με έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι έχει περίπου το 1/4 των παθογόνων μικροβίων επιβιώνει της απλής πλύσης. Πέρα από το να αφαιρείτε τα ρούχα άμεσα από τον κάδο, φροντίστε να βάζετε το πλυντήριο άδειο να κάνει ένα πλήρες πρόγραμμα πλύσης, μία φορά κάθε 20 ημέρες ώστε να καθαριστεί ο κάδος και η θήκη του απορρυπαντικού.

Μικρόβια στα ρούχα μετά το πλυντήριο: 4 βασικές αιτίες και πως να τις αντιμετωπίσετε

Διαδικασίες πλύσης

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίστε ότι τα ρούχα σας παραμένουν χωρίς μικρόβια. Για αρχή, φροντίστε να βάζετε την σωστή ποσότητα απορρυπαντικού σε κάθε πλύση (όση αναλογεί στην ποσότητα ρούχων που θέλετε να πλύνετε) ώστε να είστε σίγουροι ότι τα ρούχα σας θα καθαριστούν πλήρως. Επίσης, καλό είναι να μην ακουμπάτε τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα σας με βρώμικα χέρια για να μην τα γεμίσετε με τυχόν μικρόβια. Τέλος, μην παραλείπετε ποτέ το σίδερο - όσο βαρετό κι αν σας φαίνεται. Η θερμότητα εξολοθρεύει τα μικρόβια που έχουν επιβιώσει από το πλύσιμο.

Εσώρουχα

Αποτελούν τη συνηθέστερη πηγή περιττωματικών μικροβίων. Οπότε καλό είναι να τα πλένετε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα, επιλέγοντας υψηλότερη θερμοκρασία πλύσης και ένα απορρυπαντικό που να προστατεύει τα χρώματα.

Το καλάθι για τα άπλυτα

Ο κυριότερος τόπος όπου συσσωρεύονται τα παθογόνα μικρόβια δεν είναι άλλος από το καλάθι στο οποίο συνηθίζετε να τοποθετείτε τα βρώμικα ρούχα μέχρι να έρθει η ώρα τους να μπουν σε διαδικασία πλύσης. Για να μειώσετε τους κινδύνους που παραμονεύουν, φροντίστε να καθαρίζετε το καλάθι κάθε 15-20 ημέρες. Αν είναι πλαστικό, μπορείτε να το πλύνετε εύκολα και άφοβα με απορρυπαντικό. Αν έχει υφασμάτινη επένδυση, αφαιρέστε την από το καλάθι και βάλτε την στο πλυντήριο μαζί με τα ρούχα σας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share