Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ψητό κοτόπουλο: Πως θα πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα με απλές κινήσεις - Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο

Τα βήματα για το πιο νόστιμο ψητό κοτόπουλο

2 Ιουνίου 2023 16:33
Ψητό κοτόπουλο: Πως θα πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα με απλές κινήσεις - Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο
Από Ανθή Κουρεντζή

Αρέσει στους μεγάλους, αρέσει στα παιδιά! Εύκολη νόστιμη λύση για κάθε μέρα, για το οικογενειακό τραπέζι, μεταξύ φίλων ή για το φαγητό της Κυριακής, όλες οι ευκαιρίες είναι καλές για να απολαύσει κάποιος ένα καλοψημένο κοτόπουλο. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή του Γιώργου Τσούλη για πεντανόστιμο κοτόπουλο.

Προτιμήστε να αγοράσετε κοτόπουλο βιολογικό, ή κόκορα από τον κρεοπώλη σας, αξίζει σαν τρόφιμο, έχει πολλαπλή διατροφική αξία και είναι πεντανόστιμο. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να αφαιρέσει το σημείο της ουράς, αν μας ενοχλεί αισθητικά και να αφήσει άθικτο το λαιμό και το περίσσιο δέρμα, για να μη μαζέψει στο ψήσιμο και να προστατεύσει το πουλερικό από το να στεγνώσει. Την πέτσα την αφαιρούμε μετά το ψήσιμο, αν δεν μας αρέσει.

Πριν την ετοιμασία: προτιμάμε να μην δένουμε τα μπούτια αλλά να τα αφήνουμε «ανοιχτά». Γενικά, πολλοί συμβουλεύουν να δένουμε μπούτια και φτερούγες με μαγειρικό σπάγκο. Όμως με αυτό τον τρόπο το κοτόπουλο χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο για να είναι έτοιμο και στα «δύσκολα» σημεία: στο εσωτερικό των μπουτιών και στις κλειδώσεις. Έτσι όμως, στεγνώνει το στήθος. Δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθεί το σχήμα του πουλερικού, είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε μερίδες προτού το σερβίρουμε.

Μυστικό πρώτο και σημαντικό: ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από το ψυγείο για ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.

Μυστικό δεύτερο: το λεμόνι είναι από τους καλύτερους φίλους του κοτόπουλου. Βάλετε δυο ροδέλες λεμόνι στην κοιλιά του κοτόπουλου για να μείνει μαλακό. Για να χρυσίσει απ’ έξω πρέπει επίσης να το ραντίσετε με λεμόνι.

Ψητό κοτόπουλο: Πως θα πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα με απλές κινήσεις - Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο

Μυστικό παχυντικό και νόστιμο: το βούτυρο. Μπορείτε με μια σπάτουλα ή με το χέρι να περάσετε το κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια με βούτυρο, θα χρυσίσει και θα γίνει πεντανόστιμο. Αν σας αρέσει, προσθέστε και λίγο σκόρδο για άρωμα. Εκτός από το βούτυρο χρειάζεται και ελαιόλαδο. Με ένα πινέλο κουζίνας βάλτε ελαιόλαδο σε όλα τα σημεία του κοτόπουλου.

Χοντρό αλάτι! Κι όμως θα κάνει τη διαφορά. Τρίψτε το κοτόπουλο με χοντρό αλάτι, θα γίνει πολύ νοστιμότερο. Για ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα βάλτε λίγο φρέσκο θυμάρι στην κοιλιά.

Μυστικό για τις πατάτες που συνοδεύουν κλασικά ένα ψητό κοτόπουλο. Επιλέξτε τις πατάτες που ταιριάζουν σε ψητό φαγητό, όπως Νάξου για παράδειγμα. Αποφύγετε τις πατάτες που είναι λευκές, δεν είναι τόσο καλές ποιοτικά ούτε νόστιμες.

Αφού τα κάνετε όλα αυτά, προσθέστε στο ταψί λίγο νερό, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε δύο ώρες. Κάποιοι προτείνουν να το σκεπάσουμε με βρεγμένο και στυμμένο λαδόχαρτο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κάνει ωραία κρούστα χωρίς να καεί.

Κάθε λίγο περάστε με πινέλο κουζίνας το μείγμα σας (βούτυρο, λάδι, λεμόνι) ξανά και ξανά πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες. Μισή ώρα πριν το τέλος αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να έχετε ένα χρυσό, ξεροψημένο αποτέλεσμα. Αφού ψήσουμε το κοτόπουλο, το αφήνουμε μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα για περίπου 15 – 20 λεπτά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share