Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Ούτε φιδάκι, ούτε σιτρονέλα: Αυτή είναι η μυρωδιά που εξαφανίζει τα κουνούπια

Τι έδειξε νέα έρευνα;

6 Ιουνίου 2023 11:13
Ούτε φιδάκι, ούτε σιτρονέλα: Αυτή είναι η μυρωδιά που εξαφανίζει τα κουνούπια
© Unsplash
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα του καλοκαιριού, εκτός από την αφόρητη ζέστη και τις ουρές που σχηματίζονται το Σαββατοκύριακο για μπάνιο στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, είναι τα κουνούπια. Τι κι αν ανάβεις κεριά σιτρονέλας και «φιδάκια», τι κι αν ψεκάζεσαι με τα ειδικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το τσίμπημα δεν το γλιτώνεις. Λες και τίποτα δεν μπορεί πλέον να κρατήσει τα κουνούπια μακριά. Ή μήπως όχι, τελικά; Πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience, αποκάλυψε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη μυρωδιά που λειτουργεί σαν εξολοθρευτής. Όχι, με την έννοια του ότι τα σκοτώνει, αλλά ότι τα απωθεί. Με την ευκαιρία, αυτά είναι τα 3 φυτά που τα απωθούν.

Η έρευνα που διεξήχθη με τα σαπούνια

«Όλοι μυρίζουν διαφορετικά, ακόμα και μετά την εφαρμογή του σαπουνιού. Η φυσιολογική σας κατάσταση, ο τρόπος που ζείτε, το τι τρώτε και τα μέρη που πηγαίνετε επηρεάζουν τον τρόπο που μυρίζετε», εξήγησε η συν-συγγραφέας και βιολόγος Chloé Lahondère σε δήλωσή της σχετικά με την έρευνα που πραγματοποίησε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

«Και τα σαπούνια αλλάζουν δραστικά τον τρόπο που μυρίζουμε, όχι μόνο προσθέτοντας χημικές ουσίες, αλλά και προκαλώντας διακυμάνσεις στην εκπομπή ενώσεων που ήδη παράγουμε με φυσικό τρόπο», πρόσθεσε.

Αυτό που έκανε ουσιαστικά η Lahondère μαζί με την ομάδα της ήταν να αναλύσουν τις χημικές οσμές που ανέδυε το δέρμα τεσσάρων ανθρώπων πριν και αφού πλυθούν με τέσσερις γνωστές μάρκες σαπουνιών.

Μελέτησαν επίσης τα προφίλ οσμών των σαπουνιών, εντοπίζοντας τέσσερις χημικές ουσίες που συνδέονται με την έλξη των κουνουπιών και τρεις χημικές ουσίες που συνδέονται με την απώθησή τους.

κουνούπι
© Unsplash

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο άτομο μπορεί να πλυθεί με ένα σαπούνι και να γίνει ελκυστικό στα κουνούπια και να πλυθεί στη συνέχεια, με ένα διαφορετικό σαπούνι και να διώξει μακριά. Όλα έχουν να κάνουν με τη μυρωδιά που αφήνει το σαπούνι στην επιδερμίδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και νευροαιθολόγος Clément Vinauger.

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολούθησαν οι ερευνητές, όπως διαβάζουμε στη New York Post, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πλύνουν μόνο το ένα τους χέρι με το σαπούνι και το άλλο απλά να το τυλίξουν με ένα νάιλον γάντι. Η διαδικασία επαναλήφθηκε για κάθε ένα από τα τέσσερα σαπούνια.

Μετά από μία ώρα, οι ερευνητές τοποθέτησαν το νάιλον γάντι σε ένα καλυμμένο με πλέγμα κύπελλο γεμάτο με ενήλικα θηλυκά κουνούπια του είδους Aedes aegypti, που είναι γνωστό ότι μεταδίδει ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο κουνούπια που είχαν ζευγαρώσει πρόσφατα, καθώς τα αρσενικά τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ φυτών, ενώ τα θηλυκά με αίμα μόνο μετά το ζευγάρωμα.

Υπογράμμισαν μάλιστα ότι οι μυρωδιές που χρησιμοποιούνται στα σαπούνια και προέρχονται από φυτά ή μιμούνται τη μυρωδιά των φυτών θα μπορούσαν να μπερδέψουν τα έντομα που αγαπούν το νέκταρ.

Η θαυματουργή καρύδα

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι το άρωμα που κρατάει μακριά τα ενοχλητικά αυτά έντομα ήταν εκείνο της καρύδας.

ανοιγμένες καρύδες
© Unsplash

«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε αυτό ακριβώς που έχουν διαπιστώσει και προηγούμενες μελέτες: ότι στα κουνούπια δεν αρέσουν τα προϊόντα με άρωμα καρύδας, επομένως το ασφαλέστερο στοίχημά μας αυτή τη στιγμή είναι να τα χρησιμοποιήσουμε», σημείωσε ο Vinauger και συνέχισε:

«Προσωπικά, θα επέλεγα ένα σαπούνι με άρωμα καρύδας αν ήθελα να μειώσω την προσέλκυση κουνουπιών».

Τόνισε πάντως ότι η ερευνητική ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ σχεδιάζει να δοκιμάσει περισσότερες ποικιλίες σαπουνιών σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share