Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023

Κανένα ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας για την τέλεια μπριζόλα

Μια δοκιμή θα σας πείσει

15 Ιουνίου 2023 11:59
Κανένα ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας για την τέλεια μπριζόλα
Πηγή: unsplash.com
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τις περισσότερες φορές, όταν μαγειρεύουμε κρέας για δείπνο, το σερβίρουμε κατευθείαν με το που βγαίνει από το φούρνο. Και είναι κάπως λογικό, καθώς μετά από μια δύσκολη μέρα το μόνο που θες είναι να φας και να «λιώσεις» στον καναπέ. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αυτό, ωστόσο, μόνο καλό δεν είναι για το κρέας αλλά και για την απόλαυσή σας. Βλέπετε, όταν βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το κόβουμε κατευθείαν, όλοι οι χυμοί του φεύγουν κατευθείαν από το εσωτερικό και χύνονται στην επιφάνεια εργασίας, αφήνοντας τις μπριζόλες ή το ψητό μας στεγνά.

Κανένα ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας για την τέλεια μπριζόλα
Πηγή: unsplash.com

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προγραμματίζετε, όσο είναι δυνατόν, τα γεύματά σας, έτσι ώστε το κρέας που θα ψήσετε, σοτάρετε ή μαγειρέψετε να έχει χρόνο να «ξεκουραστεί» μόλις απομακρυνθεί από τη φωτιά. Αυτός ο χρόνος θα βοηθήσει του χυμούς να μεταφερθούν στο κέντρο του κρέατος και να μοιραστούν σε ίσες ποσότητες σε όλα τα σημεία του.

Δεν έχει σημασία αν το κρέας σας είναι φτηνό ή ακριβό, ο κανόνας ξεκούρασης ισχύει και στις δύο περιπτώσεις. Μια μπριζόλα ή ένα στήθος κοτόπουλου χρειάζονται γύρω στα 5 λεπτά ξεκούρασης, ενώ ένα ολόκληρο μοσχαρίσιο πλευρό ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο χρειάζονται γύρω στα 20 με 30 λεπτά.

Μπριζόλα σκέτο «λουκούμι» με 1 κίνηση - Το κόλπο που θα σας βοηθήσει να το πετύχετε

Όσο κι αν η μυρωδιά από τη σχάρα είναι ακαταμάχητη, όσο και αν η μπριζόλα που ψήνεται στα κάρβουνα (ή και στο γκριλ) αποτελεί την εικόνα της απόλυτης ευτυχίας στο μυαλό σου, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις τη βγάλεις από τη φωτιά είναι να την αγγίξεις. Με την ευκαιρία, δείτε 9 μυστικά για την πιο ζουμερή μπριζόλα.

Αυτή ήταν η βασική συμβουλή που είχε δώσει σε όλους τους επίδοξους σεφ ο Anthony Bourdain, σε ένα βίντεο που είχε γίνει viral όταν αναρτήθηκε και ακόμα όμως συνεχίζει να κάνει τον γύρο του ίντερνετ.

Μάλιστα, ο διάσημος σεφ/παρουσιαστής/συγγραφέας μιλάει στην κάμερα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους και προφανώς δε χαρίζεται σε κανέναν.

Ναι, είναι έξαλλος με όσους κάνουν το πιο παλιό και πιο κοινό λάθος στον πλανήτη, όσον αφορά το ψήσιμο της μπριζόλας.

Σύμφωνα με τον Bourdain, λοιπόν, από τη στιγμή που η μπριζόλα βγει από τη φωτιά και για τα επόμενα 5-7 λεπτά πρέπει να μείνει ανέπαφη.

Απαγορεύεται να την κόψεις, να τη ζουλήξεις ή να την τρυπήσεις για να δεις αν ψήθηκε.

Πρώτον, γιατί συνεχίζει να ψήνεται και δεύτερον γιατί τα ζουμιά της κυκλοφορούν σε όλο το κομμάτι κρέας και βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη γεύση της.

Κοινώς, με το που βγάλεις την μπριζόλα από τη φωτιά, άφησε την ήσυχη και εκείνη θα σε ανταμείψει.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share