Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Ο Σπύρος Σούλης ξέρει: Τα 7 κοινά λάθη που κάνουμε όλοι με τα φυτά στο μπαλκόνι και τον κήπο και πως να τα αποφύγουμε

Τα μυστικά του ειδικού

5 Ιουνίου 2023 13:25
Ο Σπύρος Σούλης ξέρει: Τα 7 κοινά λάθη που κάνουμε όλοι με τα φυτά στο μπαλκόνι και τον κήπο και πως να τα αποφύγουμε
Από Ανθή Κουρεντζή

Κάθε άνοιξη ξεκινάμε να φτιάξουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι και συνήθως επιλέγουμε φυτάπου μας αρέσουν όταν είναι ανθισμένα. Υπάρχουν όμως και άλλα κριτήρια που πρέπει να σκεφτείτε όταν ετοιμάζετε τον κήπο σας. Με την ευκαιρία, δείτε 6 φυτά που με την μυρωδιά τους απωθούν τα μυρμήγκια.

Πριν ξεκινήσετε τις αγορές, παρατηρήστε τον κήπο σας και δείτε ποια φυτά και λουλούδια που είχατε βάλει πέρυσι άντεξαν στον χρόνο κι έδειχναν όμορφα όλον τον χρόνο. Πριν καταλήξετε στο τι θα αγοράσετε δείτε μερικά κλασικά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν διαλέγουν φυτά για το μπαλκόνι ή τον κήπο.

  • Δώστε βάση στο φύλλωμα

Μην επιλέγετε λουλούδια που δείχνουν όμορφα μόνο όταν είναι ανθισμένα. Βρείτε λουλούδια με όμορφο φύλλωμα για να μπορείτε να τα απολαμβάνετε και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Επίσης δεν χρειάζεται όλα τα λουλούδια που θα επιλέξετε να έχουν άνθη.

  • Προσέξτε τις ρίζες

Μην αγοράζετε φυτά που έχουν πάρα πολλές ρίζες στον πάτο του φυτού. Ρωτήστε κάποιον ειδικό για να σας δώσει φυτά με υγιείς και φρέσκες ρίζες. Αν δεν προσέξετε τις ρίζες τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φυτό σας να μην πιάσει όπως θα θέλατε.

  • Πάρτε αρκετή ποσότητα από κάθε είδος

Ένας κήπος ή μπαλκόνι δεν δείχνει ωραίο όταν έχει 2 τριαντάφυλλα, 2 τουλίπες και 2 γαρδένιες. Ένας κήπος δείχνει πιο πλούσιος όταν έχει αρκετή ποσότητα απ΄το κάθε λουλούδι. Οπότε μην τσιγκουνεύεστε στην ποσότητα.

Ο Σπύρος Σούλης ξέρει: Τα 7 κοινά λάθη που κάνουμε όλοι με τα φυτά στο μπαλκόνι και τον κήπο και πως να τα αποφύγουμε

  • Δώστε μεγάλη προσοχή στο φύλλωμα

Πριν αγοράσετε φυτά μελετήστε τα πολύ καλά για να δείτε αν έχουν τυχόν διχρωμίες, τρύπες ή ιστούς στο φύλλωμά τους. Πάρτε φυτά που είναι υγιή για να σας αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

  • Μην αγοράζετε φυτά που είναι πολύ ανθισμένα

Αποφύγετε να πάρετε φυτά με πλούσια άνθη. Καλύτερα να πάρετε πιο φρέσκα φυτά που θα ευδοκιμήσουν στον δικό σας κήπο και όχι μέσα στη γλάστρα που τα αγοράσατε.

  • Μην παραμελείτε τις ετικέτες

Όταν αγοράζετε ένα φυτό, πάνω του υπάρχουν ετικέτες με οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα του. Επίσης κάθε φυτό γράφει το ύψος που θα φτάσει ώστε να αποφύγετε για παράδειγμα, να φυτέψετε ένα πολύ ψηλό φυτό κάτω από ένα χαμηλό υπόστεγο.

  • Μην καθυστερείτε να φυτέψετε τα φυτά

Όταν αγοράζετε φυτά και καρπούς πρέπει να φυτεύονται αμέσως για να μη χαλάσουν. Όταν γυρίσετε σπίτι φροντίστε να τα φυτέψετε άμεσα και αν δεν προλαβαίνετε βάλτε τα για λίγο σε σκιερό μέρος για να μην προλάβουν να στεγνώσουν τελείως και φυτέψτε με την πρώτη ευκαιρία.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share