Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Σπάτε τα μακαρόνια πριν το βράσιμο; Βελτιώνει ή βλάπτει το τελικό αποτέλεσμα; 'Ολη αλήθεια για την συνήθεια πολλών

Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

8 Ιουνίου 2023 14:29
Σπάτε τα μακαρόνια πριν το βράσιμο; Βελτιώνει ή βλάπτει το τελικό αποτέλεσμα; 'Ολη αλήθεια για την συνήθεια πολλών
Από Ανθή Κουρεντζή

Γιατί σπάω τα μακαρόνια: Η Ιταλοαυστραλή τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Σίλβια Κολόκα, αποκάλυψε τους χρυσούς κανόνες της για το μαγείρεμα του τέλειου πιάτου ζυμαρικών. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ασυναγώνιστα μακαρόνια με κιμά.

Μια συγγραφέας βιβλίου μαγειρικής μοιράστηκε τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι μάγειρες στο σπίτι κατά την προετοιμασία των ζυμαρικών, συμπεριλαμβανομένου του σπασίματος των μακαρονιών για να χωράνε στην κατσαρόλα, αλλά και της προσθήκης λαδιού στο νερό που βράζει. Η Ιταλοαυστραλή τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Σίλβια Κολόκα, αποκάλυψε τους χρυσούς κανόνες της για το μαγείρεμα του τέλειου πιάτου ζυμαρικών. Στο νέο της βιβλίο, «Simple Italian», η 43χρονη σεφ λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να σπάτε να μακαρόνια πριν τα βράσετε, γιατί το μήκος τους είναι ιδανικό για να τυλίγονται γύρω από το πιρούνι. «Με εξαίρεση μόνο εάν χρησιμοποιείτε τα μακαρόνια ως προσθήκη σε μια σούπα, δεν πρέπει ποτέ να τα σπάτε για να χωράνε καλύτερα στην κατσαρόλα. Απλώς, χρησιμοποιήστε μια μεγαλύτερη».

Σπάτε τα μακαρόνια πριν το βράσιμο; Βελτιώνει ή βλάπτει το τελικό αποτέλεσμα; 'Ολη αλήθεια για την συνήθεια πολλών

Λάθος να προσθέτετε λάδι στο μαγείρεμα

Επίσης, ενώ πολλοί υποθέτουν ότι η προσθήκη λαδιού στο νερό μαγειρέματος βοηθά στο να μην κολλάνε τα ζυμαρικά μεταξύ τους, η σεφ λέει ότι η μέθοδος αυτή δεν λειτουργεί. «Αν το κάνετε αυτό, το λάδι θα επιπλέει στην κορυφή, καθιστώντας το τελείως άχρηστο, και όταν στραγγίξετε τα ζυμαρικά σας, η επίστρωση λαδιού θα αποτρέψει τη σάλτσα να κολλήσει καλά επάνω τους», εξήγησε. Τι πρέπει να κάνετε, όμως, για να μην κολλάνε τα ζυμαρικά σας;

Τα βράζετε σε αλατισμένο νερό και τα ανακατεύετε μερικές φορές όσο μαγειρεύονται.

Όσο για τα τέλεια ζυμαρικά al dente;

Όπως λέει, πρέπει πάντα να τα βράζετε και όχι να τα σιγοβράζετε. «Ποτέ μη μαγειρεύετε τα ζυμαρικά σας σε χαμηλή φωτιά, διαφορετικά θα γίνουν ένα κολλώδες χάος. Απαιτείται υψηλή θερμοκρασία» είπε και πρόσθεσε: «Κατά κανόνα, το al dente σημαίνει μαγείρεμα ζυμαρικών για ένα ή δύο λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι θα σκεφτόσασταν ενστικτωδώς. Μόλις βγουν τα ζυμαρικά από το νερό, η υπολειμματική θερμότητα θα συνεχίσει τη διαδικασία μαγειρέματος, όπως και όταν βάλεις τα ζυμαρικά σε μια σάλτσα, πάλι θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται».

Τηγανητές πατάτες: Το κόλπο για να τις ζεστάνετε ξανά χωρίς να χάσουν τη νοστιμιά τους

Αλήθεια, υπάρχει κάτι σε όλο τον κόσμο που να μας ενώνει τόσο όσο η αγάπη μας για τις τηγανητές πατάτες; Ίσως, είναι ένα από τα ελάχιστα φαγητά που δεν μπορεί σχεδόν κανένας να αντισταθεί. Μία γεύση που τη λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για πατάτες στον φούρνο με σκόρδο και δεντρολίβανο.

Είτε τις αγοράσεις από κάποιο μαγαζί, είτε τις φτιάξεις μόνος σου σπίτι, είναι ένα από τα φαγητά που δύσκολα θα μείνει στο τραπέζι.

Υπάρχει, όμως και περίπτωση (σπάνια, αλλά υπάρχει) να χορτάσεις, προτού τελειώσουν οι τηγανητές πατάτες. Τι κάνεις τότε;

Προφανώς, και θα τις κρατήσεις για να τις καταναλώσεις μια άλλη στιγμή, δεν το συζητάμε.

Αλλά είναι πάντα αυτή η διαφορετική αίσθηση που σου αφήνουν όταν κρυώσουν και τελικά τις ξαναζεστάνεις.

Δε θυμίζουν εκείνη την απολαυστική γεύση που έσκαγε σαν έκρηξη στον ουρανίσκο, κάθε φορά που μια τηγανητή πατάτα έκανε βουτιά στο στόμα σου. Το καταλαβαίνουμε.

Τηγανητές πατάτες: Το κόλπο για να τις ζεστάνετε ξανά χωρίς να χάσουν την νοστιμιά τους

Τι να κάνεις και τι όχι με τις τηγανητές πατάτες

Το μεγαλύτερο και συχνότερο λάθος που κάνουμε όλοι με τις τηγανητές πατάτες είναι πως προσπαθούμε να τις ξαναζεστάνουμε βάζοντάς τες για μερικά λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει τα φαγητά από μέσα προς τα έξω. Έτσι όταν βάζουμε τις τηγανητές πατάτες μπορεί να ζεσταίνονται, αλλά είναι μαλακές και όχι τραγανιστές, όπως την πρώτη στιγμή που τις δοκίμασες.

Παράλληλα, δε ζεσταίνονται όλες το ίδιο καλά. Γι’ αυτό και όταν τις βγάζεις κάποιες μπορεί να καίνε, ενώ άλλες να είναι σχεδόν κρύες.

H καλύτερη λύση και πιο εύκολη λύση είναι να τις βάλεις στο φούρνο για μερικά λεπτά. Πρώτα, προθερμαίνεις το φούρνο, στη συνέχεια επιλέγεις ένα ταψί που να χωρούν οι πατάτες οι οποίες περίσσεψαν από το προηγούμενο γεύμα σου, βάζεις ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος από κάτω και προσθέτεις τις πατάτες σου.

Δε χρειάζονται πάνω από 10 λεπτά (ίσως και λιγότερα), με τις πατάτες σου να αποκτούν και πάλι την παλιά τραγανιστή τους γεύση. Τι καλύτερο;

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share