Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Λαμπίκο η ψησταριά: Το μέγα μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να αστράψει η σχάρα

4 φυσικά κόλπα, χωρίς κανένα χημικό

8 Ιουνίου 2023 12:57
Λαμπίκο η ψησταριά: Το μέγα μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να αστράψει η σχάρα
Από Κυριάκος Μελλίδης

Αν αγαπάτε το BBQ, κάθε εποχή είναι ιδανική για να απολαύσετε το ψήσιμο παρέα με την οικογένεια και τους φίλους σας!

Για να κάνετε το BBQ απόλαυση και όχι αγγαρεία, είναι σημαντικό να κάνετε το καθάρισμα της σχάρας σας εύκολα και οικολογικά! Με την ευκαιρία, δείτε πως θα απομακρύνετε αποτελεσματικά τα λίπη από τη σχάρα του φούρνου.

Και μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζετε το κόλπο με την καμένη σχάρα και τη λεμονόκουπα, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι και υλικά, προκειμένου να καθαρίσετε τη σχάρα της ψησταριάς από καμένα λίπη και υπολείμματα εύκολα, και χωρίς να αφήσετε επικίνδυνα για την υγεία χημικά.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου παρουσιάζει τα πιο αποτελεσματικά κόλπα καθαρισμού της σχάρας:

Καθάρισμα σχάρας ψησταριάς
Καθάρισμα σχάρας ψησταριάς

  • Με κρεμμύδι

Όπως και με τη λεμονόκουπα, αφήνετε τη σχάρα ψησίματος να κάψει και τρίβετε ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση κατά μήκος της σχάρας.

  • Με πατάτα και αλάτι

Βγάλτε τη σχάρα από το γκριλ, τοποθετήστε τη σε επίπεδη επιφάνεια, ρίξτε λίγο λάδι εδώ και εκεί για να κολλήσει πάνω του το αλάτι και πασπαλίστε λίγο αλάτι. Κόψτε μια πατάτα σε κομμάτια και τρίψτε τη σχάρα.

  • Με ξύδι και αλουμινόχαρτο

Ψεκάστε ξύδι πάνω στη σχάρα, αφήστε λίγα λεπτά και με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο το οποίο έχετε κάνει μπαλίτσα τρίψτε τη σχάρα.

  • Με σόδα

Βρέξτε τη σχάρα με λίγο ξύδι ή λίγο χυμό λεμονιού. Πασπαλίστε μαγειρική σόδα. Αφήστε λίγα λεπτά. Τρίψτε ή με τη λεμονόκουπα ή με ένα βουρτσάκι.

Πηγή: argiro.gr

Η αλλιώτικη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κεφτεδάκια νησιώτικα με ούζο - Έτσι τα φτιάχνουν στην Πάρο

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε μια αλλιώτικη συνταγή για νησιώτικα κεφτεδάκια με ούζο και όπως αποκάλυψε, έτσι τα φτιάχνουν και στην Πάρο.

Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της για γλυκό του κουταλιού καρότο.

Υλικά

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος μοσχάρι με χοιρινό)
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε τρίμματα
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 ώριμη, μεγάλη και σφιχτή ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 4 κ.σ. ούζο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γεμάτη δυόσμο αποξηραμένο
  • 5 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Λίγο αλεύρι

Εκτέλεση

Bάζουμε σε μια λεκάνη τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι και το ούζο. Το ξίδι και το ούζο θα σπάσουν τις ίνες του κιμά και θα αφρατέψουν τα κεφτεδάκια.

Τρίβουμε τα κρεμμύδια πάνω στον κιμά γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους στη ζύμη.

Τρίβουμε και τη ντομάτα μέσα στον κιμά.

Κάνουμε μια λακκούβα στον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ρίχνουμε το αυγό, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε με μπόλικο αλάτι.

Ρίχνουμε και τα τρίμματα από το μπαγιάτικο ψωμί για να απορροφήσουν τα πλεονάζοντα υγρά.

Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα του κιμά, μέχρι να μην έχει πια σβόλους και να έχει αφρατέψει καλά.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο το λιγότερο 30 λεπτά. Όσο παραπάνω τον αφήσουμε τόσο πιο ωραία θα μοσχοβολάνε οι κεφτέδες.

Πλάθουμε κεφτεδάκια (βουτάμε τα χέρια σε ούζο για να μην κολλάει ο κιμάς) και τα πατάμε να γίνουν πλακέ ανάμεσα στις παλάμες.

Αν θέλουμε τα αλευρώνουμε τινάζοντάς τα να φύγει το περιττό αλεύρι.

Εναλλακτικά, για να γίνουν πιο ελαφριά αλλά και τραγανά, προσθέτουμε 1-2 κ.σ αλεύρι μέσα στο μείγμα του κιμά, ανακατεύουμε, πλάθουμε και τα τηγανίζουμε δηλαδή χωρίς να τα αλευρώσουμε.

Τηγανίζουμε πάντα σε ελαιόλαδο, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνουμε τα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τα σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και χωριάτικη σαλάτα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share