Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μυστικά για καλοφαγάδες: 6 βασικά tips για να μην στεγνώνουν οι μπριζόλες στον φούρνο

Κρατήστε τις ζουμερές και πεντανόστιμες έξυπνα και απλά

7 Ιουνίου 2023 23:34
Μυστικά για καλοφαγάδες: 6 βασικά tips για να μην στεγνώνουν οι μπριζόλες στον φούρνο
(pixabay.com)
Από Ανθή Κουρεντζή

Ένα από τα πιο λαχταριστά φαγητά που κάθε ουρανίσκος εκτιμά ιδιαίτερα είναι οι καλοψημένες μπριζόλες. Ζεστές και ακαταμάχητες, προσφέρουν δυνατές γαστρονομικές συγκινήσεις ειδικά αν έχουν ψηθεί σωστά. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τέλεια μαρινάδα στο κρέας.

Το σωστό ψήσιμο της μπριζόλας είναι μια τέχνη στην οποία οι σεφ ανά τον κόσμο προσπαθούν να αριστεύσουν. Δεν είναι εύκολο και σίγουρα δεν αρκεί απλώς να ρίξετε ένα κομμάτι κρέας στη φωτιά. Χρειάζεται σωστή προετοιμασία και υπομονή, αλλά και διάθεση να δημιουργήσετε κάτι νόστιμο και φτιαγμένο στην εντέλεια. Μάλιστα, δε θέλει πολύ χρόνο, απλώς τις σωστές κινήσεις.

Εντάξει, προφανώς δε διαθέτουν όλοι τα σύνεργα και τις πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες των διεθνώς καταξιωμένων σεφ, αλλά πολλές φορές αρκούν οι πιο απλές κινήσεις για να πετύχει κανείς κάτι μοναδικό.

Κάνοντας μια έρευνα σε αναγνωρισμένα γαστρονομικά sites, βρήκαμε πολύτιμα tips που ίσως θα σας βοηθήσουν να ψήσετε στην εντέλεια τις μπριζόλες σας στο φούρνο.

  • Βγάλτε την μπριζόλα από το ψυγείο και αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά, όσο προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και πιέστε ελαφρά και τις δύο μεριές της μπριζόλας για να φύγει η περιττή υγρασία. Ύστερα αλείψτε τις μπριζόλες με λάδι και από τις δύο μεριές και στη συνέχεια ξεκινήστε το seasoning. Ρίξτε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκόρδο.

Μυστικά για καλοφαγάδες: 6 βασικά tips για να μην στεγνώνουν οι μπριζόλες στον φούρνο

  • Βάλτε το ταψί στο φούρνο που προθερμαίνεται, ώστε να είναι καυτό όταν προσθέσετε τις μπριζόλες. Αυτό θα δημιουργήσει τη λαχταριστή κρούστα που τόσο επιθυμείτε, όταν η μπριζόλα έρθει σε επαφή με το ταψί. Εναλλακτικά, βάλτε την μπριζόλα σε ένα καυτό τηγάνι για 1 λεπτό την κάθε πλευρά (μέχρι να μπορείτε να τη γυρίσετε εύκολα). Στο delish.com διαβάσαμε ότι αν η μπριζόλα είναι λεπτή, μπορείτε να αποφύγετε αυτό το βήμα, αφού το ψήσιμο στη λειτουργία σχάρας του φούρνου θα δημιουργήσει αυτήν την υφή.
  • Ύστερα βάλτε τη στο φούρνο, για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Αφήστε την για 4-6 λεπτά και ύστερα γυρίστε πλευρά. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται, ανάλογα με το πόσο καλοψημένο θέλετε το κρέας -κόψτε το για να δείτε το χρώμα στη μέση.
  • Μόλις τη βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε τη να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά. Αν την κόψετε κατευθείαν θα χάσει όλα τα αρώματα και τα ζουμιά της.
  • Μόλις σερβιριστεί η μπριζόλα, κόψτε τη στην αντίθετη φορά με αυτή των ινών του κρέατος και σε λεπτές φέτες, ώστε κάθε κομμάτι που τρώτε να παραμείνει μαλακό και ζουμερό.

Βγήκε στη φόρα το μυστικό των σεφ: Το συχνότερο λάθος που κάνουν όλοι και στεγνώνει το κρέας

Σας στεγνώνει το κρέας κατά το ψήσιμο; Δεν μπορείτε να το πετύχετε έτσι όπως είναι στις ταβέρνες και στα καλά εστιατόρια; Αυτό είναι το συχνότερο λάθος, που κάνουμε όλοι και βγήκε στη φόρα από τους σεφ.

Το ψήσιμο της μπριζόλας

Το ψήσιμο της μπριζόλας είναι μια ιεροτελεστία για τους λάτρεις του κρέατος και ο κάθε ψήστης έχει τα δικά του μυστικά. Καμία φορά όμως, όσα πιστεύεις ότι παίζουν ρόλο για το τέλειο ψήσιμο της μπριζόλας, μπορεί απλά να μην ισχύουν. Με την ευκαιρία, δείτε πώς μπορείτε να κάνετε λουκούμι το κρέας με λίγο αλουμινόχαρτο.

Αναζητώντας οδηγίες για το τέλειο ψήσιμο μιας μπριζόλας, θα πέσεις πάνω σε πολλές γνώμες και οδηγίες – ίσως και αντικρουόμενες μεταξύ τους. Συχνά, κάποιες συμβουλές που θεωρούσαμε σωστές φαίνεται να είναι παρωχημένες από αρκετούς ειδικούς ή να μην ισχύουν και τόσο πολύ.

Όταν πρόκειται για το ψήσιμο μπριζόλας, κάποιοι κοινοί μύθοι καταρρίπτονται. Aς δούμε, λοιπόν, μία μεγάλη αλήθεια για το ψήσιμο της μπριζόλας.

Η μπριζόλα είναι καλύτερη όταν ψήνεται σε θερμοκρασία δωματίου

Κρέας στέγνωμα λάθος

Το μυστικό στη θερμοκρασία του κρέατος

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, το να αφιερώσεις 20 λεπτά για να φέρεις την μπριζόλα σου σε θερμοκρασία δωματίου, οδηγεί σε καλύτερο και πιο ομοιόμορφο ψήσιμο. Θεωρητικά, αυτό συμβαίνει επειδή δε σπαταλάς θερμική ενέργεια για να έρθει η μπριζόλα σε θερμοκρασία δωματίου.

Έτσι, όλη αυτή η ζέστη θα βοηθήσει να ψηθεί πιο γρήγορα. Παρόλα αυτά, όταν ο J. Kenji López-alt, Chief Culinary Advisor στο Serious Eats, ακολούθησε αυτή τη διαδικασία, δεν είδε μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.

Το αποτέλεσμα του πειράματος και η τελική πρόταση

Η διαδικασία ψησίματος έχει πολύ μικρή σχέση με την αρχική θερμοκρασία της μπριζόλας. Έχει να κάνει με την εξάτμιση της υγρασίας για να πετύχεις την πολύ σημαντική αντίδραση Maillard.

Σε σύγκριση με τη θερμική ενέργεια που απαιτείται για την εξάτμιση της υγρασίας στην μπριζόλα, η αύξηση της θερμοκρασίας της κατά λιγότερο από δύο βαθμούς δεν κάνει πραγματικά τόσο μεγάλη διαφορά.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; Ο Kenji προτείνει να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία ταμπονάροντας την μπριζόλα με χαρτοπετσέτες. Αν έχεις χρόνο, μπορείς επίσης να τις αλατίσεις και να τις αφήσεις ακάλυπτες στο ψυγείο σου. Αυτό θα αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από την επιφάνεια και θα εξασφαλίσει καλύτερο ψήσιμο και τραγανή κρούστα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share