Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Θα πάθετε πλάκα: Το θαυματουργό κόλπο για να εξαφανίσετε ασθένειες και έντομα από τα φυτά σας

Δώστε βάση!

29 Μαΐου 2023 15:26
Θα πάθετε πλάκα: Το θαυματουργό κόλπο για να εξαφανίσετε ασθένειες και έντομα από τα φυτά σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πείτε αντίο σε έντομα και ασθένειες που ταλαιπωρούν τα φύτα σας. Με την μαγειρική σόδα θα μπορέσετε να έχετε έναν όμορφο και ανθισμένο κήπο.

Κι αν μέχρι τώρα οι χρήσεις της μαγειρικής σόδας που γνωρίζαμε αφορούσαν μόνο την κουζίνα, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε, καθώς πρόκειται για ένα πραγματικό θησαυρό για τον κήπο μας! Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να απομακρύνετε τα ζωύφια από τις γλάστρες με τα φυτά σας.

Η μαγειρική σόδα έχει ευεργετικές ιδιότητες για τα φυτά και χρησιμοποιείται για προστασία σε λαχανικά, λουλούδια, ακόμα και στο γκαζόν. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δράση της μαγειρικής σόδας είναι πιο αποτελεσματική σε προληπτικό επίπεδο και λιγότερο αποδοτική όταν έχουμε εκτεταμένες εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές.

1. Μαγειρική σόδα για προστασία σε λαχανικά

Για την αντιμετώπιση εντόμων που προσβάλλουν τα κηπευτικά μας (όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα κι ο τετράνυχος), καθώς και μυκητολογικών ασθενειών (ωίδιο, περονόσπορος), ετοιμάζουμε αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα για να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Υλικά

  • 1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου 2 λίτρα νερό

Θα πάθετε πλάκα: Το θαυματουργό κόλπο για να εξαφανίσετε ασθένειες και έντομα από τα φυτά σας

2. Μαγειρική σόδα για προστασία σε καλλωπιστικά φυτά

Για την αντιμετώπιση εντόμων (όπως η μελίγκρα κι ο τετράνυχος) και μυκητολογικών ασθενειών (ωίδιο, σκωρίαση, μελανή κηλίδωση) που προσβάλλουν τα λουλούδια μας, ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα.

Υλικά

1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας

1 κουταλιά γλυκού παραφινέλαιο (θερινός πολτός) 2 λίτρα νερό

3. Μαγειρική σόδα στο γκαζόν

Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που δημιουργούν προβλήματα στον χλοοτάπητα, ακολουθούμε την παρακάτω συνταγή για να φτιάξουμε αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα που χρησιμοιούμε για προληπτική προστασία του γκαζόν.

Υλικά

1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας

1 κουταλιά σούπας σακχαρούχου γάλακτος 2 λίτρα νερό

4. Μαγειρική σόδα για να διατηρήσουμε λουλούδια σε βάζο

Αν βάλουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγερική σόδα, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε μισό λίτρο χλιαρό νερό και το τοποθετήσουμε σε βαζο, τα λουλούδια μας θα διατηρηθούν περισσότερο καιρό έχοντας μεγαλύτερη ζωντάνια στα χρώματα τους!

Πώς εφαρμόζουμε τις συνταγές με μαγειρική σόδα στα φυτά;

Η εφαρμογή των παραπάνω συνταγών με βάση τη μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα απλή.

Αναμειγνύουμε τα υλικά της συνταγής σε χλιαρό νερό διατηρώντας σωστή αναλογία βάσει της ποσότητα του ψεκαστικού υγρού που θα χρησιμοποιήσουμε. Ψεκάζουμε με το ψεκαστηράκι μας κάνοντας πολύ καλή διαβροχή στο φύλλωμα των φυτών μέχρι να αρχίζει να σουρώνει.

Επαναλαμβάνουμε κάθε βδομάδα αν έχουμε εκτεταμένη προσβολή ή καθε 2 βδομάδες αν ψεκάζουμε σε προληπτικό επίπεδο.

Θα πάθετε πλάκα: Το θαυματουργό κόλπο για να εξαφανίσετε ασθένειες και έντομα από τα φυτά σας

Ο ψεκασμός πρέπει πάντα να γίνεται κατά το σούρουπο, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 30°C για να μην έχουμε προβλήματα από εγκαύματα στα φυτά. Μετά την εφαρμογή, ξεπλένουμε καλά το ψεκαστηράκι μας για να αποφύγουμε φθορές στα λάστιχά του και το αποθηκεύουμε μέχρι την επόμενη φορά.

Κι ένα μυστικό για την μαγειρική σόδα στα φυτά

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ψεκαστικό υγρό που φτιάχνουμε με βάση τις συνταγές με μαγειρική σόδα, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 24 ώρες στο ψεκαστηράκι μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να φτιάχνουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για να κάνουμε ένα ψέκασμα στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, καθώς αν περισσέψει δε μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και να το επαναχρησιμοποιήσουμε.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share