Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καλοκαιρινό tip: Το μυστικό για να μην χύνεται το νερό έξω από την γλάστρα όταν ποτίζετε τα φυτά σας

Πανέξυπνο κόλπο!

5 Ιουνίου 2023 19:34
Καλοκαιρινό tip: Το μυστικό για να μην χύνεται το νερό έξω από την γλάστρα όταν ποτίζετε τα φυτά σας
Από Ανθή Κουρεντζή

Πόσες φορές σας έχει τύχει να ποτίσετε τα φυτά ή τα λουλούδια σας και να δείτε μετά από λίγο τη βεράντα σας γεμάτη νερά; Αυτό συμβαίνει επειδή ρίχνετε στις γλάστρες παραπάνω νερό από αυτό που μπορούν να αντέξουν τα φυτά σας. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να αφαιρέσετε τις στάμπες από τις γλάστρες στο μάρμαρο.

Λάθος Νο1: Ελέγξτε τα φυτά σας πριν τα ποτίσετε Δεν θέλουν την ίδια ποσότητα νερού και ούτε την ίδια συχνότητα ποτίσματος όλα τα φυτά. Βάλτε το δάχτυλό σας μέσα στο χώμα σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών και αν νιώσετε ότι είναι σχετικά υγρό, τότε ποτίστε ελάχιστα το φυτό σας. Αν το ποτίσετε παραπάνω από όσο πρέπει, τότε το φυτό θα κρατήσει το νερό που χρειάζεται και θα αποβάλλει το υπόλοιπο στο κάτω μέρος της γλάστρας γεμίζοντας τον τόπο νερά.

Λάθος Νο2: Δεν μελετάτε τα φυτά σας Πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε κάθε πόσες μέρες πρέπει να ποτίζετε τα λουλούδια και τις γλάστρες σας. Αν τα ποτίζετε σε καθημερινή βάση τότε είναι λογικό η γλάστρα σας να γεμίζει με νερό.

Καλοκαιρινό tip: Το μυστικό για να μην χύνεται το νερό έξω από την γλάστρα όταν ποτίζετε τα φυτά σας

Λάθος Νο3: Δεν τοποθετείτε βάση κάτω από τη γλάστρα Η βάση στις γλάστρες είναι απαραίτητη για να μπορεί να βγαίνει μέσα σε αυτήν η έξτρα ποσότητα νερού που ίσως ρίξετε στο φυτό σας. Βάλτε σε όλες τις γλάστρες σας βάσεις για να μην χρειάζεται να σφουγγαρίζετε το μπαλκόνι σας καθημερινά.

Η λύση Βάλτε σε όλες τις γλάστρες βάσεις ή προτιμήστε γλάστρες χωρίς καθόλου τρύπες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είστε υπομονετικοί στο πότισμα των λουλουδιών καθώς θα πρέπει να ελέγχετε-με το κόλπο του δαχτύλου που σας είπαμε παραπάνω-πόσο νερό απορροφάνε τα φυτά σας πριν τους ρίξετε ακόμα περισσότερο.

Οι ειδικοί τονίζουν, πάντως, πως πρέπει να επιλέγετε γλάστρες με τρύπες γιατί σε αυτές τις γλάστρες η παραπάνω ποσότητα νερού φεύγει στη βάση ενώ στις κλειστές γλάστρες η παραπάνω ποσότητα νερού καταστρέφει τις ρίζες μιας και δεν έχει τρόπο διαφυγής.

5+1 φυτά που με τη μυρωδιά τους απωθούν τα μυρμήγκια μια για πάντα

Αν θέλεις να αποτρέψεις τα μυρμήγκια από το σπίτι και τον κήπο σου, οι επιλογές είναι πολλές από το δεντρολίβανο μέχρι τη λεβάντα, βρες τα καλύτερα φυτά. Όταν έχεις μια ανεπιθύμητη εισβολή από μυρμήγκια, η αναζήτηση μιας απλής σπιτικής θεραπείας μπορεί να σε οδηγήσει στο να φτάσεις ακόμα και σε εταιρεία απεντόμωσης.

Αλλά ήξερες ότι υπάρχουν πολλά αρωματικά φυτά που απωθούν τα μυρμήγκια, οπότε στην προσπάθειά σου να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια μέσα στο σπίτι ή στην αυλή, αξίζει να ανακαλύψεις ποιες μυρωδιές μισούν τα μυρμήγκια – και πώς μπορείς να τα αποτρέψεις χωρίς τοξικά μυρμηγκοκτόνα. Ενώ, αν σας ξεραίνονται τα φυτά και δεν ξέρετε τι να κάνετε, σας έχουμε το κόλπο των κηπουρών για να ανθίζουν ξανά χωρίς κόπο στις γλάστρες σας.

5+1 φυτά που με τη μυρωδιά τους απωθούν τα μυρμήγκια

Πριν μιλήσουμε για τις μυρωδιές που μισούν τα μυρμήγκια, αξίζει να σκεφτούμε γιατί τα μυρμήγκια μπαίνουν στο σπίτι μας εξ αρχής. Τα μυρμήγκια γενικά χτίζουν φωλιές έξω, αλλά η τροφή και η υγρασία μπορούν να τα προσελκύσουν σε εσωτερικούς χώρους, καθιστώντας την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των εντόμων απαραίτητη.

Τα μυρμήγκια είναι πολύ κοινά και, όπως οι μύγες και οι σκνίπες, είναι πιθανό να αποτελέσουν ενόχληση το καλοκαίρι. Τα καλά νέα είναι ότι τα αποδεδειγμένα αρωματικά φυτά μπορούν με φυσικό τρόπο να απωθήσουν τα μυρμήγκια.

Θυμάρι

Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική, αλλά μπορεί επίσης να ελέγξει την κινητικότητα από τα μυρμήγκια και άλλα παράσιτα στην αυλή. Το θυμάρι, ειδικά το λεμονοθύμαρο, αποτρέπει παράσιτα όπως τα μυρμήγκια, ο σκώρος του λάχανου και οι λευκές μύγες. Το νέκταρ που παράγει το φυτό προσελκύει τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές.

Λεβάντα

Η λεβάντα μπορεί να μυρίζει ευχάριστα στους ανθρώπους, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής στα μυρμήγκια, τις μύγες, τους σκώρους, τους ψύλλους και τα κουνούπια. Μια γλάστρα κοντά στην πόρτα σας μπορεί να κρατήσει τα μυρμήγκια μακριά- η λεβάντα σε βραστό νερό θεωρείται ότι απωθεί τα μυρμήγκια- και το λάδι της μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα χωρίς τσιμπήματα από έντομα.

Χρύσανθεμα

Τα χρυσάνθεμα για την αποτροπή των μυρμηγκιών είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή για την αυλή και την βεράντα. Το κοινό αυτό λουλούδι περιέχει πυρέθρο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε φυσικά εντομοαπωθητικά για την εξόντωση των μυρμηγκιών.

Δενδρολίβανο

Αυτό το υπέροχα αρωματικό φυτό έχει την εξαιρετική ικανότητα και «δύναμή» του να απωθεί τα μυρμήγκια. Ενώ το δεντρολίβανο μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα πικάντικο στην ανθρώπινη μύτη, στην πραγματικότητα απελευθερώνει μια έντονη μυρωδιά που μισούν τα μυρμήγκια.

Μέντα

Ενώ τα φρέσκα φύλλα μέντας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν τα μυρμήγκια, λειτουργούν επίσης για να απωθήσουν τις αράχνες από το να εισέλθουν στο σπίτι μας. Η μέντα είναι επίσης ένα εύκολο βότανο για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους και αποτελεί την ιδανική επιλογή για τον ερασιτέχνη κηπουρό που κρύβεις μέσα σου. Μπορεί απλά να καλλιεργηθεί σε μια μικρή γλάστρα στο περβάζι του παραθύρου, σε δοχεία στη βεράντα ή σε ένα παρτέρι στον κήπο με τα βότανα.

Βασιλικός

Το δημοφιλές αυτό βότανο είναι θαυμάσια ευέλικτο, προσθέτοντας τη μοναδική του γεύση σε πολλά πιάτα και για την ικανότητά του να απωθεί τα μυρμήγκια. Ο βασιλικός περιέχει ένα αρωματικό έλαιο το οποίο μισούν τα μυρμήγκια. Μπορείς ακόμη να φτιάξεις ένα σπιτικό σπρέι για έντομα, το οποίο είναι επίσης αποτελεσματικό κατά των αφίδων, των ακάρεων και των θριπών.

Τι προσελκύει τα μυρμήγκια

Όπου βλέπεις αφίδες, σύντομα θα δεις και μυρμήγκια. Οι αφίδες, που είναι η πληγή του κήπου, μπορεί να είναι πράσινες, ροζ, μαύρες ή γκρι και προσβάλλουν τα περισσότερα φυτά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξουθενώνουν τα φυτά ρουφώντας κυριολεκτικά τη ζωή τους πίνοντας το χυμό, προκαλώντας παραμόρφωση των λουλουδιών και θάνατο των νέων μπουμπουκιών που βγαίνουν.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share