Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

5+1 φυτά που απωθούν τις κατσαρίδες και πραγματικά θα τα αγαπήσετε

Άκρως αποτελεσματικά

31 Μαΐου 2023 21:06
5+1 φυτά που απωθούν τις κατσαρίδες και πραγματικά θα τα αγαπήσετε
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Υπάρχει κάτι στον κόσμο που θέλουμε να απωθήσουμε περισσότερο από τις κατσαρίδες; Συχνά πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους στα σπίτια μας και είναι πραγματικά πολύ ενοχλητικές και πολλές φορές δύσκολο να εξολοθρευθούν! Παράλληλα, δώστε μεγάλη προσοχή στα 5 σημεία του σπιτιού που κρύβονται οι κατσαρίδες και δεν τα γνωρίζαμε

Θα κάναμε σχεδόν τα πάντα για να κρατήσουμε μακριά αυτά τα άσχημα πλάσματα. Είναι όμως δυνατόν να απωθήσεις τις κατσαρίδες χωρίς χημικά προϊόντα, παγίδες με δολώματα ή επαγγελματικές απεντομώσεις;

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας τρόπος για να κρατήσετε τις κατσαρίδες μακριά από το σπίτι σας, που είναι φυσικός και προσθέτει μια επιπλέον διακοσμητική πινελιά στα φυτά του σπιτιού σας!

Είναι αλήθεια ότι οι κατσαρίδες συχνά ζουν και γεννούν αυγά σε ορισμένα φυτά. Οι κατσαρίδες τείνουν να έλκονται από την υγρασία, την τροφή και το καταφύγιο που παρέχουν ορισμένα φυτά και χώμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για φυτά που απαιτούν πολύ νερό και σκιά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά είδη φυτών που μπορούν φυσικά να απωθήσουν τις κατσαρίδες και άλλα παράσιτα. Για διάφορους λόγους, αυτοί οι 5 τύποι φυτών είναι στην πραγματικότητα αρκετά επιτυχημένοι στο να διώχνουν κατσαρίδες από την περιοχή.

5+1 φυτά που απωθούν τις κατσαρίδες

Δενδρολίβανο

Πρώτο στη λίστα μας είναι ένα αρωματικό φυτό, το δεντρολίβανο. Αποτελεσματικό όταν φυτεύεται ή χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο, το δεντρολίβανο είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο φυτό που απωθεί τις κατσαρίδες. Αυτό το φυτό είναι πολύ τοξικό για τις κατσαρίδες. Επίσης, δεν απαιτεί πολύ νερό και χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως, καθιστώντας το αφιλόξενο για τα παράσιτα που αναζητούν νερό και καταφύγιο. Εάν το να έχετε φυτά δεντρολίβανου γύρω από το σπίτι σας δεν είναι το στυλ σας, μπορείτε ακόμη και να τοποθετήσετε φρεσκοκομμένα κλωνάρια σε περιοχές όπου συχνάζουν κατσαρίδες για να τις διώξετε.

Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα άλλο εξαιρετικό φυσικό απωθητικό για κατσαρίδες καθώς και για μυρμήγκια, αφίδες και σκαθάρια ψύλλων. Η επιτυχία έγκειται στη χημική ουσία nepetalactonem που βρίσκεται στο δυόσμο. Αυτό το φυτό μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχετε γάτες στο σπίτι, καθώς είναι πολύ αντιδραστικό για αυτές. Αυτό το φυτό έχει επίσης χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και υψηλές απαιτήσεις στον ήλιο, αλλά αν δεν σας ενδιαφέρει να έχετε αυτό το φυτό στο σπίτι σας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε μορφή λαδιού.

Χρυσάνθεμο

Αποδεικνύεται ότι τα χρυσάνθεμα δεν είναι απλώς ένα όμορφο λουλούδια αλλά και ένα εξαιρετικό απωθητικό για τις κατσαρίδες! Τα υπέροχα και αρωματικά άνθη αυτού του φυτού περιέχουν πυρεθρίνες που είναι μια φυσική εντομοαπωθητική ουσία που είναι γνωστό ότι απωθεί όχι μόνο κατσαρίδες αλλά και κουνούπια, μυρμήγκια, ψύλλους και πολλά άλλα παράσιτα.

Το χρυσάνθεμο είναι τόσο αποτελεσματικό που έχει κατασκευαστεί σε σπρέι φυτοφαρμάκων και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Πριν από τη φύτευση, να γνωρίζετε ότι αυτή η χημική ουσία που βρίσκεται στα χρυσάνθεμα είναι τοξική για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα και δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται.

Φυτά που απωθούν τις κατσαρίδες
Πηγή φωτογραφίας: pexels.com

Μέντα

Η παρασκευή μοχίτο δεν είναι ο μόνος λόγος για να διατηρείτε φυτά μέντας στο σπίτι σας! Το άρωμα αυτού του εξαιρετικά αρωματικού βοτάνου είναι πολύ έντονο για τις κατσαρίδες. Το άρωμα της μέντας απωθεί κατσαρίδες καθώς και σκαθάρια, ψύλλους και πολλά άλλα. Μπορείτε είτε να φυτέψετε μέντα σε εξωτερικούς χώρους είτε να βάλετε ένα φυτό μέντας σε γλάστρα ή να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια μέντας για να αποτρέψετε τα παράσιτα.

Λεμονόχορτο

Τα φύλλα με άρωμα λεμονιού μπορούν να αποτρέψουν μια σειρά από μύγες και έντομα. Μέσα στα έντομα που αποτρέπουν την εμφάνισή τους, είναι φυσικά και οι κατσαρίδες! Το έλαιο σιτρονέλλας που βρίσκεται στα φύλλα του λεμονόχορτου είναι το κύριο συστατικό που δρα κατά των εντόμων.

Λεβάντα

Οι κατσαρίδες αντιπαθούν τη μυρωδιά της λεβάντας και το ξεχωριστό της άρωμα τις κρατά μακριά. Μπορείτε να καλλιεργήσετε λεβάντα σε γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους κοντά σε ανοιχτό παράθυρο για να εξασφαλίσετε ότι το μεθυστικό άρωμά της εξαπλώνεται παντού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα φυτά από μόνα τους δεν μπορούν να κρατήσουν μακριά κάθε κατσαρίδα ούτε μπορούν να θεραπεύσουν μια προσβολή από κατσαρίδες που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εάν οι κατσαρίδες έχουν κάνει πάρτυ στο σπίτι σας, σίγουρα θα χρειαστείτε να λάβετε πιο δραστικά μέτρα!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share