Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Το μυστικό των κηπουρών: Το απόλυτο κόλπο που θα κάνει τα φυτά σας να ζωντανέψουν ξανά

Έτσι θα δυναμώσουν με τον πιο απλό τρόπο!

11 Ιουνίου 2023 12:28
Το μυστικό των κηπουρών: Το απόλυτο κόλπο που θα κάνει τα φυτά σας να ζωντανέψουν ξανά
Από Κυριάκος Μελλίδης

Σας έχουν μαραθεί τα φυτά και δεν ξέρετε τι να κάνετε; Σας έχουμε το απόλυτο μυστικό για να σώσετε τις αγαπημένες σας γλάστρες και για να πάρουν ζωή ξανά τα φυτά σας.

Τα φυτά σας πέρα από χώμα, ήλιο και νερό, χρειάζονται λίπασμα για να μπορούν να διατηρούνται εύρωστα και υγιή. Αν χρησιμοποιείτε συρματάκι για τις κατσαρόλες, μην το πετάτε όταν σκουριάζει. Βάλτε το μέσα στο χώμα, κι αφήστε το να παρέχει με αυτό τον τρόπο, σίδηρο στα φυτά σας.

Φυτά: Έξτρα κόλπο για να ζωντανέψετε ξανά το φυτό σας

Αν πάλι δεν χρησιμοποιείτε συρματάκι αλλά παρατηρείτε πως τα φυτά σας αρχίζουν να κιτρινίζουν, χώστε στο χώμα 2-3 πρόκες κοντά στη ρίζα.

Φυτά στο μπαλκόνι
Φυτά στο μπαλκόνι

Φυσικό λίπασμα: Το άγνωστο φρούτο που διώχνει τα ζιζάνια από τις γλάστρες και ζωντανεύει ξανά τα φυτά

Η συντήρηση μιας γλάστρας στη ζωή δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως όταν πρόκειται για φυτά που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο ή στο μπαλκόνι. Ποιο είναι το φρούτο που λειτουργεί σαν φυσικό λίπασμα και διώχνει τα ζιζάνια, ζωντανεύοντας ξανά τα άνθη;

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα είναι ορατό στα φύλλα, τα οποία πολλές φορές κιτρινίζουν και ξεραίνονται, λίγες μόλις μέρες μετά την αγορά του φυτού. Στο τέλος, ο επίδοξος κηπουρός μένει να αναρωτιέται εάν ικανοποίησε στο έπακρο τις ανάγκες του φυτού για νερό ή έκθεση στον ήλιο. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για να πάρουν ζωή τα φυτά σας με 1 μόνο κουζινικό υλικό.

Κάτι ακόμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ωστόσο, είναι πως βασικό ρόλο για την ευδοκίμηση του φυτού μας παίζουν και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει αυτό από το έδαφος, καθώς και η ποιότητα του λιπάσματος που χρησιμοποιούμε.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να επενδύσουμε μεγάλα ποσά σε πανάκριβα λιπάσματα. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα πολύ κοινό (και φθηνό) λίπασμα, που λειτουργεί και ως απωθητικό ζιζανίων, το οποίο συνήθως βρίσκεται σε κάθε νοικοκυριό.

Ο λόγος για τη… μπανάνα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αυστραλιανή κυβερνητική ιστοσελίδα «Brisbane City Council», οι φλούδες της μπανάνας περιέχουν μια σειρά ωφέλιμων για τα φυτά συστατικών (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο κ.τ.λ.).

Πώς φτιάχνω λίπασμα από φλούδες μπανάνας

Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξετε φυσικό λίπασμα που θα έχει επίσης κάποιες ιδιότητες απώθησης ζιζανίων είναι το να κόψετε φλούδες από μερικές μπανάνες σε κομματάκια και να τις βάλετε μέσα σε έναν κουβά με ζεστό νερό. Αφήστε τις μπανάνες μέσα στον κουβά με το νερό για 2 – 3 μέρες, ανακατεύοντας περιοδικά.

Έπειτα, μπορείτε να αξιοποιήσετε το νερό ως υγρό λίπασμα, ποτίζοντας με αυτό το χώμα των φυτών σας (εάν θέλετε προσθέστε και θρυμματισμένα τσόφλια αβγού για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Παράλληλα, μπορείτε να τοποθετήσετε και ένα μέρος του συγκεκριμένου υγρού σε ένα μπουκάλι με σπρέι, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιείτε για ψεκάζετε τα φύλλα και τα κλαδιά των φυτών, λειτουργώντας ως ένα μη τοξικό απωθητικό ζιζανίων.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share