Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καλοκαιρινά ρούχα: Τα βασικά tips του Σπύρου Σούλη για να τα πλύνετε σωστά στο πλυντήριο

Τα μυστικά για σωστό καθάρισμα

10 Ιουνίου 2023 20:07
Καλοκαιρινά ρούχα: Τα βασικά tips του Σπύρου Σούλη για να τα πλύνετε σωστά στο πλυντήριο
Από Ανθή Κουρεντζή

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του ήρθαν και οι επίμονοι καλοκαιρινοί λεκέδες. Άλλωστε αν δε λερωθείς είναι η μισή απόλαυση. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με την οδοντόβουρτσα και την μαγειρική σόδα για καθάρισμα λεκέδων.

Εδώ που τα λέμε ας είναι καλά τα πλυντήρια που κάνουν όλη τη δύσκολη και βρώμικη δουλειά. Τους καλοκαιρινούς μήνες το πλυντήριο παίρνει κυριολεκτικά φωτιά! Πολλά τα ρούχα, πολλοί οι λεκέδες και πολλές οι ώρες σιδερώματος πράγμα δυσάρεστο για τις νοικοκυρές. Τα καλοκαιρινά μας ρούχα κινούνται γύρω από μια ευρεία γκάμα υφασμάτων. Τα πιο συνήθη είναι τα βαμβακερά, τα λινά, τα βισκόζ, τα μακό αλλά και τα μαγιό από λύκρα!

Τα μυστικά του Σπύρου Σούλη για σωστό πλύσιμο των καλοκαιρινών ρούχων

Ξεκινώντας από τα βασικά καλό θα ήταν να μην αφήνετε τα ρούχα σας λερωμένα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διότι όπως είναι αναμενόμενο θα είναι δύσκολο να καθαρίσουν.

Αν τώρα είναι πολύ λερωμένα καλό θα ήταν να μην πλένονται με άλλα ίσως καθαρότερα.

Επίσης το ζεστό νερό βοηθά στο να φύγουν οι λεκέδες ενώ το κρύο κάνει το σιδέρωμα ακόμα πιο εύκολο.

Όσον αφορά τα βαμβακερά ρούχα επιβάλλεται να κάνετε ένα χρωματικό διαχωρισμό έτσι ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν τώρα όλα είναι λευκά μπορείτε να προσθέσετε χλωρίνη στο πλυντήριο για να πάτε κόντρα στους δύσκολους καλοκαιρινούς λεκέδες που το παγωτό μπορεί να έχει αφήσει. Για τα χρωματιστά τώρα θα βρείτε στο εμπόριο προϊόντα που προστατεύουν το χρώμα των ρούχων. Ο πιο γνωστός λεκές του καλοκαιριού είναι ο λεκές από ιδρώτα. Αν ιδρώνετε εύκολα τότε η ζέστη του καλοκαιριού θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Κυρίως τα μπλουζάκια σας θα έχουν γεμίσει από λεκέδες τέτοιους είδους γι’ αυτό δεν έχετε παρά να βάλετε τοπικά στην περιοχή του λεκέ απορρυπαντικό για περίπου 10 λεπτά. Πολύ καλό και σωτήριο επίσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λευκό ξύδι που αν προστεθεί και αυτό τοπικά στο λεκέ κάνει θαύματα.

Καλοκαιρινά ρούχα: Τα βασικά tips του Σπύρου Σούλη για να τα πλύνετε σωστά στο πλυντήριο

Τα αγαπημένα μας λινά που εύκολα τσαλακώνονται, θεωρούνται ευαίσθητα ρούχα γι’ αυτό θέλουν και περισσότερη φροντίδα. Προτιμούνται αρκετά το καλοκαίρι καθώς είναι απορροφητικά και αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει. Αν πλένονται στο πλυντήριο επιλέξτε πρόγραμμα για ευαίσθητα με πολύ απαλό στύψιμο για να αποφύγετε το ζάρωμα. Οι θερμοκρασίες είναι μέχρι 60°C αν είναι λευκά ενώ τα χρωματιστά μέχρι 40°C με απορρυπαντικό για ευαίσθητα υφάσματα.

Τα ρούχα από βισκόζη συνήθως δεν πλένονται στο πλυντήριο διότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν το ύφασμα ενώ μπορεί το ρούχο να χάσει τη φόρμα του. Ωστόσο μπορείτε να το τολμήσετε καθώς όλα τα πλυντήρια διαθέτουν πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Οπότε πλέον δε χρειάζεται να πλένετε στο χέρι ή να ξοδέψετε ένα σωρό χρήματα στα καθαριστήρια.

Το αγαπημένο ρούχο του καλοκαιριού δεν είναι άλλο από το μαγιό που αρνούμαστε να αποχωριστούμε. Αν και το πλύσιμο του μαγιό στο πλυντήριο θεωρείται απαγορευτικό μπορείτε να το τολμήσετε και να καινοτομήσετε. Χρησιμοποιήστε μαλακτικό ρούχων και επιλέξτε το πιο ελαφρύ πρόγραμμα, αφού πρώτα βάλετε το μαγιό σε ειδικό διχτάκι, πόσο μάλλον αν είναι περίτεχνα φτιαγμένο.

Για να βάλετε τα μεταξωτά φυσάει δε φυσάει επιβάλλεται να τα έχετε πλύνει καλά! Αν μέχρι τώρα τα στέλνατε καθαριστήριο ή τα πλένατε προσεκτικά στο χέρι ήρθε ο καιρός να αλλάξετε συνήθειες. Αν πρόκειται για φόρεμα χωρίς φερμουάρ οι άλλες τυχόν μεταλλικές λεπτομέρειες μπορείτε να το τοποθετήσετε από την ανάποδη σε μια μαξιλαροθήκη, λευκή κατά προτίμηση, και να πλυθεί ενώ βρίσκεται μέσα σ' αυτή. Αποτέλεσμα ένα καθαρό και μυρωδάτο ρούχο χωρίς καμία αλλοίωση στο χρώμα ή το ύφασμα.

Σε όλους τους τρόπους που σας αναφέραμε για το πλύσιμο των ρούχων υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις. Πριν αποφασίσετε να βάλετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο επιβάλλεται να ελέγξετε την ετικέτα τους έτσι ώστε να αποφύγετε κάτι που δεν έπρεπε να κάνετε, όπως για παράδειγμα, θερμοκρασία, στύψιμο ή ότι άλλο. Επίσης ένα άλλο κομμάτι που θέλει εξίσου προσοχή είναι οι εκάστοτε οδηγίες του κατασκευαστή του πλυντηρίου μη τυχόν κάνετε κάτι που δεν είναι επιτρεπτό για τη συσκευή σας.

Πηγή: spirossoulis.com

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share