Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ξύλινα έπιπλα βεράντας: Το καθαριστικό κόλπο με 2 υλικά για να απομακρύνετε σκουριά και βρωμιές

Θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους

9 Ιουνίου 2023 14:13
Ξύλινα έπιπλα βεράντας: Το καθαριστικό κόλπο με 2 υλικά για να απομακρύνετε σκουριά και βρωμιές
Από Ανθή Κουρεντζή

Τα ξύλινα έπιπλα στη βεράντα είναι διαχρονικά και στιλάτα όμως χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα για να διατηρούνται σαν καινούργια. Δείτε παρακάτω τα πιο αποτελεσματικά tips για να τα καθαρίσετε χωρίς να τα φθείρετε. Με την ευκαιρία, δείτε το σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε πριν βάλετε φυτά στις πήλινες γλάστρες.

Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία επίπλων εξωτερικού χώρου αντέχουν στη φθορά και στη συνεχή αλλαγή των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του έτους. Παρόλο που τα υλικά που χρησιμοποιούνται βοηθάνε στη διατήρηση του χρώματος και στην προστασία από τη φθορά, μια συντήρηση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο είναι απαραίτητη για να διατηρούνται τα ξύλινα έπιπλά σας σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό.

Βαθύ καθάρισμα

Για να απομακρύνετε λεκέδες ή μούχλα, ανακατέψτε 3 και 3/4 φλ. ζεστό νερό με σκόνη οξυγονούχου λευκαντικού (ειδικό απορρυπαντικό χλωρίνης για ξύλινες επιφάνειες σε μορφή σκόνης που ανακατεύεται με νερό πριν τη χρήση και θα το βρείτε σε σούπερ μάρκετ). Τρίψτε την επιφάνεια των επίπλων σας με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες και ξεπλύντε.

Ξύλινα έπιπλα βεράντας: Το καθαριστικό κόλπο με 2 υλικά για να απομακρύνετε σκουριά και βρωμιές

Για λεκέδες σκουριάς

Αν θέλετε να διώξετε λεκέδες σκουριάς, κουτσουλιές πουλιών ή να επαναφέρετε το αρχικό χρώμα στα έπιπλά σας, χρησιμοποιήστε λεπτό γυαλόχαρτο (θα βρείτε σε καταστήματα με εργαλεία ή σε e-shops) και τρίψτε κατά μήκος της επιφάνειας που θέλετε να καθαρίσετε. Αν η επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε είναι μεγάλη και δεν μπορεί να καθαριστεί εύκολα με γυαλόχαρτο, χρησιμοποιήστε χλωρίνη για ξύλινες επιφάνειες. Απλώστε με μια βούρτσα και στη συνέχεια ξεπλύντε ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του κάθε απορρυπαντικού που χρησιμοποιείτε.

Προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε κανονική χλωρίνη γιατί θα βλάψει το ξύλο των επίπλων σας.

Διατήρηση

Για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, τη βρωμιά και την υγρασία, ή για να διατηρηθεί το χρώμα, ακολουθήστε το παρακάτω tip για να «σφραγίσετε» το ξύλο και να μην παθαίνει τίποτα με το πέρασμα του χρόνου. Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες και περάστε με γυαλόχαρτο.Βάψτε από πάνω αν θεωρείτε ότι χρειάζεται. Στη συνέχεια απλώστε ένα ειδικό συντηρητικό χρώματος (θα βρείτε σε καταστήματα με είδη καθαρισμού) για να μην επηρεάζεται το έπιπλό σας από τις ακτίνες του ήλιου και να μην μουχλιάζει. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να δείτε πόσο συχνά πρέπει να περνάτε τα έπιπλά σας με αυτό το υγρό. Συνήθως χρειάζεται κάθε 1-3 χρόνια.

Τζάμι φούρνου: Το απροσδόκητο κόλπο για να το καθαρίσετε δραστικά χωρίς χημικά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μπορούσατε να καθαρίσετε ανάμεσα στο διπλό τζάμι του φούρνου σας; Μέσα σε αυτό το σημείο συσσωρεύονται με τα χρόνια ένα σωρό βρωμιές από τα άπειρα μαγειρέματά σας. Με την ευκαιρία, δείτε το ξεκούραστο και απροσδόκητο κόλπο για να ξεκουράσετε την σχάρα του φούρνου.

Καταρχάς γνωρίζετε πως κάθε φούρνος έχει διπλό τζάμι; Αν όχι, ήρθε η ώρα να το πληροφορηθείτε και να μάθετε πως να καθαρίζετε ανάμεσα στα δύο τζάμια. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα πανάκι και μια συρμάτινη κρεμάστρα.

Αρχικά θα πρέπει να αφαιρέσετε το κάτω πορτάκι του φούρνου για να μπορέσετε να περάσετε εύκολα στο επόμενο βήμα.

Τζάμι φούρνου: Το απροσδόκητο κόλπο για να το καθαρίσετε δραστικά χωρίς χημικά

Αν έχετε κάποια παλιά σιδερένια κρεμάστρα τότε μπορείτε να τη χαραμίσετε για το καλό του φούρνου σας. Βγάλτε το σύρμα και μην το ισιώσετε τελείως γιατί θα σας χρειαστεί ο γάντζος που έχει η κρεμάστρα από φυσικού της για να εισχωρήσετε στο εσωτερικό του διπλού τζαμιού.

Στη συνέχεια, αφού φτιάξετε το σύρμα σας, δέστε εκεί με ένα λαστιχάκι, ένα μαντηλάκι καθαρισμού. Προσέξτε να το δέσετε καλά για να μην σας φύγει και παγιδευτεί μέσα στο διπλό τζάμι του φούρνου.

Αφού φτιάξετε το «εργαλείο» σας, σκύψτε κάτω στο πορτάκι του φούρνου και περάστε το σύρμα μέσα στο τζάμι. Σκουπίστε καλά το εσωτερικό του διπλού τζαμιού και επαναλάβετε με καινούριο μαντηλάκι όταν το πρώτο έχει λερωθεί αρκετά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share