Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τέλεια μπριζόλα: Κι όμως μπορείτε να την πετύχετε με 1 απλούστατο κόλπο

Το ιδανικό ψήσιμο για την μπριζόλα σας

30 Μαΐου 2023 14:32
Τέλεια μπριζόλα: Κι όμως μπορείτε να την πετύχετε με 1 απλούστατο κόλπο
unsplash.com
Από Ανθή Κουρεντζή

Όσο κι αν η μυρωδιά από τη σχάρα είναι ακαταμάχητη, όσο και αν η μπριζόλα που ψήνεται στα κάρβουνα (ή και στο γκριλ) αποτελεί την εικόνα της απόλυτης ευτυχίας στο μυαλό σου, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις τη βγάλεις από τη φωτιά είναι να την αγγίξεις. Με την ευκαιρία, δείτε 9 μυστικά για την πιο ζουμερή μπριζόλα.

Αυτή ήταν η βασική συμβουλή που είχε δώσει σε όλους τους επίδοξους σεφ ο Anthony Bourdain, σε ένα βίντεο που είχε γίνει viral όταν αναρτήθηκε και ακόμα όμως συνεχίζει να κάνει τον γύρο του ίντερνετ.

Μάλιστα, ο διάσημος σεφ/παρουσιαστής/συγγραφέας μιλάει στην κάμερα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους και προφανώς δε χαρίζεται σε κανέναν.

Ναι, είναι έξαλλος με όσους κάνουν το πιο παλιό και πιο κοινό λάθος στον πλανήτη, όσον αφορά το ψήσιμο της μπριζόλας.

Σύμφωνα με τον Bourdain, λοιπόν, από τη στιγμή που η μπριζόλα βγει από τη φωτιά και για τα επόμενα 5-7 λεπτά πρέπει να μείνει ανέπαφη.

Απαγορεύεται να την κόψεις, να τη ζουλήξεις ή να την τρυπήσεις για να δεις αν ψήθηκε.

Πρώτον, γιατί συνεχίζει να ψήνεται και δεύτερον γιατί τα ζουμιά της κυκλοφορούν σε όλο το κομμάτι κρέας και βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη γεύση της.

Κοινώς, με το που βγάλεις την μπριζόλα από τη φωτιά, άφησε την ήσυχη και εκείνη θα σε ανταμείψει.

Πώς να ψήσετε τέλεια τα μπιφτέκια στο τηγάνι - Το κόλπο με το λάδι για να πετύχουν

Καλά τα κάρβουνα, αλλά δεν έχεις πάντα χρόνο να ανάβεις φωτιά.

Παρότι σαν άντρες θέλουμε τα μπάρμπεκιου να μην σβήνουν ποτέ, αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές φορές ο χρόνος αλλά και η κατάσταση δεν βοηθούν. Είναι άλλο να θέλεις να ψήσεις τα κρέατα για φίλους και άλλο να θες να ψήσεις ένα καλό μπιφτέκι για σπιτικό μπέργκερ. Το τηγάνι είναι ο φίλος σου σε αυτή την αποστολή. Αρκεί να φροντίσεις να μην σου βγουν κάρβουνο. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες από τον Πέτρο Συρίγο.

Αρχικά ο κιμάς

Ξέχνα λίγο τους κεφτέδες της γιαγιάς, καθότι το παραδοσιακό αμερικανικό μπέργκερ έχει μόνο δύο συστατικά: αλάτι και πιπέρι. Μάλιστα οι Αμερικανοί στα δικά τους μπεργκεράδικα, φροντίζουν να προμηθεύονται τον κιμά χωρίς αυτός να έχει περάσει πολλές φορές από τη μηχανή, ώστε την κάθε δαγκωματιά να καταλαβαίνεις το κρέας. Αν τα πλάσεις εσύ ο ίδιος, καλό είναι το μπιφτέκι σου να ξεπερνά σε μέγεθος το ψωμί που θα χρησιμοποιήσεις. Το ψήσιμο θα κάνει το κρέας να στραγγίξει τα υγρά του με αποτέλεσμα να μικρύνει σε μέγεθος. Το παραπάνω δεν είναι must, αλλά αν θες να έχεις και μία ομοιομορφία, σίγουρα θα σου χρησιμεύσει.

undefined

Το ψήσιμο στο τηγάνι

Αντικολλητικό τηγάνι το οποίο το βάζεις να «κάψει». Σημαίνει δυνατή φωτιά μέχρι την στιγμή που θα βγάλει από πάνω θέρμη. Ρίξε απειροελάχιστο λάδι στο κέντρο του τηγανιού. Τώρα μπορείς να ρίξεις το μπιφτέκι σου. Ξέχνα τα κουτάλια, τις ξύλινες σπάτουλες και τα αναποδογυρίσματα. Πρέπει να αφήσει το μπιφτέκι να μαγειρευτεί. Όταν θα δεις να αρχίσει περιμετρικά να αλλάζει χρώμα και να εκκρίνει υγρά, μπορείς να το αναποδογυρίσεις με πλαστική σπάτουλα – ναι υπάρχουν. Δεν βάζεις ΠΟΤΕ μεταλλικό αντικείμενο μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι. Για medium rare μπιφτέκι, θέλεις περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Το ιδανικό είναι να το κάνεις με κρούστα απ’ έξω και ζουμερό και κοκκινωπό χρώμα μέσα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share