Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Δώστε ζωή στο κλιματιστικό: 4 tips για την συντήρηση του air conditioned που θα βοηθήσουν στην λειτουργία του

Θα σας λύσει τα χέρια!

2 Ιουνίου 2023 12:18
Δώστε ζωή στο κλιματιστικό: 4 tips για την συντήρηση του air conditioned που θα βοηθήσουν στην λειτουργία του
Από Ανθή Κουρεντζή

Τα κλιματιστικά είναι βασικές συσκευές που συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στα σπίτια και τα γραφεία μας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα κλιματιστικά μας παρέχουν δροσερό, αναζωογονητικό αέρα για να νιώθουμε άνετα. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το κλιματιστικό για να μην καίει ρεύμα.

Ωστόσο, όπως όλες οι συσκευές, έτσι και τα κλιματιστικά απαιτούν τακτική συντήρηση για να λειτουργούν αποτελεσματικά. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρουμε γιατί δεν θα πρέπει να αμελείτε την συντήρηση air condition, το service κλιματιστικών ή την επισκευή κλιματιστικών εάν έχει προκληθεί κάποια ζημιά ή δεν λειτουργεί σωστά.

Δώστε ζωή στο κλιματιστικό: 4 tips για την συντήρηση του air conditioned που θα βοηθήσουν στην λειτουργία του

Πώς θα βοηθήσει η συντήρηση κλιματιστικών:

  • Βελτίωση της ποιότητας του αέρα: Ένα από τα κύρια οφέλη της συντήρησης του κλιματιστικού είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Ένα καλά συντηρημένο κλιματιστικό μπορεί να απομακρύνει τους ρύπους, τα αλλεργιογόνα και τα βακτήρια από τον αέρα, καθιστώντας τον πιο υγιεινό.
  • Ενεργειακή απόδοση: Η τακτική συντήρηση μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κλιματιστικού σας. Ένα καλά συντηρημένο κλιματιστικό θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, οδηγώντας σε χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: Συντηρώντας το κλιματιστικό σας, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να ξοδεύετε χρήματα για νέο κλιματιστικό κάθε λίγα χρόνια.
  • Εξοικονόμηση κόστους: Η τακτική συντήρηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς επισκευής του κλιματιστικού. Με την προληπτική συντήρηση μπορείτε να εντοπίσετε μικρά ζητήματα πριν γίνουν σημαντικά προβλήματα, και έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.

8 σοβαρές αρρώστιες που προκαλεί η λάθος χρήση κλιματιστικού και πως θα τις αποφύγουμε

Η χρήση του κλιματιστικού κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχεδόν καθημερινότητα. Στη χώρα μας υπάρχουν κλιματιστικά όχι μόνο σε εργασιακούς χώρους, νοσοκομεία, ιδρύματα, ξενοδοχεία αλλά και σε όλες σχεδόν τις κατοικίες. Προσοχή: Το μεγάλο λάθος με το κλιματιστικό που κοστίζει σε όλους!

Δυστυχώς όμως, η κακή χρήση τους και η ελλιπής συντήρηση του κλιματιστικού, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Έχει παρατηρηθεί και από μελέτες ότι προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, του δέρματος, των ματιών, των μυών και των αρθρώσεων εμφανίζονται πιο συχνά ή επιδεινώνονται σε άτομα που εργάζονται ή ζουν σε χώρους με κλιματισμό, ενώ με την ευκαιρία δείτε τρόπους οικονομικής χρήσης του κλιματιστικού για μειωμένο κατά 50% κόστος από την λειτουργία του!

8 σοβαρές αρρώστιες που προκαλεί η λάθος χρήση κλιματιστικού και πως θα τις αποφύγουμε

Ποία είναι τα προβλήματα:

  1. Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα είναι η φαρυγγίτιδα,η βραχνάδα φωνής,ο βήχας,η ρινίτιδα λόγω της ξηρότητας των βλενογόνων της μύτης και του λαιμού από τον αέρα που ανακυκλώνει το κλιματιστικό.
  2. Επίσης από κακή συντήρηση των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς νερού στο κλιματιστικό μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν πνευμονία (νόσος λεγεωναρίων) με έντονα συμπώματα από το αναπνευστικό και υψηλό πυρετό.
  3. Ο πονοκέφαλος
  4. Η ψύξη μυών
  5. Η επιδείνωση πόνων αρθρίτιδας και νευρίτιδας
  6. H ξηρότητα του δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών
  7. H μόλυνση του αναπνευστικού από μύκητες και σκόνη με επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργιών
  8. H ξηρότητα των ματιών και η επιπεφικίτιδα κυρίως σε άτομα που φορούν φακούς επαφής ή με ιστορικό αλλεργιών είναι συχνά προβλήματα.

Έτσι καλό είναι σε χώρους που κλιματίζονται να γίνεται μέριμνα για τη σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και την ορθή χρήση τους με θερμοκρασία στον χώρο στους 25 βαθμούς και συχνό αερισμό του χώρου.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, δερματοπάθειες, με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς κ άτομα μεγάλης ηλικίας και βρέφη καλό είναι να προφυλάσσονται από τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, τις χαμηλές θερμοκρασίες και την πολύωρη έκθεση σε χώρους με κλιματισμό.

Τα ακάθαρτα κλιματιστικά έχουν κατηγορηθεί για παθήσεις από αλλεργίες, μέχρι και επιδημίες. Δείτε πώς θα καθαρίσετε το δικό σας από τις σκόνες, τα βακτήρια και τις βρομιές που έχει μαζέψει, χωρίς να ξοδέψετε χρόνο ή χρήματα.

Φίλτρα Για να καθαρίσετε τα φίλτρα του κλιματιστικού σας θα χρειαστείτε 1/2 φλ. ξίδι και 1/2 φλ. ζεστό νερό. Ξεκινήστε ρίχνοντας το μείγμα μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη. Στο μεταξύ βγάλτε από το κλιματιστικό σας τα φίλτρα. Βρείτε τις δύο εγκοπές που βρίσκονται δεξιά και αριστερά των φίλτρων και αφαιρέστε τα. Αφού τα τινάξετε για να φύγουν οι πολλές σκόνες, βουτήξτε τα στη λεκάνη και αφήστε τα να μουλιάσουν για 20-30 λεπτά. Έπειτα ξεπλύντε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά.

Εσωτερικό Για να καθαρίσετε το εσωτερικό του κλιματιστικού (αυτό που βλέπετε, δηλαδή, όταν αφαιρέσετε τα φίλτρα) θα χρειαστείτε μια τρόμπα την οποία θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και κοστίζει περίπου 25 ευρώ, ένα καλό καθαριστικό κι ένα πινέλο μεσαίου μεγέθους. Ξεκινήστε γεμίζοντας την τρόμπα με νερό στο οποίο έχετε διαλύσει και λίγο καθαριστικό. Ψεκάστε το εσωτερικό του κλιματιστικού κι έπειτα καθαρίστε το με το πινέλο. Αδειάστε την τρόμπα και γεμίστε την και πάλι μόνο με νερό. Καθαρίστε το εσωτερικό από το καθαριστικό.

Τα φίλτρα του κλιματιστικού μαζεύουν πολλά μικρόβια.

Εξωτερική μονάδα Για να καθαρίσετε την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού το μόνο που χρειάζεστε είναι νερό. Μπορείτε να το πλύνετε και με το λάστιχο που έχετε στη βεράντα σας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share